Mi a teendő, ha az USB-eszközt nem ismerik fel a Windows 10 rendszerben?

Az USB-eszköz csatlakoztatása Windows 10 számítógéphez, laptophoz vagy táblagéphez nem mindig a terv szerint megy. Előfordul, hogy a Windows 10 egyáltalán nem érzékeli az új hardvert, máskor pedig különféle hibaüzenetekkel csalódhat meg.


USB-eszközhibák oka

Az USB-csatlakozási hibáknak, például a hírhedt Code 43 hibaüzenetnek számos oka lehet, az elavult szoftverektől és illesztőprogramoktól kezdve a hibás hardver- és eszközkonfliktusokig. Gyakran nehéz megmondani, hogy az USB-eszköz melyik problémát tapasztalja, amikor megpróbál csatlakozni a Windows 10-eszközhöz, így jó ötlet lehet különféle lehetséges megoldásokat átdolgozni, amíg meg nem kezd megfelelően működni.

Íme néhány hatékony megoldás, amely működhet, ha USB-csatlakozási problémát tapasztal a Windows 10 rendszerrel.

Az ebben a cikkben tárgyalt problémák a Windows 10 operációs rendszer összes verziójára vonatkoznak, és felmerülhetnek az USB-n keresztüli csatlakoztatáshoz szükséges eszközök, például egerek, lemezmeghajtók, fitneszkövetők és videojáték-vezérlők használatakor.


Az USB-eszköz problémájának kijavítása a Windows 10 rendszerben

  1. Indítsa újra a Windows 10 eszközt. Ez egy kis közhely, de a Windows 10 számítógép vagy táblagép ki- és bekapcsolása gyakran megoldja a hardvereszközök észlelésével kapcsolatos problémákat.

  2. Kapcsolja be az USB-eszközt. A legtöbb USB-eszköz automatikusan bekapcsol, ha Windows 10 számítógéphez vagy táblagéphez csatlakozik, de egyeseknél szükség lehet arra, hogy manuálisan kapcsolja be őket egy bekapcsológombon keresztül. Előfordulhat, hogy számítógépe nem észlel bizonyos USB-eszközöket, ha azok ki vannak kapcsolva.

  3. Ellenőrizze az USB-eszköz akkumulátorát. Ez egy gyakori probléma, amely gyakran társul a vezeték nélküli USB egerekhez, mivel gyakran használják őket, és könnyen lemerülhetnek az áramellátásukból. Ez a probléma gyakran összetéveszthető hibás USB-csatlakozóval, amikor a valóságban csak egy új akkumulátorra van szükség.

    Ha USB egeret használ, akkor ellenőrizze, hogy van-e áramellátása, ha megfordítja és ellenőrzi a látható infravörös fényt.

  4. Várjon, amíg a Windows 10 számítógép be van kapcsolva. A lassabb számítógépeket és táblagépeket túlterhelheti az indításkor futtatandó műveletek száma, és néha figyelmen kívül hagyhatják az újonnan csatlakoztatott USB-hardvert. Ha új USB-eszközt használ, várjon egy percet, amíg a számítógép teljesen bekapcsol, mielőtt bármit is csatlakoztatna az USB-porthoz.

  5. Frissítse a Windows 10 rendszert. A Windows 10 operációs rendszer frissítésével nem csak a szükséges fájlok tölthetők le az újonnan kiadott hardverek és eszközök támogatásához, hanem az esetlegesen fellépő hibákat is kijavíthatja.

    A legfrissebb Windows 10 operációs rendszer frissítések ellenőrzéséhez nyissa meg beállítások > Frissítés és biztonság és kattintson a Frissítések ellenőrzése gombot.

  6. Győződjön meg arról, hogy az USB-eszközt egy Windows 10 számítógéphez vagy táblagéphez kell csatlakoztatni. Nem minden USB-kábellel rendelkező hardver célja a Windows 10 működése. Az egyik példa a Disney Infinity bázisok, amelyeket speciális videojáték-konzolokkal, például az Xbox One vagy a PlayStation 4-vel való együttműködésre terveztek. Egy másik a kiadott kiegészítők közül néhány az Apple Mac számítógépeihez és laptopjaihoz.

    Ellenőrizze az USB-eszköz csomagolását és a használati útmutatót az összeférhetőségről.

