ASP fájl (mi ez és hogyan nyitható meg)

Az .ASP fájlkiterjesztésű fájl valószínűleg egy Active Server Page fájl, amely egy ASP.NET weboldal, amelyet a Microsoft IIS szerver biztosít. A szerver szkripteket dolgoz fel a fájlban, majd HTML-t állít elő, hogy megjelenítse az oldalt a webböngészőben.

Az ASP fájlokat klasszikus ASP fájloknak is nevezik, és általában a VBScript nyelvet használják. Az újabb ASP.NET oldalakat az ASPX fájlkiterjesztéssel együtt menti a rendszer, és gyakran C # -vel írják.

Gyakori hely, ahol az ".ASP" megjelenhet, egy URL végén található, amely egy ASP.NET weboldalra mutat, vagy amikor a webböngésző véletlenül küld ASP fájlt a tényleges fájl helyett Letöltés.

Az Adobe programok más ASP fájlokat is használhatnak Adobe Color Separation Setup fájlként, de a formátum elavult lehet, és az újabb programverziókkal nem releváns. Ezek a fájlok olyan színbeállításokat tartalmaznak (például elválasztási típus, tintahatár és színtípusok), amelyeket a dokumentum exportálásakor vagy nyomtatásakor használnak.


Hogyan lehet megnyitni a letöltött ASP fájlokat

Ha ASP fájlt kapott, amikor valami mást (gyakran PDF-fájlt) próbált meg letölteni, akkor jó eséllyel a szerver egyszerűen nem nevezte el helyesen a fájlt.

Például talán bankszámlakivonatot vagy valamilyen más dokumentumot próbált letölteni, és ahelyett, hogy megnyitotta volna a PDF-nézőben, egy szövegszerkesztővel nyílik meg, vagy a számítógép nem tudja, hogyan kell megnyitni.

Ebben a konkrét esetben a szerver nem fűzte a ".PDF" fájlt a fájlnév végéhez, hanem az ".ASP" szót használta, annak ellenére, hogy a tényleges fájlformátum PDF. A legegyszerűbb megoldás az, ha egyszerűen átnevezi a fájlt, törli az utolsó három betűt a periódus után, és betölti a .PDF fájlt. Nevezze át például az utasítás.asp nevét a nyilatkozat.pdf fájlra.

Ez az elnevezési séma nem az, hogy valójában hogyan konvertál egy fájlformátumot egy másikra, de itt teljesen elfogadható, mivel a fájl valóban PDF formátumú, de egyszerűen nem volt megfelelően megnevezve. Épp az átnevezési lépést hajtja végre, amelyet a szerver nem saját maga hajtott végre.


Hogyan nyitható meg más ASP fájl

Az .ASP végződésű Active Server Page fájlok szöveges fájlok, vagyis teljesen olvashatók (és szerkeszthetőek) egy szövegszerkesztőben, például a Notepad ++, a zárójelben vagy a Sublime Text fájlban. Néhány alternatív ASP-szerkesztő a Microsoft Visual Studio és az Adobe Dreamweaver.

Az .ASP végződésű URL az alábbihoz hasonlóan csak azt jelenti, hogy az oldal az ASP.NET keretrendszerben fut. A webböngésző mindent megtesz annak megjelenítéséhez:

https://www.w3schools.com/asp/asp_introduction.asp

Mivel az ASP fájlokat elemezni kell, mielőtt elküldenék őket egy webböngészőbe, a helyi .ASP fájl megnyitása egy webböngészőben csak a szöveges verziót jeleníti meg, és valójában nem fogja megjeleníteni a HTML oldalt. Ehhez futtatnia kell a Microsoft IIS-t, és meg kell nyitnia az oldalt helyi hostként.

ASP fájlokat létrehozhat egy üres dokumentumból, ha csak hozzáfűzi az .ASP fájlkiterjesztést a fájl végéhez. Ez a HTML ASP-vé konvertálásakor is működik - egyszerűen nevezze át a kiterjesztést .HTML-ről .ASP-re.

Az Adobe Color Separation Setup fájlok olyan Adobe programokkal működnek, mint az Acrobat, az Illustrator és a Photoshop.


Az ASP fájlok konvertálása

Az ASP fájlok, amelyek Active Server Page fájlok, konvertálhatók más formátumokba, de ez azt jelentené, hogy a fájl nem működne úgy, ahogyan azt rendelték. Ennek oka az, hogy a fájlt kiadó szervernek a megfelelő formátumban kell lennie az oldalak megfelelő megjelenítéséhez.

Például az ASP fájl HTML vagy PDF formátumba konvertálása lehetővé tenné a fájl megnyitását egy webböngészőben vagy PDF olvasóban, de megakadályozná azt is, hogy Active Server Page fájlként működjön, ha a webszerveren használják.

Ha mégis konvertálnia kell egy ASP fájlt, használhatja a Microsoft Visual Studio vagy az Adobe Dreamweaver alkalmazást. Ezek a programok lehetővé teszik az ASP konvertálását olyan formátumokba, mint HTML, ASPX, VBS, ASMX, JS, SRF és egyebek.

Ez az online ASP - PHP átalakító akkor hajthatja végre ezt az átalakítást, ha a fájlnak PHP formátumban kell lennie.


További információ

Az .ASP fájlkiterjesztés nagyon hasonlít más kiterjesztésekre, amelyeknek semmi közük az ezen az oldalon említett formátumokhoz, ezért nem nyílik meg ugyanazokkal a fent hivatkozott programokkal.

Például az APS fájlok nagyon hasonlíthatnak az ASP fájlokra, de valójában üdvözlőkártya-stúdió projektfájlok, amelyeket az Üdvözlőkártya-stúdió hoz létre és használ. Ugyanez a koncepció vonatkozik más fájlkiterjesztésekre is, például az ALP-re.

Egyes technológiai kifejezések az ASP rövidítést is használják, de nem kapcsolódnak az ezen az oldalon található egyik ASP formátumhoz sem. Például az ASP az alkalmazásszolgáltatót, az analóg jelfeldolgozást, az ATM kapcsolóprocesszort, a címezhető beolvasási portot, a fejlett rendszerplatformot és az automatikus sebességű portot is jelenti.