JAVA fájl (mi ez és hogyan nyitható meg)

A JAVA fájlkiterjesztéssel (vagy ritkábban .JAV utótaggal) rendelkező fájl a Java programozási nyelven írt Java forráskódfájl. Ez egy egyszerű szöveges fájlformátum, amely egy szövegszerkesztőben teljesen olvasható és elengedhetetlen a Java alkalmazások felépítésének teljes folyamatához.

A Java fordító egy JAVA fájlt használ Java osztályfájlok (.CLASS) létrehozására, amelyek általában bináris fájlok, és nem olvashatók emberen. Ha a forráskódfájl több osztályt tartalmaz, mindegyiket a saját CLASS fájljába fordítják.

Ez a CLASS fájl, amelyet aztán futtatható Java-alkalmazássá alakítottak a JAR fájlkiterjesztéssel. Ezek a Java archív fájlok megkönnyítik a .CLASS fájlok és más Java alkalmazás erőforrások, például képek és hangok tárolását és terjesztését.


Hogyan nyitható meg a JAVA fájlok

Kevés az esély arra, hogy van egy olyan program a számítógépén, amely duplán kattintva megnyit egy JAVA fájlt. Ellenkező esetben az alábbi programok egyikével nyissa meg a JAVA fájlt: először nyissa meg a szoftvert, majd a filé or import menüben keresse meg a Java forráskód fájlját.

A JAVA fájlban található szöveget bármilyen szövegszerkesztő olvashatja el, például a Notepad a Windows-ban, a TextEdit a macOS-ban stb.

A JAVA fájlok azonban csak akkor hasznosak, ha egy bytecode CLASS fájlba fordítják őket, amire a Java SDK képes. A CLASS fájlban lévő adatokat az Oracle Java Virtual Machine (JVM) használja, miután a JAR fájlt létrehozták.

A Parancssor következő parancsával nyissa meg a JAVA fájlt a Java SDK-ban, amely CLASS fájlt készít a JAVA fájlból. Természetesen mindenképpen változtassa meg az idézőjelek szövegét, hogy az a JAVA fájl tényleges elérési útja legyen.

javac "path-to-file.java"

Ez a "javac" parancs csak akkor működik, ha a számítógépen van a javac.exe fájl, amely a Java SDK telepítésével jár. Ezt az EXE fájlt a tartó mappa C: Program Files jdk (verzió) Könyvtár. A parancs használatának legegyszerűbb módja az EXE fájl elérési útjának beállítása PATH környezeti változóként.

A JAVA fájlok szerkesztéséhez használhat egy alkalmazásfejlesztésre szánt programot, például az Eclipse vagy a JCreator LE alkalmazást. Az olyan szövegszerkesztők, mint a NetBeans és a fenti linken találhatók, szintén hasznosak lehetnek a JAVA fájlok módosításához.


JAVA fájl konvertálása

Mivel a JAVA fájl tartalmazza a Java alkalmazás forráskódját, könnyen átvihető más alkalmazásokra vagy programozási nyelvekre, amelyek megértik a kódot, vagy lefordíthatják másra.

Például a JAVA fájlt Kotlin fájlokká konvertálhatja az IntelliJ IDEA használatával. Vagy használja a Kód menüpontot a Konvertálja a Java fájlt Kotlin fájlba opciót, vagy hozzáférhet a Segítség > Keresse meg a Műveletet menüt, és kezdje el beírni a végrehajtani kívánt műveletet konvertálja a java fájlt. A JAVA fájlt KT fájlba kell mentenie.

Használja a javac a fent említett parancs a JAVA átalakítására CLASS osztályra. Ha úgy tűnik, hogy nem tudja meghívni a javac eszközt a Parancssorból, akkor az egyik CMD-trükk, hogy elérheti az EXE fájl helyét a fent leírtak szerint, majd húzza át a javac.exe fájl közvetlenül a Parancssorba a parancs befejezéséhez.

Miután a fájl CLASS fájlformátumban van, lényegében a JAVA-t JAR-ba konvertálhatja a korsó parancsot az Oracle ezen Java oktatóanyagában leírtak szerint. JAR fájlt készít a CLASS fájl segítségével.

A JSmooth és a JexePack két eszköz, amelyekkel a JAVA fájl EXE-be konvertálható, így a Java alkalmazás futtatható, mint egy normál Windows futtatható fájl.


Még mindig nem tudja megnyitni a fájlt?

Az első dolog, amit meg kell tennie, ha a fájl nem nyílik meg vagy konvertál a fent leírt eszközökkel, az a fájlkiterjesztés ellenőrzése. Lehetséges, hogy valójában nem JAVA fájlokkal foglalkozik, hanem egy fájlval, amely hasonlóan írt fájlkiterjesztést használ.

Például az AVA utótag kissé hasonlít a JAVA-ra, de az OpenBook eBook fájlokhoz használják. Ha egy AVA fájllal van dolgod, akkor az nem nyílik meg a fenti programokkal, hanem csak a perzsa AvaaPlayer szoftverrel működik.

A JA fájlok ugyanúgy nézhetnek ki, mint a Java-val kapcsolatos fájlok, de valójában Jet Archive fájlok, amelyek tömörített játékfájlokat tárolnak. A JVS-fájlok hasonlóak, de JavaScript Proxy automatikus konfigurációs fájlok, amelyeket a webböngészők használnak a proxy szerver konfigurálásához.