  7. Hibaelhárítás. A Windows 10 beépített eszközzel rendelkezik a hibák és konfliktusok észlelésére és kijavítására. A Hibaelhárító eszköz futtatásával a készülék megkeresi a szükséges eszközillesztőket, és letölti őket, ha elérhetőek online.

    A Hibaelhárítás eszköz megnyitásához nyissa meg beállítások a Start menüben vagy a Műveleti központban kattintson a gombra Frissítések és biztonság, majd kattintson a gombra Elhárítása. A Hibaelhárítás képernyőn görgessen lefelé az opciók listáján, majd kattintson a gombra Hardver és eszközök majd kattintson az OK gombra Futtassa a hibaelhárítót a rendszer átkutatásának és javításának megkezdéséhez.

    A Hibaelhárítás futtatása előtt győződjön meg arról, hogy az USB-eszköz, amelynek problémája van, fel van töltve, be van kapcsolva és csatlakoztatva van a Windows 10 táblagépéhez vagy számítógépéhez.

  8. Helyezze vissza a csatlakozókábelt. Előfordulhat, hogy az USB-eszköz Windows 10 számítógéphez történő csatlakoztatásához használt kábel megsérülhet a túlzott használat okozta kopás miatt. Ez gyakran előfordul olyan kábeleknél, amelyeket gyakran használnak, például okostelefonok töltésére vagy szinkronizálására.

    Sok USB-kábel kompatibilis más USB-eszközökkel, ezért érdemes kipróbálnia egy másik, saját tulajdonában lévő eszköz kábelét, mielőtt fizetne egy teljesen újért.

  9. Töltse le az illesztőprogramokat a hardver gyártójától. Egyes eszközök megkövetelik, hogy a megfelelő működéshez meghatározott illesztőprogramok működjenek. Ezek az illesztőprogramok a készülékhez csomagolt lemezre kerülhetnek, amikor megvásárolta, vagy fel kell keresnie a vállalat webhelyét, és onnan le kell töltenie őket. A termék csomagolásában és használati útmutatójában valószínűleg megemlíti a megfelelő weboldalt, ahonnan a fájlokat letöltheti. 

  10. Visszagörgetni az illesztőprogramokat. Ironikus módon néha az új illesztőprogramok telepítése negatívan befolyásolhatja az eszköz működését, így az illesztőprogramok előző verzióra való visszagörgetése megoldás lehet.

  11. Ellenőrizze az áramforrást. Egyes USB-eszközök, például néhány külső Blu-ray lemezmeghajtó, sok energiát igényelnek a futtatáshoz, ezért egyszerűen nem lehet elegendő csatlakoztatni őket egy Windows 10 laptop USB-portjához a megfelelő működéshez.

    Az ilyen eszközök általában két USB kábellel rendelkeznek. Ezek egyikét az adatátvitelhez a számítógéphez kell csatlakoztatni, míg a másikat egy USB csatlakozóval ellátott tápkábelhez vagy egy másik eszközhöz, amely áramforrásként működhet.

    Az USB hálózati adapter vagy az USB hub nagyszerű befektetés lehet. Különböző árfekvésűek, és nagyon hasznos eszköz a ház körül az eszközök töltéséhez anélkül, hogy használnia kellene laptopját vagy asztali számítógépét. 

  12. Ellenőrizze az USB 3 és az USB 2 kompatibilitását. Az USB 3 eszközök többsége képes csatlakozni az USB 2 portokhoz a Windows 10 számítógépeken és táblagépeken, így a kompatibilitásnak legtöbbször nem lehet problémája. A technika fejlődésével fennáll annak a lehetősége, hogy egy USB 3 eszközhöz USB 3 portra van szükség, ezért érdemes ellenőrizni a csomagolást és a használati útmutatót.

    Az USB 3 eszközök többsége támogatja az USB 2 kompatibilitást, így nagyon ritkán ez okozza a csatlakozási problémákat.

  13. Cserélje ki készülékét. Ennek kell lennie a legvégső megoldásnak, de gyakran szükség is lehet rá, mivel néha az USB-eszköz megszakadhat. Szerencsére sok vállalat ingyenes cserét küld Önnek a hibás hardverről, ha viszonylag nemrégiben vásárolta, és egyesek ingyenes vagy kedvezményes javítási szolgáltatásokat kínálnak. Ha nem áll rendelkezésre ingyenes csere vagy kedvezmény, ez tökéletes alkalom lehet arra, hogy frissítsen a cserélendő eszköz legújabb verziójára.