APK fájl (mi ez és hogyan nyitható meg)

Mit kell tudni

  • Az APK fájl egy Android csomag csomag.
  • Nyissa meg az egyiket a számítógépén a BlueStacks segítségével.

Ez a cikk leírja, hogy mi az APK fájl, hogyan nyithatja meg vagy telepítheti azt (pontosan hogyan függ az operációs rendszertől), és miért lehet, hogy az egyik konvertálása nem túl hasznos.


Mi az APK fájl?

Az APK fájlkiterjesztéssel rendelkező fájl egy Android Package fájl, amelyet alkalmazások terjesztésére használnak a Google Android operációs rendszerén.

Az APK fájlokat ZIP formátumban menti, és általában közvetlenül az Android készülékekre tölti le, általában a Google Play áruházon keresztül, de más webhelyeken is megtalálhatók.

Egy tipikus APK fájlban található tartalom egy része tartalmaz egy AndroidManifest.xml, class.dex és resources.arsc fájlt; valamint egy META-INF és res mappa.

Web 


Hogyan nyitható meg egy APK fájl

Az APK fájlok számos operációs rendszeren megnyithatók, de főleg Android-eszközökön használják őket.

Nyisson meg egy APK fájlt Androidon

Az APK fájl megnyitásához Android-eszközén csak meg kell töltenie azt úgy, mint bármelyik fájlt, majd kérésre meg kell nyitnia. Előfordulhat azonban, hogy a Google Play áruházon kívül telepített APK-fájlok nem települnek azonnal a helyére helyezett biztonsági blokk miatt.

A letöltési korlátozás megkerüléséhez és az ismeretlen forrásokból származó APK-fájlok telepítéséhez keresse meg az alábbi menük egyikét, Android-verziójától függően:

  • beállítások > Alkalmazások és értesítések > Részletes > Speciális alkalmazás-hozzáférés > Telepítsen ismeretlen alkalmazásokat
  • beállítások > Alkalmazások és értesítések
  • beállítások > Biztonság

Eszköztől függően előfordulhat, hogy engedélyt kell adnia egy adott alkalmazásnak, például a Chrome-nak a nem hivatalos APK-fájlok telepítéséhez. Vagy ha látja, engedélyezze Telepítse az Ismeretlen alkalmazásokat or Ismeretlen források.

Ha az APK fájl nem nyílik meg, próbálja meg böngészni egy olyan fájlkezelővel, mint az Astro File Manager vagy az ES File Explorer File Manager.

Hogyan telepítsünk APK fájlokat Androidra

Nyisson meg egy APK fájlt a Windows rendszeren

Az APK fájlokat PC-n nyithatja meg olyan Android emulátor segítségével, mint a BlueStacks. Ebben a programban menjen be a Alkalmazásaim fülre, majd válassza a lehetőséget Telepítse az apk-t az ablak sarkából.

A Bluestacks használata az Android-alkalmazások futtatásához Windows rendszeren

Nyissa meg az APK fájlt Mac gépen

Az ARC Welder egy Google Chrome kiterjesztés, amely Android-alkalmazások tesztelésére szolgál a Chrome OS számára, de bármely operációs rendszeren működik. Ez azt jelenti, hogy megnyithat egy APK-t Mac vagy Windows számítógépén, amennyiben ezt az alkalmazást telepítette a Chrome böngészőbe.

Nyissa meg az APK fájlt iOS rendszeren

Az APK fájlokat nem tudja megnyitni vagy telepíteni iPhone vagy iPad készülékekre, mert a fájl teljesen más módon épül fel, mint az ezeken az eszközökön használt alkalmazások, és a két platform nem kompatibilis egymással.

APK-fájlok kibontása

Megnyithat egy APK-fájlt Windows-ban, macOS-ban vagy bármely más asztali operációs rendszerben egy fájlkivonó eszközzel. Mivel az APK fájlok egyszerűen több mappa és fájl archívumai, kicsomagolhatja őket egy olyan programmal, mint a 7-Zip vagy a PeaZip, hogy megtekinthesse az alkalmazást alkotó különböző összetevőket.

Ez azonban nem teszi lehetővé az APK fájl tényleges használatát a számítógépen. Ehhez Android-emulátorra van szükség (például a BlueStacks-hez), amely lényegében az Android operációs rendszert futtatja a számítógépen.


Hogyan lehet konvertálni az APK fájlt

Bár általában fájlkonvertáló programra vagy szolgáltatásra van szükség az egyik fájltípus másikra konvertálásához, ezek nem túl hasznosak az APK fájlok kezelésénél. Az APK fájl ugyanis egy olyan alkalmazás, amely csak bizonyos eszközökön futtatható, ellentétben más fájltípusokkal, például MP4-ekkel vagy PDF-ekkel, amelyek különböző platformokon működnek.

Ehelyett, ha konvertálni szeretné APK fájlját ZIP-be, akkor használja a fent ismertetett utasításokat. Vagy nyissa meg az APK fájlt egy fájl kibontó eszközben, majd csomagolja újra ZIP-ként, vagy egyszerűen nevezze át az .APK fájlt .ZIP-re.

Az ilyen fájl átnevezése nem így konvertálja a fájlt. Csak az APK fájlok esetében működik, mert a fájlformátum már használja a ZIP-t, de csak egy másik fájlkiterjesztést (.APK) csatol a végéig.

Amint a fentiekben olvasta, nem konvertálhat egy APK-fájlt IPA-ba iOS-en történő használatra, és az APK-t sem konvertálhatja EXE-be az Android alkalmazás használatához a Windows rendszerben.

Azonban általában talál egy iOS alternatívát, amely az iPhone vagy iPad készülékére telepíteni kívánt Android alkalmazás helyett működik. A legtöbb fejlesztőnek ugyanaz az alkalmazás érhető el mindkét platformon (mind APK for Android, mind pedig IPA iOS rendszerhez).

Az APK to EXE átalakító helyett egyszerűen telepítse a Windows APK megnyitóját felülről, majd használja az Android alkalmazás megnyitására a számítógépen; működéséhez nem kell léteznie az EXE fájlformátumban.

Átalakíthatja APK-fájlját BAR-ba BlackBerry készülékkel való használatra, ha csak feltölti az APK-fájlt a Good e-Reader online APK-ba BAR-átalakítóba. Várja meg az átalakítás befejezését, majd töltse le a BAR fájlt a számítógépére.