Mi az a VHDX fájl?

A VHDX fájlkiterjesztésű fájl egy Windows 8 virtuális merevlemez-fájl. Úgy viselkedik, mint egy valódi, fizikai merevlemez, de egyetlen fájlban van tárolva, amely egy fizikai lemezen található, mint egy merevlemez. Az egyik létrehozható a semmiből vagy olyan biztonsági szoftverekből, mint a Disk2vhd.

A VHDX fájlok tartalmazhatnak egy teljes operációs rendszert, például szoftverek tesztelésére, vagy a gazdagép operációs rendszerével nem kompatibilis régebbi vagy újabb szoftverek futtatására, vagy egyszerűen a fájlok tárolására, mint bármely más tároló tárolóra.

A VHDX fájlok abban különböznek a VHD (Virtual PC Virtual Hard Disk) fájloktól, hogy 2 TB-nál (legfeljebb 64 TB) nagyobbak, ellenállhatnak az áramkimaradás eseményeinek, és javíthatják a teljesítményt.


Hogyan nyitható meg egy VHDX fájl

A Windows 10, a Windows 8 és a Windows Server 2012 megnyitja a VHDX (és VHD) fájlokat anélkül, hogy bármilyen programot vagy eszközt le kellene töltenie. Csak kattintson a jobb gombbal a VHDX fájlra, és válassza a lehetőséget Szerelje opciót.

A VHDX fájl megnyitásának másik módja a Lemezkezelés a Művelet> VHD csatolása menü. További információ a lemezkezelés megnyitásáról, ha nem biztos abban, hogyan juthat el oda.

Ha a Lemezkezelésen keresztül halad a második útvonalon, opcionálisan csak olvasható módban nyithatja meg a VHDX fájlt, ha a fájl megnyitása előtt bejelöli ezt az opciót. Ez a megközelítés kiolvassa az adatokat a VHDX fájlból, de nem engedi meg Önnek vagy bármelyik programnak információkat írni - ez akkor hasznos, ha aggódik, hogy a gazdagép rosszindulatú programokkal fertőzött.

Távolítsa el vagy zárja be a VHDX fájlt a Windows Intézőben a jobb egérgombbal kattintson a csatlakoztatott virtuális merevlemezre, és válassza a lehetőséget Kilövell.

Ha úgy találja, hogy a PC-jén lévő alkalmazás megpróbálja megnyitni a VHDX fájlt, de ez nem a megfelelő alkalmazás, vagy ha egy másik telepített programmal szeretné megnyitni a VHDX fájlokat, olvassa el az útmutatót a fájltípusok társításainak megváltoztatásához a Windows rendszerben.


VHDX fájl konvertálása

A Hyper-V Manager beépített a Windows egyes verzióiba. A VHDX-et VHD-vé konvertálja. Telepítse a programot a Vezérlőpult Windows szolgáltatás szakaszán keresztül.

A StarWind V2V Converter átalakítja a VHD fájlokat VMDK-ba (Virtual Machine Disk) a VMWare Workstation programban való használatra. Növekvő képfájlokká vagy előre beállított méretűvé teheti. Használhatja ezt a programot a VHD fájl IMG vagy más, növekvő vagy előre kiosztott VHD fájl konvertálására is.

Ha arra van szüksége, hogy a VHDX fájl VDI fájl legyen (VirtualBox Virtual Disk Image) a VirtualBox használatához, telepítse a VirtualBox programot, majd futtassa ezt a parancsot:

VBoxManage.exe clonehd "helye-a-VHDX-fájl.vhdx", ahol-to-save-the-file.vdi - formátum vdi

A VHDX átalakítása ISO-ba nem túl hasznos, mivel az ISO-fájlokat rendszerint CD-n tárolják indítási célokra, és a VHDX-tartalom ilyen formátumba helyezése felesleges lenne. Tárolás céljából azonban a fájlt ISO-ba konvertálhatja, ha először a VHDX fájlt átalakítja IMG -vé a fenti módszerrel, majd az átalakítás befejezéséhez az IMG-t ISO-val.


A fájlja még mindig nem nyílik meg?

Ellenőrizze még egyszer a fájlkiterjesztést, ha a fájl nem működik a fent említett programokkal. A VHDL fájl úgy néz ki, mintha VHDX lenne, de valójában nincs kapcsolatban, és felülről nem nyitható meg a VHDX nyitókkal és átalakítókkal. A VHDL fájlok valójában egyszerű szövegű VHDL forrásfájlok, amelyek szövegszerkesztőben nyithatók meg.