PAT fájl (mi ez és hogyan nyitható meg)

A PAT fájlkiterjesztéssel rendelkező fájl valószínűleg Pattern Image fájl, amelyet grafikai programok használnak egy minta vagy textúra létrehozására egy képen egy kicsi és általában négyzet alakú kép felhasználásával.

Ha a fájl nem Pattern Image fájl, akkor más formátumú lehet, annak ellenére, hogy ugyanazt a PAT fájlkiterjesztést használja. Lehet például egy DiskStation Manager telepítőfájl, Gravis UltraSound GF1 javítófájl, 3D javítófájl vagy Kega Fusion Cheats fájl.

Mielőtt megpróbálná megnyitni a fájlt, ellenőrizze még egyszer, hogy nem téveszti-e össze egy hasonló formátumú fájlkiterjesztést használó fájlformátummal. Az ilyen típusú fájlokról az oldal alján olvashat bővebben.


Hogyan nyitható meg egy PAT fájl

A PAT fájlok, amelyek Pattern Image fájlok, megnyithatók az Adobe Photoshop, a GIMP, a Corel PaintShop és valószínűleg néhány más népszerű fotó- és grafikus eszköz segítségével.

Ha dupla kattintással vagy duplán koppintva nem nyílik meg a PAT fájl a Photoshopban, kattintson a jobb gombbal Klón bélyegző eszköz az eszközsoron, majd kattintson a bal egérgombbal Mintabélyegző eszköz abból a menüből. A Photoshop tetején válassza a mintaválasztót egy kis menü megnyitásához. Innen válassza a beállítások / fogaskerék ikont, majd válassza a lehetőséget Minták importálása a PAT fájl kiválasztásához.

A PAT fájlokat ehelyett AutoCAD Hatch Pattern, CorelDRAW Pattern vagy Ketron Sound Pattern fájlként lehet használni. Az ilyen típusú fájlok az Autodesk AutoCAD, a CorelDRAW Graphics Suite, illetve a Ketron szoftver segítségével nyithatók meg.

A DiskStation Manager telepítőfájljait a Synology Assistant használja.

A PAV fájlok, amelyek Gravis UltraSound GF1 Patch fájlok, az FMJ-Software Awave Studio segítségével játszhatók le.

A 3D Patch fájlok a .PAT fájlkiterjesztést is használják. Ezek általában csak szöveges fájlok, amelyek leírják a 3D mintázatokat, ami azt jelenti, hogy az Autodesk AutoCAD és az AeroHydro SurfaceWorks képesek megnyitni őket, tehát egy ingyenes szövegszerkesztő.

A Kega Fusion játékemulátorral lehet megnyitni a Pega (patch) fájlformátumú Kega Fusion Cheats fájlokat.

Ha úgy találja, hogy a számítógépén lévő alkalmazás megpróbálja megnyitni a PAT fájlt, de ez nem a megfelelő alkalmazás, vagy ha egy másik telepített programot szeretne megnyitni a PAT fájlok között, módosítsa a fájl megnyitásához használt Windows alapértelmezett programját.


PAT fájl konvertálása

A Photoshop és más képszerkesztők által használt mintaképfájlok általában csak kisméretű fotók, amelyeket ezek a programok egy vásznon ismételnek meg egy minta létrehozásához. Nincs igazán jó ok arra, hogy az egyiket más fájlformátumra konvertálja.

Mivel azonban olyan képfájlokról van szó, amelyek a fent említettekhez hasonló grafikus programokban nyílnak meg, egyszerűen meg lehet nyitni a PAT fájlt, és elkészíteni egy kis mintát, majd menteni JPG, BMP, PNG stb.

A tényleges reaConverter nevű fájlkonvertáló képes PAT fájlokat JPG, PNG, GIF, PRC, TGA, PDF és sok más formátumra konvertálni. A program csak rövid próbaidőszak alatt ingyenes, ezért csak néhány fájlt konvertálhat, mielőtt fizetnie kell a szoftverért.

A CAD szoftver, a CorelDRAW és a Ketron szoftver képes lehet átalakítani az ezekben a programokban használt PAT fájlokat. Adott esetben a PAT fájl más formátumban történő mentésének lehetősége a filé > Mentés másként or filé > Export menüben.


Még mindig nem tudja megnyitni a fájlt?

Egyes fájlformátumok olyan fájlkiterjesztést használnak, amely nagyon hasonlít a ".PAT" -ra, de ez nem azt jelenti, hogy a két formátum egyáltalán összefügg. A hasonlóan írt fájlkiterjesztések vagy akár az azonos fájlkiterjesztések (mint fentebb láthatók) nem feltétlenül jelenti azt, hogy a formátumok összefüggenek, vagy ugyanazzal a szoftverrel nyithatók meg.

Néhány példa PPT és PST fájlokat tartalmaz, amelyek mind a .PAT kiterjesztéshez hasonló betűket mutatnak, de valójában nem kapcsolódnak a formátumhoz. A PST fájlok az Outlook Personal Information Store fájljai, amelyek a Microsoft Outlook alkalmazással nyílnak meg.

Az APT fájlok ugyanazokkal a fájlkiterjesztési betűkkel rendelkeznek, mint a PAT fájlok, de valójában szinte egyszerű szöveges fájloknak hívják őket. Ezek a fájlok egyáltalán nem képek, hanem szöveges fájlok, amelyeket bármilyen szövegszerkesztővel megnyithat (például a Windows Jegyzettömbjében).