EXE fájl (Mi ez és hogyan nyitható meg)

Az EXE fájlkiterjesztésű fájl egy futtatható fájl, amelyet olyan operációs rendszerekben használnak, mint a Windows, az MS-DOS, az OpenVMS és a ReactOS a szoftverek megnyitásához.

A szoftvertelepítőket általában valami úgy nevezik, mint a setup.exe vagy az install.exe, de az alkalmazásfájlok egyedi nevekkel járnak, általában a szoftver nevéhez viszonyítva. Például a Firefox böngésző letöltésekor a telepítő valami hasonló nevet kap, mint a Firefox Setup.exe, de miután telepítette, a program megnyílik a firefox.exe fájllal, amely a program telepítési könyvtárában található.

Egyes EXE fájlok inkább önkicsomagoló fájlok lehetnek, amelyek tartalmukat megnyitásakor kibontják egy adott mappába, például a fájlgyűjtemény gyors kibontásához vagy egy hordozható program telepítéséhez.

Az EXE fájlok gyakran hivatkoznak a kapcsolódó DLL fájlokra. A tömörített EXE fájlok az EX_ fájlkiterjesztést használják.


Az EXE fájlok veszélyesek lehetnek

Sok rosszindulatú szoftvert szállítanak EXE fájlok, általában egy biztonságosnak tűnő program hátterében. Ez a fertőzés akkor fordul elő, amikor egy hitelesnek vélt program elindít egy káros számítógépes kódot, amely az Ön tudta nélkül fut. A program valójában lehet valós, de vírust is tartalmaz, vagy a szoftver lehet, hogy teljesen hamis, és csak ismerős, nem fenyegető nevet visel.

Ezért a többi futtatható fájlkiterjesztéshez hasonlóan legyen óvatos, amikor megnyitja az internetről letöltött vagy e-mailben kapott EXE fájlokat. Az EXE fájlok olyan potenciálisan károsak lehetnek, hogy a legtöbb e-mail szolgáltató nem engedélyezi azok küldését, és egyesek azt sem engedik meg, hogy a fájlt ZIP-archívumba helyezzék és elküldjék. A megnyitás előtt mindig győződjön meg arról, hogy megbízik-e az EXE fájl küldőjében.

Valami mást emlékszünk az EXE fájlokra: ezeket csak alkalmazások indítására használják. Tehát, ha letöltötted például azt a videofájlt, amit gondoltál, de annak .EXE fájlkiterjesztése van, akkor azonnal törölned kell. Az internetről letöltött videók általában MP4, MKV vagy AVI fájlformátumban vannak, de soha nem EXE. Ugyanez a szabály vonatkozik a képekre, a dokumentumokra és az összes többi fájltípusra - mindegyik a saját fájlkiterjesztéseit használja.

A rosszindulatú EXE fájlok által okozott károk enyhítésének egyik fontos lépése a víruskereső szoftverek naprakészen tartása. 


Hogyan nyitható meg egy EXE fájl

Az EXE fájlokhoz nincs szükség program megnyitására, mert a Windows tudja, hogyan kell kezelni őket. Az EXE fájlok azonban néha használhatatlanná válnak a rendszerleíró adatbázis hibája vagy a vírusfertőzés miatt. Amikor ez megtörténik, a Windows-t egy másik program, például a Jegyzettömb segítségével csalják be az EXE fájl megnyitásához, ami természetesen nem fog működni.

A hiba elhárítása magában foglalja a rendszerleíró adatbázis helyes társítását az EXE fájlokkal.

Lásd a Winhelponline egyszerű megoldását erre a problémára.

Néhány EXE fájl önkicsomagoló archívum. Ezek az EXE fájlok automatikusan kibonthatnak egy adott helyre, vagy akár ugyanabba a mappába, ahonnan az EXE fájl megnyitásra kerül. Mások megkérdezhetik, hová szeretné kibontani a tartalmat.

Ha önkicsomagoló EXE fájlt szeretne megnyitni anélkül, hogy a fájlokat kidobná, használjon egy fájlcsomagolót, például 7-Zip, PeaZip vagy jZip. Ha például a 7-Zip programot használja, akkor kattintson a jobb gombbal az EXE fájlra, és válassza az adott programmal történő megnyitást, hogy az EXE fájlt archívumként tekintse meg.

Egy olyan program, mint a 7-Zip, önkicsomagoló archívumokat is létrehozhat EXE formátumban. Ezt úgy teheti meg, hogy a 7z-t választja archív formátumnak, és engedélyezi a SFX archívum létrehozása opciót.


Az EXE fájlok megnyitása Mac rendszeren

Az a legjobb megoldás, ha van olyan programja, amelyet használni szeretne a Mac számítógépén, és amely csak EXE telepítőként / programként érhető el, annak ellenőrzése, hogy van-e a program Mac-őshonos verziója.

Feltéve, hogy ez nem áll rendelkezésre, ami gyakran előfordul, egy másik népszerű lehetőség az, hogy magát a Windows rendszert futtatja a macOS számítógépén, emulátor vagy virtuális gép néven.

Az ilyen típusú programok (tehát a név) egy Windows PC-t (hardvert és mindet) utánoznak, ami lehetővé teszi számukra az EXE Windows-alapú programok telepítését.

Néhány népszerű Windows emulátor közé tartozik a Parallels Desktop és a VMware Fusion, de számos más is létezik. Az Apple Boot Camp egy másik lehetőség.

Az ingyenes WineBottler program egy újabb módszer a Windows programok ezen problémájának kezelésére Mac-en. Ehhez az eszközhöz nincs szükség emulátorokra vagy virtuális gépekre.


Hogyan lehet átalakítani az EXE fájlt

Az EXE fájlok egy adott operációs rendszert szem előtt tartva készülnek. A Windows rendszerben használt fájl dekomponálása sok, csak Windows-kompatibilis fájlt eredményezne, ezért az EXE fájl olyan formátumra konvertálása, amely más platformon használhatóvá teszi, mint a Mac, unalmas feladat lenne.

Az EXE konverter keresése helyett keressen egy másik verziót a szoftverhez, amely elérhető az operációs rendszer számára, amelyen használni szeretné. A CCleaner egy példa egy olyan programra, amelyet letölthet Windows-ra EXE-ként vagy Mac-re DMG fájlként.