Mi az RSS-hírcsatorna? (És hol lehet beszerezni)

Az RSS a Really Simple Syndication rövidítést jelenti, és ez egy egyszerű, szabványosított tartalomterjesztési módszer, amely segítségével naprakész maradhat kedvenc híradóival, blogjaival, webhelyeivel és a közösségi média csatornáival. Ahelyett, hogy webhelyeket látogatna új bejegyzések keresése céljából, vagy feliratkozna azokra, hogy értesítést kapjon az új bejegyzésekről, keresse meg az RSS-hírcsatornát egy webhelyen, és olvassa el az új bejegyzéseket egy RSS-olvasóban. 


Hogyan működik az RSS

Kaley McKean / Web

Az RSS a weboldal készítőinek módja az új tartalmakról szóló értesítések közzététele a weboldalukon. Ez a tartalom híreket, blogbejegyzéseket, időjárás-jelentéseket és podcastokat tartalmazhat.

Ezen értesítések közzétételéhez a webhely szerzője létrehoz egy szöveges fájlt az RSS-hírcsatorna XML fájlkiterjesztésével, amely tartalmazza a webhely minden egyes bejegyzésének címét, leírását és linkjét. Ezután a webhely szerzője ezt az XML fájlt használja RSS-hírcsatorna hozzáadásához a webhely weboldalain. Az XML-fájl ezen az RSS-hírcsatornán keresztül automatikusan szindikálja az új tartalmat, szabványos formátumban, amely bármely RSS-olvasóban megjelenik.

Amikor a weboldal látogatói feliratkoznak erre az RSS-hírcsatornára, RSS-olvasóban olvassák el az új webhely tartalmát. Ezek az RSS-olvasók több XML fájlból gyűjtenek tartalmat, rendszerezik az információkat és egy alkalmazásban jelenítik meg a tartalmat.

Nagyon sokat tehet egy RSS-hírcsatornával és egy RSS-olvasóval. Íme néhány példa:

  • Kövesse a megbeszéléseket a weboldalakon és a fórumokon, anélkül, hogy meglátogatná az egyes oldalakat, és elolvassa a közzétett megjegyzések listáját.
  • Tartsa naprakészen azokat a finom ételeket, amelyeket kedvenc bloggerei készítenek, és ossza meg receptjeit barátaival.
  • Legyen naprakész a különféle forrásokból származó helyi, országos és nemzetközi hírekkel.

Mi az RSS-hírcsatorna?

Az RSS-hírcsatorna egy helyre tömöríti az információforrásokat, és frissítéseket nyújt, amikor egy webhely új tartalmat ad hozzá. A közösségi médiában csak a kedvenc dolgokat látja, amelyeket megosztanak az emberek. RSS-hírcsatornával mindent láthat, amelyet egy weboldal publikál.

Ha RSS-hírcsatornát szeretne találni egy webhelyen, keresse fel a webhely fő vagy kezdőlapját. Néhány webhely narancssárga gombként jeleníti meg RSS-hírcsatornáját, amely tartalmazhatja az RSS vagy XML betűszavakat.

Nem minden RSS ikon hasonlít egymásra. Az RSS ikonok különböző méretben és színben kaphatók. Nem mindegyik ikon tartalmazza az RSS vagy XML betűszavakat. Egyes webhelyek ezt a hivatkozást vagy más típusú hivatkozást használnak az RSS-hírcsatorna jelzésére.

Egyes webhelyek RSS-hírcsatornák listáját kínálják. Ezek a listák tartalmazhatnak különböző témákat egy kiterjedt webhelyhez, vagy számos olyan webhely hírcsatornáját, amelyek hasonló témát fednek le.

Amikor érdekes RSS-hírcsatornát talál, kattintson az RSS ikonra vagy linkre a webhely hírcsatornáját vezérlő XML-fájl megjelenítéséhez. Ezt az RSS-linket használva feliratkozhat az RSS-olvasó hírcsatornájára.

