Mi az a Gerber (GBR) fájl és hogyan nyitható meg?

A .GBR kiterjesztésű fájl valószínűleg egy Gerber fájl, amely nyomtatott áramköri rajzokat tárol. A legtöbb NYÁK-tervező program képes Gerber fájlba exportálni az adatokat.

Ha ez nem Gerber fájl, akkor a tiéd lehet a GIMP képszerkesztő szoftver által használt GIMP Brush fájl. Ez a fajta fájl egy képet tartalmaz, amelyet a program többszörös vonásokkal fest a vásznra.

A GBR fájlkiterjesztés másik célja a Game Boy Tileset fájlok, amelyek beépíthetők a szokásos Game Boy, valamint a Super Game Boy és a Game Boy Color fájlokba.


Hogyan nyitható meg a GBR fájlok

A Gerber fájlokat számos programmal nyithatja meg, amelyek többsége ingyenes. Ezek az ingyenes Gerber-nézők közé tartozik a grbv, a GraphiCode GC-Prevue, a PentaLogix ViewMate és a Gerbv. Néhányan közülük támogatják a mérések nyomtatását és megtekintését. Használhatja az Altium Designer programot a Gerber fájl megnyitásához is, de az nem ingyenes.

A GBR fájlok megtekintésének másik módja az online. A formátum készítőinek, az Ucamco-nak van egy ingyenes Reference Gerber Viewer programja, amely lehetővé teszi a fájl online feltöltését, hogy megtekinthesse a böngészőben.

A GIMP Brush fájlokat a GIMP-vel együtt használják, amely Windows, macOS és Linux rendszereken működik.

Ha GBR fájlja Game Boy Tileset formátumú, akkor a Game Boy Tile Designer (GBTD) segítségével nyithatja meg.


GBR fájl konvertálása

A fájl konvertálásához tudnia kell, hogy milyen formátumban van. Ez azért fontos, hogy tudja, melyik átalakító programot használja, mivel a fent említett három formátumnak semmi köze nincs egymáshoz. Ez azt jelenti, hogy nem lehet konvertálni mondjuk egy GIMP Brush fájlt Gerber fájl formátumba; csak nem így működik.

Ami a Gerber fájlok konvertálását illeti, nagyon valószínű, hogy a fent említett programok némelyike ​​képes nemcsak megnyitni, hanem a GBR fájlt is új fájlformátumba menteni. Ha nem, a GerbView konvertálja a Gerber fájlokat DXF, PDF, DWG, TIFF, SVG és más fájlformátumokká.

Az online Gerber Viewer a GBR fájl PNG képformátumba történő mentésére is alkalmas lehet. A FlatCAM átalakíthatja a Gerber fájlt G-kóddá. Megpróbálhatja Cenont is, ha a többi átalakító nem működik.

A GIMP GBR fájlok ABR fájlba mentéséhez az Adobe Photoshop alkalmazáshoz először PNG-be kell konvertálnia egy olyan programmal, mint az XnView. Ezután nyissa meg a PNG fájlt a Photoshop alkalmazásban, és válassza ki, hogy a kép mely részét változtassa ecsetté. Végezze el az ecsetet a szerkesztése > Define Brush Preset menüben.

A Game Boy Tileset fájlokat más fájlformátumokká konvertálhatja a fent említett Game Boy Tile Designer programmal. Támogatja a GBR mentését Z80, OBJ, C, BIN és S fájlokba a filé > Exportálás menüpontot.


Még mindig nem tudja megnyitni a fájlt?

Ellenőrizze még egyszer a fájlkiterjesztést, ha nem tudja megnyitni a fájlt. Valószínű, hogy ha a fenti programok egyikével sem működik, akkor rosszul olvassa a fájlkiterjesztést. Ez azért fontos, mert akkor is, ha két fájlformátum osztja meg a fájlkiterjesztés betűinek nagy részét, vagy akár az összeset, ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy ezek kapcsolatban állnak egymással, vagy ugyanazokkal a szoftvereszközökkel nyithatók meg.

Például a GRB fájlok mindhárom fájlkiterjesztésű betűvel rendelkeznek, de ehelyett a GRIB Meteorological Data fájlok a GRIdded Binary formátumban vannak tárolva. Nincs semmi közük az ezen az oldalon említett GBR fájlformátumokhoz, ezért nem tekinthetők meg és nem konvertálhatók a fent említett programokkal.

Ugyanez vonatkozik a Symbian OS Font fájlokra, amelyek a GDR fájlkiterjesztést használják. Rengeteg más példa adható, de az ötlet az, hogy alaposan megvizsgálja a fájlkiterjesztés betűit, és győződjön meg arról, hogy GBR-t írnak, különben valószínűleg valami egészen mással foglalkozik, mint amivel ez a cikk foglalkozik.


További információ a GBR fájlokról

A Gerber formátum bináris, 2D képeket ASCII vektoros formátumban tárol. Nem minden Gerber fájl használja a GBR fájlkiterjesztést; némelyik GBX, PHO, GER, ART, 001 vagy 274 fájl, és valószínűleg mások is vannak. Az Ucamco formátumáról az adott oldalon található Gerber fájlformátum-specifikáció PDF-ben olvashat bővebben.

Készíthet saját GIMP Brush fájlokat, de a GIMP első telepítésekor alapértelmezés szerint több is rendelkezésre áll. Ezeket az alapértelmezett GBR fájlokat általában a program telepítési könyvtárában tárolják, a share gimp (version) brushes fájlban.