Hogyan működik a Craigslist

A Craigslist lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy termékeket vásároljanak és adjanak el, vagy apróhirdetést tegyenek közzé a közösség bármely tagja számára, olvassák vagy cseréljék őket. A szolgáltatás az 1990-es évek közepén indult, és azóta minden földrészre kiterjedt. De mi is pontosan a Craigslist, és hogyan működik?


Mi a Craigslist: Egy rövid történelem

Craig Newmark, San Francisco-i lakos 1995-ben létrehozott egy online központot, amelynek célja a látogatók tájékoztatása a helyi eseményekről. Hamarosan az egyének elkezdték használni Craig kicsi platformját munkahelyek, szolgáltatások, eladási cikkek és egyebek postázására, végül szerver használatát igényelve.

A San Franciscó-i lakáshiány során az egyének elkezdtek hirdetést adni a városban és környékén található lakbérekről. Válaszul Craig olyan szoftvert írt, amely automatikusan hozzáadhat e-maileket egy weboldalhoz: craigslist.org. Végül 1999-ben Craig teljes munkaidőben szentelhette magát a Craigslistnek.


Hogyan működik a Craigslist?

A Craigslist online apróhirdetési fórumként működik, de közösségi beszélgetéseket, álláshirdetéseket, szolgáltatási hirdetéseket és egyebeket is lehetővé tesz. A látogatók közzétehetik saját hirdetéseiket, jelentkezhetnek koncertekre, vagy kihasználhatják az érdekelt ügyleteket. A Craigslist kezdőlapjára pillantva egy sor szakasz található. A legfontosabb részek a következők:

  • közösség: Ez a szakasz a közösségében zajló eseményekre és trendekre vonatkozik, beleértve az osztályokat, az elveszett és talált tárgyakat, a politikai fórumokat és a helyi híreket. Van még egy egyedi rész, a "Rants & Raves" néven, ahol a plakátok megoszthatják gondolataikat és érzéseiket.
  • Szolgáltatások: Itt talál olyan embereket és szervezeteket, amelyek olyan szolgáltatásokat kínálnak, mint például autójavítás, weboldal tervezés vagy kutyasétáltatás.
  • Ház: Ebben a részben találhat vagy hirdethet kiadó lakást. A környéken ingatlanokat is találhat, függetlenül attól, hogy vásárolni, eladni, bérelni vagy kereskedni szeretne.
  • Állás: Az álláshirdetések nagyon gyakoriak a Craigslisten. Nagyjából bármilyen területre találhat listát, beleértve az oktatást, az ingatlant, a könyvelést, a biztonságot és a médiát.
  • Eladó: Ha olcsón keresel egy terméket, akkor itt találod meg. A Craigslist egyik leggyakrabban használt területe, ezeket a hirdetéseket magánszemélyek adják el, bármit árulnak a bútoroktól a gyűjthető figurákig.
  • Vitafórumok: A Craigslistnek vannak fórumai, amelyek nagyjából mindent megvitatnak a napsütésben, például a technológiai termékeket, a vallást, a hírességeket és a politikát.

Használhatja a kívánatos kategória a Eladó szakaszban megkérheti a kívánt elemeket, vagy böngészhet mások kéréseinek listáján.


Hogyan keres pénzt a Craigslist?

Craig Newmarkot egyszer felkérték, hogy tegyen szponzorált hirdetéseket a weboldalára, de elutasította az ajánlatot. Ehelyett a Craigslist csak néhány bevételi forrásra összpontosít, beleértve:

  • Díjak az álláshirdetésekért: Díj fizetendő az álláshirdetések közzétételéért az Egyesült Államok nagyvárosaiban, és a helytől függően 7 és 75 dollár között mozog.
  • Díj a lakások kiküldetéséért: Azoknál a személyeknél, akik Bostonban, Chicagóban és New Yorkban adnak ki lakáslistát, kiküldetésenként 5 dollárt kell fizetni.
  • Egyéb kiküldetés díjai: A Craigslist díjat számol fel egyéb kiküldetésért is, főleg a régiótól függően. A teljes listát megtalálja a Craigslist könyvelési díjak oldalán.

A Craigslist Marketplace használata

Kövesse ezeket az utasításokat a Craigslist Marketplace beállításához és használatának megkezdéséhez.

