Mi az a NEF fájl? (És hogyan nyitható meg)

Mit kell tudni

  • A NEF fájl egy Nikon Raw Image fájl.
  • Nyissa meg az egyiket a ViewNX 2, az IrfanView, a Pics.io és más fotónézőkkel.
  • Konvertálás JPG-re, PNG-re, DNG-re stb. Néhány ilyen programmal, másokkal, például a Photoshop alkalmazással.

Ez a cikk leírja, hogy mi is az a NEF fájl, hogyan nyithat meg egyet az összes eszközén, és mely programok konvertálhatják azt egy elterjedtebb képformátumba, például JPG vagy PNG.


Mi az a NEF fájl?

A NEF fájl egy Nikon Raw Image fájl. Ez a Nikon Electronic Format rövidítése, és kizárólag Nikon fényképezőgépeken használható.

A többi RAW képfájlhoz hasonlóan a NEF fájlok is megtartanak mindent, amelyet a kamera rögzített, mielőtt bármilyen feldolgozás megtörtént volna, beleértve a metaadatokat, például a fényképezőgépet és az objektív modelljét.

A NEF fájlformátum a TIFF-en alapul.

Ezt a fájlformátumot néha Nikon Electronic File néven emlegetik. Ugyanezt a rövidítést használják más technológiai kifejezések is, például a hálózati hatékonysági tényező.


Hogyan nyitható meg egy NEF fájl

A számítógépen a megfelelő kodekkel rendelkező Windows-felhasználók minden további szoftver nélkül megjeleníthetik a NEF fájlokat. Ha a NEF fájlok nem nyílnak meg a Windows rendszerben, telepítse a Microsoft Camera Codec Pack csomagot, amely lehetővé teszi a NEF, DNG, CR2, CRW, PEF, RW2 és más RAW képek használatát.

A NEF fájlok az Able RAWer, az Adobe Photoshop, az IrfanView, a GIMP, az AfterShot Pro és valószínűleg néhány más népszerű fotó- és grafikus eszköz segítségével is megnyithatók.

Ha Ön Photoshop felhasználó, de még mindig nem tudja megnyitni a NEF fájlokat, előfordulhat, hogy telepítenie kell a Camera Raw plugin legújabb verzióját, amelyet a Photoshop verziója támogat.

A NEF fájlok a Nikon saját Capture NX 2 vagy ViewNX 2 szoftverével is megnyithatók. Az előbbi csak megvásárolható, de az első 60 napban ingyenes; ez utóbbit bárki letöltheti és telepítheti a NEF fájlok megnyitásához és szerkesztéséhez.

Ha NEF fájlt szeretne megnyitni online, így nem kell letöltenie ezeket a programokat, próbálja ki a Pics.io fájlt.

A mobil eszközök NEF fájlokat is megnyithatnak. A Google Snapseed (elérhető Android-hoz és iOS-hez) egy példa egy olyan alkalmazásra, amely támogatja ezt a formátumot. Az iOS másik NEF-nézője az Adobe Photoshop Express; beszerezheti ezt az Adobe alkalmazást Androidra is.


NEF fájl konvertálása

A NEF fájlokat számos formátumra konvertálhatja akár ingyenes fájlkonverterrel, akár úgy, hogy megnyitja a NEF fájlt egy képnézegetőben / szerkesztőben, és más formátumba menti.

Például, ha a Photoshop programot használja egy NEF fájl megtekintésére / szerkesztésére, akkor a megnyitott fájlt vissza tudja menteni a számítógépére, például JPG, RAW, PXR, PNG, TIF / TIFF, GIF, PSD stb.

Az IrfanView a NEF-et hasonló formátumokra konvertálja, beleértve a PCX, TGA, PXM, PPM, PGM, PBM, JP2 és DCX formátumokat.

Az Adobe DNG Converter egy ingyenes RAW-átalakító, amely támogatja a RAW-átalakításokat, mint például a NEF-DNG-t, és mind Windows, mind macOS rendszeren működik.

Ingyenes online NEF konverter is lehetőség. A Pics.io mellett van a Zamzar is, amely a NEF-et BMP, GIF, JPG, PCX, PDF, TGA és más hasonló formátumokká konvertálja. Az Online RAW Converter egy másik online REF-átalakító, amely támogatja a fájl JPG, PNG vagy WEBP formátumban történő mentését a számítógépre vagy a Google Drive-ra; könnyű szerkesztőként is szolgál.


További információ a NEF fájlokról

A képek Nikon memóriakártyájára történő írásának következtében nem történik feldolgozás magára a NEF fájlra. Ehelyett a NEF fájlban végrehajtott változtatások megváltoztatják az utasítások készletét, vagyis a NEF fájlban tetszőleges számú szerkesztés elvégezhető anélkül, hogy valaha is negatívan befolyásolná a képet.

A Nikon további részleteket tartalmaz erről a fájlformátumról a Nikon Electronic Format (NEF) oldalán.


Még mindig nem tudja megnyitni a fájlt?

A NEF fájlkiterjesztés valószínűleg azt jelenti, hogy Nikon képfájlokkal van dolgod, de a fájlkiterjesztés olvasása során körültekintőnek kell lenned, hogy megbizonyosodj arról, hogy valóban Nikon fájlokkal foglalkozol.

Bizonyos fájlok olyan kiterjesztést használnak, amely nagyon jól szerepel, például ".NEF", de valójában semmi köze a formátumhoz. Ha rendelkezik ilyen fájlokkal, akkor nagyon jó esély van arra, hogy a fenti NEF nyitó fájlok egyike sem fog működni a fájl megnyitásához vagy szerkesztéséhez.

Például egy NEX fájl könnyen összetéveszthető egy NEF fájlhoz, de egyáltalán nem kapcsolódik képformátumhoz, hanem egy Navigator Extension fájl, amelyet a böngészők kiegészítő fájlként használnak.

Hasonló eset a NET, NES, NEU és NEXE fájlokkal. Ha más fájlja van, nem NEF fájl, keresse meg a fájlkiterjesztést (a Google-on vagy itt a Web-en), hogy megtudja, mely alkalmazások támogatják az adott fájl megnyitását vagy más formátumba konvertálását.