HQX fájl (mi ez és hogyan nyitható meg)

A HQX kiterjesztésű fájl egy Macintosh BinHex 4 tömörített archív fájl, amelyet képek, dokumentumok és multimédia fájlok bináris verzióinak tárolására használnak. Régen a .HEX és .HCX kiterjesztést használták.

A BinHex jelentése "bináris-hexadecimális". A formátum a 8 bites bináris adatok 7 bites szöveges formátumban történő tárolására szolgál. Bár fájlméretük nagyobb, a korrupció állítólag kevésbé valószínű az ilyen módon mentett fájloknál, ezért a HQX fájlokat előnyben részesítették az adatok e-mail útján történő továbbításakor.

A BinHex segítségével kódolt fájlok fájlneve lehet például a file.jpg.hqx, jelezve, hogy a HQX fájl JPG fájlt tart.


Hogyan nyitható meg egy HQX fájl

A HQX fájlokat általában a macOS rendszerek látják - a HQX fájlok megnyitásához használhatja az Incredible Bee Archiver vagy az Apple beépített archív segédprogramját.

Ha Windows rendszert futtat, és le kell töltenie egy HQX fájlt, próbálja ki a WinZip-et, a StuffIt-et vagy egy másik népszerű, a Windows rendszerrel kompatibilis fájlkivonót.

Az Altap Salamander és a Web Util online BinHex Encoder / Decoder Tool két másik lehetőség, ha a fentiek egyike sem nyitja meg a HQX fájlt.

Ha valamilyen oknál fogva nem biztos abban, hogy egy fájlt valóban a BinHex kódol, akkor egy ingyenes szövegszerkesztővel ellenőrizheti, hogy az első sor a következőképpen szól-e:

(Ezt a fájlt a BinHex 4.0 verzióval kell konvertálni) "

Ha úgy találja, hogy a számítógépén lévő alkalmazás megpróbálja megnyitni a HQX fájlt, de ez nem a megfelelő alkalmazás, vagy ha inkább egy másik telepített programot szeretne megnyitni a HQX fájlokban, akkor megtanulhatja, hogyan lehet megváltoztatni az alapértelmezett programot egy adott fájlkiterjesztéshez.


HQX fájl konvertálása

Mivel a HQX fájlok olyan típusú archívumok, mint a ZIP vagy a RAR, a fájlok konvertálása előtt először meg kell nyitnia az archívumot.

Például, ha egy HQX fájlban van egy PNG fájl, amelyet JPG formátumba szeretne konvertálni, ahelyett, hogy megpróbálná közvetlenül a HQX archív fájlt JPG képfájlokká konvertálni, egyszerűen használja a fenti eszközök egyikét, amely megnyithatja a HQX fájlokat . Miután kinyitotta, kivonhatja a PNG-t, majd egy ingyenes fájlkonvertálóval átalakíthatja a PNG-t JPG-re vagy más fájlformátumra.

Ugyanez a koncepció érvényes, ha a HQX-et konvertálni kívánja ICNS-be, ZIP-be, PDF-be stb. - előbb vonja ki a HQX archívum tartalmát, majd egy fájlkonvertálót használ a kibontott fájlokon.


Még mindig nem tudja megnyitni a fájlt?

Ha továbbra sem tudja megnyitni a HQX fájlt, akkor lehet, hogy rosszul olvassa a fájlkiterjesztést. Egyes fájlok fájlbővítményükben közös betűket mutatnak, annak ellenére, hogy a formátumok nem kapcsolódnak egymáshoz.

A QXP (QuarkXPress Project) és a QXF (Quicken Essentials for Mac Exchange) néhány példa.