WMA fájl (mi ez és hogyan nyitható meg)

A WMA fájlkiterjesztéssel rendelkező fájl egy Windows Media Audio fájl. A Microsoft ezt a veszteséges formátumot azért hozta létre, hogy versenyezzen az MP3-val, ezért gyakran használják online zene streamingjéhez.

A WMA-nak több alformátuma van, köztük a WMA Pro, egy veszteséges kodek, amely támogatja a nagy felbontású hangot; A WMA Lossless, veszteségmentes kodek, amely tömöríti az audiót a minőség romlása nélkül; és a WMA Voice, egy veszteséges kodek olyan alkalmazások számára, amelyek támogatják a hanglejátszást.

Szintén a Microsoft fejlesztette ki a Windows Media Video fájlformátumot, amely a WMV kiterjesztést használja.

Az ASF egy video- és hangtartály-formátum, amelyet a Microsoft is fejlesztett, és amely gyakran WMA vagy WMV adatokat tartalmaz.


Hogyan nyitható meg egy WMA fájl

WMA fájl megnyitása a Windows Media Player alkalmazásban.

A Windows Media Player a legjobb program a WMA fájlok megnyitásához, mert a Windows legtöbb verziójában megtalálható. Azonban más operációs rendszerek WMA fájljait harmadik féltől származó szoftverekkel játszhatja le, például VLC, MPC-HC, AllPlayer, MPlayer és Winamp.

Ha a WMA fájlt a Windows Media Player programmal szeretné lejátszani Mac számítógépén, telepítenie kell a Flip4Mac szoftvert, mert a v9 (a WMP végleges verziója Mac-ek számára) nem támogatja a WMA fájlokat.

A TwistedWave Online Audio Editor gyors módot kínál a WMA fájlok lejátszására a böngészőben, ha ezek a programok nincsenek telepítve a számítógépére. Bármely operációs rendszeren működik.

Ha olyan programban vagy eszközben (például egy iPhone) kell lejátszania a fájlt, amely natív módon nem támogatja a WMA formátumot, egyszerűen átalakíthatja egy másik támogatott formátumra az alábbiakban ismertetett WMA konverterek egyikével.

Ha úgy találja, hogy egy számítógépen lévő alkalmazás megpróbálja megnyitni a WMA fájlt, de ez nem a megfelelő alkalmazás, vagy ha inkább egy másik telepített programot szeretne megnyitni a WMA fájlokért, olvassa el az Alapértelmezett program módosítása egy adott fájlkiterjesztéshez című útmutatót. hogy a változás a Windows-ban.


WMA fájl konvertálása

Sok különféle ingyenes fájlkonvertálóval konvertálhat egy WMA fájlt más audio formátumra, például MP3, WAV, FLAC, M4A vagy M4R formátumra. Néhányat telepíteni kell a számítógépre, mielőtt használhatná őket, másokat azonban teljes egészében a webböngészőben futtathatnak.

A Freemake Audio Converter egy olyan program, amelyet telepítenie kell a használatához. Mivel támogatja a kötegelt fájlkonverziókat, több WMA fájl könnyedén más formátumba menthető.

Előnyben részesítheti az online WMA-átalakítót, mert ezek a webböngészőn keresztül működnek, vagyis nem kell letöltenie a programot, mielőtt használhatná. Ez azonban azt jelenti, hogy vissza kell töltenie a konvertált fájlt a számítógépére.

WMA fájl feltöltve a FileZigZag fájlba.

A FileZigZag és a Zamzar két példa az online WMA-MP3 átalakítókra, de konvertálhatják a fájlt WAV-ba és számos más formátumba is, hasonlóan a már említett letölthető konverterekhez.

Bár a legtöbb hangkonverzió a fájl konvertálását más audio formátumra, a WMA fájl szöveggé konvertálása is lehetséges. Ez akkor hasznos, ha a WMA fájlt egy beszélgetés felvételéből hozták létre. A Sárkányhoz hasonló szoftverekkel a beszéd szöveggé válhat.


Még mindig nem tudja megnyitni a fájlt?

A fájlformátumok néha ugyanazokat vagy hasonló fájlkiterjesztési betűket használják, és ez zavaró lehet. Lehet, hogy azt gondolja, hogy a fájl WMA fájl, de lehet, hogy valami úgy néz ki, mintha a .WMA fájlkiterjesztés lenne.

Például a WMF (Windows Metafile), a WMZ (tömörített Windows Media Player Skin) és a WML (vezeték nélküli jelölési nyelv) fájlok ugyanazokat a betűket osztják meg, mint a WMA, de valójában nem ugyanarra a célra használják, mint ez az audio fájl formátum.

Néhány más példa a .WMP fájlkiterjesztést használó Windows Media Photo fájlok és a WAM fájlok (Worms Armageddon Mission). A GarageBand MagicMentor Template fájlformátum néhány azonos betűt is használ .MWAND fájlokhoz.

Ha a fájlja valójában nem ér véget .WMA-val, akkor keressen itt a Web-en vagy a Google-on, hogy további információt találjon a formátumról és arról, hogy mely program képes megnyitni vagy átalakítani.


Más típusú WMA fájlformátumok

A Windows Media Audio mellett három alformátum létezhet WMA fájlban:

  • Windows Media Audio Professional: Ez a veszteséges kodek hasonlít a WMA-hoz, mivel a legtöbb ugyanazon kódolási funkciót tartalmazza. Ugyanakkor támogatja a jobb entrópia kódolást és a hatékonyabb sztereó kódolást is.
  • Windows Media Audio Lossless: Ezt az alformátumot a WMA fájl archiválására tervezték, mivel tömöríti az audio adatokat minőségvesztés nélkül. A kibontás után a hang megegyezik az eredetivel. A tipikus tömörítési szintek 1.7: 1 és 3: 1 közé esnek.
  • Windows Media Audio Voice: Ez a kodek a normál WMA-nál magasabb tömörítést használ, és másokkal versenyez, mint a Speex és az ACELP. A WMA Voice-t alacsony sávszélességű hangprogramokhoz használják.