Kövesse ezeket a lépéseket, ha további bejegyzéseket szeretne találni, például koncerteket, házakat és egyebeket.

  1. Menjen a Craigslist kezdőlapjára. Ha be van kapcsolva helymeghatározási szolgáltatásai, a Craigslist felkeresi a környékéhez legközelebb eső legnagyobb közösségi kezdőlapot.

  2. A bal oldali keresősáv segítségével manuálisan kereshet listákat, vagy böngészhet alkategóriák alatt a Eladó szakasz.

  3. Minden tőzsdei lista különbözik, változó részletességgel. Minden hirdetéshez tartozik egy elem általános helyének térképe, valamint egy leírás.

  4. Kiválaszthatja az elemet Válasz az oldal bal felső sarkában. Lehetőséget kap arra, hogy közvetlenül e-mailben válaszoljon, vagy az Ön által választott e-mail szolgáltatót vegye igénybe.

A Craigslist lehetővé teszi, hogy a poszterek elfedjék e-mail címüket, hogy személyes adataikat titokban tartsák. A látott és használt e-mail a poszter fájljában található e-mail fiókra kerül.


Craigslist a közelben

A hangalapú kereséssel használhat elemeket, szolgáltatásokat vagy koncerteket a Craigslisten. Siri, Alexa vagy a Google Assistant segítségével mondja ki:Craigslist a közelben"a regionális Craigslist oldalra kerül.

Hangparancsokkal is kereshet elemeket vagy szolgáltatásokat. Például megkérheti, hogy nézze meg a "kölykök a Craigslisten" listát, hogy megtekinthesse a városok listáját és a kutyusok listáját.

Minden a Craigslist vitafórumairól

Használhatja a Craigslist fórumait, hogy részt vegyen vagy beszélgetéseket indítson nagyjából mindenről, a klasszikus zenétől a legújabb iPhone-ig.

Ebben a szakaszban kiválaszthatja a megtekinteni kívánt fórumot az oldal tetején található keresősáv segítségével. A fórum kiválasztása után megjelenik egy adott témához vagy keresési kifejezéshez kapcsolódó összes téma és beszélgetés listája. Ha lát valamit, ami érdekli, válassza ki a kék hiperhivatkozású területeket, hogy részletesebben megtekinthesse a választ.

A fórum egyik bejegyzésére való válaszadáshoz regisztrálnia kell egy Craigslist-fiókot.

Összeállíthat egy új szálat egy új beszélgetés megkezdéséhez, vagy válaszolhat másokkal. Értékelheti az egyén válaszát, vagy megjelölheti, ha az nem megfelelő. A fórumok remek helyek a tanulásra, a témák megvitatására és a barátok keresésére.

Hogyan lehet biztonságban maradni a Craigslisten

Csakúgy, mint bármely más online tevékenység, fontos, hogy biztonságban maradjon. Ha terméket, szolgáltatást értékesít, vagy koncertet tesz közzé a Craigslisten, akkor itt tartson néhány szem előtt tartandó biztonsági tippet:

  • Ne adja hozzá az összes elérhetőségét: Tartsa elérhetőségét a minimumon, csak annyi, hogy a vásárlók vagy a bejegyzés iránt érdeklődők elérhessék.
  • Csak monetáris tranzakciókhoz fogad el készpénzt: Ne fogadjon el csekket vagy pénzátutalást a termékéhez vagy szolgáltatásához. Az ilyen módszereket használó vásárlók számára sok csalás történt.
  • Mindig hívja meg a vásárlókat biztonságos helyre: Ha nincs üzlethelye, és magánszemély vagy, aki árut ad el, találkozjon a vásárlóval nyilvános helyen. Soha ne hívja meg vásárlóit otthonába.

A Craigslisten vásárlók számára a legjobb, ha mindig:

  • Kérdéseket feltenni: Ha bizonytalan egy olyan cikkben vagy szolgáltatásban, amely érdekli, feltétlenül tegyen fel kérdéseket. Kérhet további fotókat, korábbi tranzakciós információkat és egyéb részleteket is.
  • Először ne küldj pénzt: Soha ne küldjön pénzt az eladónak, mielőtt meglátná a terméket, vagy pontosan tudná, mit vásárol. Ez egy jó módszer a csalásra.