Ha a webhelyet a WordPress üzemelteti, adja hozzá / feed / a webhely URL végéig (például www.example.com/feed/) az RSS-hírcsatorna megtekintéséhez.


Hogyan lehet RSS-linket találni a Google Chrome-ban

Ha nem látja az RSS ikont vagy linket, vizsgálja meg a weboldal oldalforrását. Így tekintheti meg az oldal forrását a Chrome-ban, és RSS-linket kaphat.

  1. Nyisson meg egy webböngészőt, és lépjen egy weboldalra.

  2. Kattintson a jobb gombbal a weboldalra És válasszon Oldal forrásának megtekintése.

  3. választ beállítások > Találj.

  4. típus RSS és nyomja meg az belép.

  5. Az RSS példányait kiemeli az oldalforrás.

  6. Kattintson a jobb gombbal az RSS-hírcsatorna URL-jére, és válassza a lehetőséget Link címének másolása.

  7. Ezzel az URL-címmel feliratkozhat az RSS-hírcsatornára egy RSS-olvasóban.


Mi az RSS-olvasó?

Gondoljon egy olyan RSS-olvasóra, mint az e-mail postaládája. Amikor feliratkozik egy webhely RSS-hírcsatornájára, az RSS-olvasó megjeleníti az adott webhely tartalmát. Az RSS-olvasóval tekintse meg a tartalmat, vagy lépjen a webhelyre. Minden egyes új tartalom elolvasása közben az RSS olvasó olvasottként megjelöli a tartalmat.

Számos RSS-olvasó létezik. Ha inkább blogokat és híreket szeretne olvasni egy webböngészőben, válasszon egy ingyenes online RSS-olvasót. Ha inkább egy alkalmazásban szeretné elolvasni az RSS-hírcsatornákat, fedezze fel a különféle ingyenes Windows RSS-hírolvasókat és hírösszesítőket.

Egy népszerű RSS-olvasó a Feedly. A Feedly egy felhőalapú RSS-olvasó, amely számos platformon elérhető, beleértve az Androidot, az iOS-t, a Windows-ot, a Chrome-ot és más webböngészőket. Harmadik féltől származó alkalmazásokkal is működik. A Feedly használatának megkezdése egyszerű.

RSS-hírcsatornára való feliratkozás az asztalon a Feedly-ben:

  1. Másolja az RSS-hírcsatorna URL-jét.

  2. Illessze be az URL-t a Feedly-be Keresés mezőbe, és válassza ki az RSS-hírcsatornát a források listájából.

  3. választ Kövesse.

  4. választ Új hírcsatorna.

  5. Adja meg a hírcsatorna leíró nevét.

  6. választ Teremt.

  7. A bal oldali ablaktáblában válassza ki az RSS-hírcsatornát.

  8. Válassza ki az olvasni kívánt tartalmat.

  9. A tartalom későbbi olvasáshoz való mentéséhez vigye az egérmutatót a könyvjelző ikonra (Olvassa később) vagy a csillagra (Mentés táblára).


Az RSS szabvány története

1999 márciusában a Netscape létrehozta az RDF Site Summary alkalmazást, amely az RSS első verziója volt. A webkiadók arra használták, hogy megjelenítsék weboldaluk tartalmát a My.Netscape.com webhelyen és más korai RSS portálokon.

Néhány hónappal később a Netscape leegyszerűsítette a technológiát, és átnevezte Rich Site Summary névre. A Netscape nem sokkal később abbahagyta az RSS-fejlesztésben való részvételt, amikor az AOL átvette a Netscape-et és átszervezte a vállalatot.

Az RSS új verziója 2002-ben jelent meg, és a technológiát átnevezték Really Simple Syndication névre. Ezzel az új verzióval és az RSS ikon létrehozásával a Mozilla Firefox böngésző számára 2004-ben az RSS-hírcsatornák hozzáférhetőbbé váltak a web látogatók számára.