PDB fájl (mi ez és hogyan nyitható meg)

A PDB fájlkiterjesztéssel rendelkező fájl valószínűleg egy Program Database fájl, amelyet egy program vagy modul, például egy DLL vagy EXE fájl hibakeresési információinak tárolására használnak. Néha szimbólumfájloknak hívják őket.

A fájl a forráskódban szereplő különböző összetevőket és utasításokat leképezi a végső fordított termékre, amelyet a hibakereső felhasználhat arra, hogy megtalálja a forrásfájlt és a futtatható fájlban azt a helyet, ahol le kell állítania a hibakeresési folyamatot.

Lehet, hogy egyes PDB fájlok helyette a Protein Data Bank fájl formátumúak. Ezek egyszerű szöveges fájlok, amelyek tárolják a fehérjeszerkezetek koordinátáit.

Más PDB fájlokat valószínűleg Palm Database vagy PalmDOC fájlformátumban hoznak létre, és a PalmOS mobil operációs rendszerrel használják; néhány ilyen formátumú fájl ehelyett a .PRC fájlkiterjesztést használja. Még egy lehetséges formátum a Tanida Demo Builder.


Hogyan lehet megnyitni az EKT-fájlt

A különböző programok saját PDB fájljukat használják az adatok valamilyen strukturált adatbázis-formátumban történő tárolására, így minden alkalmazást a saját típusának megnyitására használnak.

A Geneious, a Quicken, a Visual Studio és a Pegasus csak néhány példa azokra a programokra, amelyek PDB fájlt használhatnak adatbázisfájlként. A Radare és a PDBparse is működhet.

Egyes PDB fájlok egyszerű szövegként vannak tárolva, például a Geneious 'Program Debug Database fájlok, és teljesen emberileg olvashatók, ha szövegszerkesztőben nyitják meg őket. Ezt a fajta PDB fájlt bármilyen programmal megnyithatja, amely képes szöveges dokumentumokat olvasni, például a Windows beépített Notepad programjával. Néhány más PDB fájlmegjelenítő és szerkesztő a Notepad ++ és a Brackets alkalmazást tartalmazza.

Más PDB fájlok nem szöveges dokumentumok, és csak akkor hasznosak, ha azokat a programmal nyitják meg, amelyeknek szánják őket. Például, ha a tiéd valamilyen módon kapcsolódik a Quicken-hez, akkor próbáld meg megtekinteni vagy szerkeszteni a szoftvert. A Visual Studio elvárja, hogy egy PDB fájl megjelenjen ugyanabban a mappában, mint a DLL vagy az EXE fájl.

Megtekintheti és szerkesztheti azokat a PDB fájlokat, amelyek Protein Data Bank fájlok, Windows, Linux és macOS rendszerekben az Avogadro segítségével. Ezek a programok is megnyithatják a fájlt: Jmol, RasMol, QuickPDB és USCF Chimera. Mivel ezek egyszerű szövegek, megnyithat egyet egy szövegszerkesztőben is.

A Palm Desktopnak képesnek kell lennie a fájl megnyitására, ha az Palm Database fájlformátumban van, de lehet, hogy először át kell neveznie, hogy a programhoz felismerje a .PRC fájlkiterjesztést. A kaliber egy másik lehetőség.

PalmDOC PDB fájl megnyitásához próbálja ki az STDU Viewer alkalmazást.

A Tanida Demo Builder fájlok egy azonos nevű programmal nyithatók meg.


Hogyan konvertálhatunk egy PDB fájlt

A Program Database fájlok nagy valószínűséggel nem konvertálhatók más fájlformátumra, legalábbis nem egy szokásos fájlkonvertáló eszközzel. Ehelyett, ha van olyan eszköz, amely képes átalakítani az ilyen típusú fájlokat, ugyanaz a program képes megnyitni.

Például, ha konvertálnia kell az adatbázisfájlját a Quicken-ből, próbálja meg használni ezt a programot. Az ilyen típusú átalakítás azonban valószínűleg nem csak kevéssé használható, de nem is támogatott ezekben az adatbázis-alkalmazásokban (vagyis valószínűleg nem kell ezt a fajta PDB-fájlt más formátumra konvertálnia).

A Protein Data Bank fájlokat más formátumokra konvertálhatjuk a MeshLab segítségével. Ehhez előfordulhat, hogy először konvertálnia kell WRL-be a PyMOL segítségével a filé > Kép mentése másként > VRML menüt, majd importálja a WRL fájlt a MeshLab-ba, és használja a filé > Export Mesh As menü, amely végül átalakítja a PDB fájlt STL vagy más fájlformátumra.

Ha nem szükséges, hogy a modell színes legyen, a fájlt közvetlenül az STC-be exportálhatja az USCF Chimera segítségével (a letöltési link fent van). Ellenkező esetben ugyanazt a módszert használhatja, mint fent (a MeshLab-tal), hogy a PDB-t WRL-be konvertálja az USCF Chimera segítségével, majd a WRL-et exportálja STL-be a MeshLab-tal.

A PDB konvertálása PDF-be vagy EPUB-ba, ha PalmDOC fájlja van, számos módon lehetséges, de a legegyszerűbb valószínűleg egy online konvertert használni, mint a Zamzar. Fájlját feltöltheti arra a webhelyre, hogy lehetősége legyen az ilyen formátumokra, valamint AZW3, FB2, MOBI, PML, PRC, TXT és más eBook fájlformátumokra konvertálni.

A PDB fájl FASTA formátumba konvertálása a Meiler Lab online PDB-jéből FASTA átalakítóba történhet.

A fájlt online is lehet CIF-be (Crystallographic Information format) konvertálni a PDBx / mmCIF segítségével.


Még mindig nem tudja megnyitni a fájlt?

Azok a fájlok, amelyek nem nyílnak meg a fenti eszközök egyikével sem, valószínűleg nem PDB fájlok. Ami történhet, hogy rosszul olvassa a fájlkiterjesztést; egyes formátumok olyan utótagot használnak, amely nagyon hasonlít az előzetes költségvetési tervezetre, ha azok valójában nincsenek kapcsolatban és nem ugyanúgy működnek.

Például a PDF fájl dokumentumfájl, de a fenti programok többsége nem fogja renderelni a szöveget és / vagy képeket, ha ezeket a szoftverprogramokkal próbálja megnyitni. Ugyanez vonatkozik más, hasonlóan írt fájlkiterjesztésekkel rendelkező fájlokra, például a DBF, DB, ADP, PD, PDE, PDC, PDO és WPD fájlokra.

A PBD egy másik, amely az EaseUS Todo Backup programhoz tartozik, és ezért csak akkor hasznos, ha az adott szoftverrel megnyitják.

Ha nincs PDB fájlja, akkor keresse meg a fájl kiterjesztését, hogy megtalálja a megfelelő programot, amely megnyitja vagy átalakítja azt.


Haladó olvasás az EKT-fájlokról

Sokkal többet olvashat a GitHub és a Wintellect programadatbázis-fájljairól.

Többet kell megtudni a Protein Data Bank fájlokról is; lásd a Worldwide Protein Data Bank és az RCSB PDB-t.