C fájl (mi ez és hogyan nyitható meg)

A .C fájlkiterjesztéssel rendelkező fájl egyszerű szövegű C / C ++ forráskódfájl. Tarthat egy teljes program forráskódját a C vagy a C ++ programozási nyelven, valamint más fájlok is hivatkozhatnak rá egy C projekten belül.

Ne feledje, hogy egyes programok kisbetűs c fájlkiterjesztést használnak a C forráskódfájl jelölésére, a nagybetűs C pedig a C ++ fájlra, de erre nincs szükség. A CPP-t a C ++ forráskód fájlokhoz is használják.

Ha a C fájl nem a C vagy a C ++ programozási nyelven van, akkor lehet, hogy ez egy Lite-C Script fájl, amely Lite-C nyelven íródott, hasonló programozási nyelv, mint a C / C ++.

Mindkét fájltípus szoftveralkalmazások és videojátékok készítéséhez használt alkalmazásokhoz kapcsolódik.

A CFile hivatkozik a Microsoft Foundation Class fájlosztályaira is, de semmi köze az itt ismertetett forráskód-fájlformátumokhoz.


Hogyan nyitható meg egy C fájl

Bármely szövegszerkesztő, például a Notepad ++, az Emacs, a Windows Notepad program, az EditPlus, a TextMate és mások, megnyithat és megtekinthet egy C fájlt, ha ez egy C / C ++ forráskód fájl.

Ezek a programok azért hasznosak, mert általában könnyűek az alább felsorolt ​​teljes alkalmazás-fejlesztőkhöz képest. Ráadásul többségük támogatja a szintaxis kiemelését, amelyet általában előnyben részesítenek, mivel ez sokkal könnyebbé teszi a forráskód szerkesztését és szitálását.

A C fájlokat azonban általában egy olyan szoftverfejlesztő program keretében nyitják meg, mint a Visual Studio, az Eclipse, a C ++ Builder, a Dev-C ++ vagy a Code :: Blocks.

A Conitec Datasystems lite-C programja az elsődleges program, amely a Lite-C Script fájlokkal használható, de ezek a C fájlok szövegszerkesztőkkel is megnyithatók.


A C fájlok konvertálása

Számos konverziót végezhet a C és a C ++ kapcsán, de ezek nem tartoznak a cikk hatálya alá. Például használhatja a programozási nyelvet char tömb, egész szám, karakterlánc stb. Konvertálásához, de ezek nem magukra a C fájlokra vonatkoznak, sokkal inkább a fájlok által biztosított funkciókra.

Ha ez az, amit keres, javasoljuk, hogy keressen fel néhány más forrást, például a Stack Overflow-t.

Azonban, ha valóban egy C fájlkonvertálóra vágyik, bármilyen szövegszerkesztőt vagy a fenti C fájlnyitókat használhat a fájl konvertálására vagy mentésére egy másik szövegalapú formátumba, például TXT vagy HTML formátumba. Nagy valószínűséggel azonban már nem lesznek használhatók forráskód fájlként Eclipse, Dev-C ++ stb. Használatával, amennyiben más fájlformátumban léteznek.

Számos olyan forráskód-átalakító is elérhető a Tangible Software Solutions-től, amelyek képesek átalakítani a C ++ -ot C #, Java vagy VB formátumra. Ne feledje azonban, hogy az ingyenes kiadások korlátozottak, ha az egyszerre átalakítható sorok számáról van szó.


Még mindig nem tudja megnyitni a fájlt?

Tekintettel arra, hogy a C fájlkiterjesztés csupán egy betű, könnyen összetéveszthető a többi fájlformátum egy C fájlval. Ezt az első dolgot kell keresnie, ha nem tudja megnyitni a fájlt, mert valószínű, hogy valójában nem egy C fájllal foglalkozik.

Például, ha megpróbálja megtekinteni a fájlt szövegszerkesztővel, mert feltételezi, hogy ez egy forráskódfájl, de nem tud semmit elolvasni, akkor valószínűleg valami egészen más van, például egy CAB vagy CSH fájl.

A CS nagyon hasonló fájlkiterjesztés, de a Visual C # Source Code fájlokhoz és a ColorSchemer Studio Color Scheme fájlokhoz használják. Ha van CS-fájlja, akkor a C fájlokat támogató programokkal nagyon jól megnyitható, mivel hasonló formátumú a C Sharp nyelven írt tartalom. Ez utóbbi fájlformátumot azonban kifejezetten a ColorSchemer Studio-nál használják, és nem fog ugyanúgy működni, mint a C Sharp vagy a C fájlok.

Amint láthatja, ezekben és sok más fájlformátumban szerepel a "C" betű, de ez nem jelenti azt, hogy egyáltalán kapcsolódnak az ezen az oldalon ismertetett C fájlformátumhoz.

Annak érdekében, hogy ez még zavaróbb legyen, mint amilyen lehet, a CSH fájlkiterjesztést nem csak szöveges fájlként használják az Adobe Photoshop alkalmazással (ez Custom Shapes fájlok), hanem egyszerű szöveges C Shell Script fájlként is, vagyis attól függően, hogy ami van, az nagyon jól megnyitható egy szövegszerkesztőben (például CS fájloknál), de ez még mindig nem azt jelenti, hogy C / C ++ forráskódfájlról van szó, vagy akár azt, hogy minden fent felsorolt ​​alkalmazásban megnyitható.