KML fájl (mi ez és hogyan nyitható meg)

Mit kell tudni

  • A KML fájl egy kulcslyuk-jelölő nyelv fájl.
  • Nyisson egyet a Google Earth, a Merkaartor vagy a Marble segítségével.
  • Konvertálás KMZ-re, CSV-re, GPX-re és másokra ugyanazokkal a programokkal vagy MyGeodata-val.

Ez a cikk leírja, hogy mik a KML fájlok, hogyan nyithat meg egyet, és mely programok konvertálhatják azokat más szoftverrel működő formátumra.


Mi az a KML fájl?

A .KML fájlkiterjesztéssel rendelkező fájl kulcslyuk-jelölési nyelv fájl. A KML-fájlok az XML-t használják a földrajzi kommentárok és vizualizáció kifejezésére helyek, képfedvények, videolinkek és információk, például vonalak, alakzatok, 3D-s képek és pontok tárolásával.

Különböző térinformatikai szoftverprogramok használnak KML fájlokat, mivel az adatok olyan formátumba kerülnek, amelyet más programok és webszolgáltatások könnyen használhatnak. Ez magában foglalta a Keyhole Earth Viewert a Keyhole, Inc.-től, még mielőtt a Google 2004-ben megvásárolta a céget, és elkezdte használni a formátumot a Google Earth programmal.


A KML fájlok megnyitása

A Google Earth volt az első olyan program, amely képes volt megtekinteni és szerkeszteni a KML fájlokat, és továbbra is az egyik legnépszerűbb módszer a KML fájlok online megnyitására. Ha nyitott a weboldal, használja a Saját helyek menüpontot (a könyvjelző ikont) egy KML fájl betöltéséhez a számítógépéről vagy a Google Drive-fiókból.

A Google Earth csak a Chrome böngészőben fut. Ha a Google Earth használatát a Google Chrome használata nélkül szeretné használni, letöltheti az Earth Pro programot Windows, Mac vagy Linux rendszerhez (használja a Fájl> Megnyitás ... menü KML fájl megnyitásához az asztali verzióban).

Az ArcGIS, a Merkaartor, a Blender (a Google Earth Importer beépülő modullal), a Global Mapper és a Marble KML fájlokat is megnyithat.

A KML fájlokat bármilyen szövegszerkesztővel megnyithatja, mivel ezek valójában csak egyszerű szöveges XML fájlok. Bármilyen szövegszerkesztőt használhat, például a Jegyzettömböt a Windows rendszerben, vagy egy ingyenes szövegszerkesztőből. Ezzel azonban csak a szöveges verziót láthatja, amely tartalmazza a koordinátákat és esetleg képreferenciákat, a kamera dőlésszögeit, az időbélyegeket stb.


KML fájl konvertálása

A Google Earth online verziója a KML fájlok konvertálásának egyszerű módja KMZ-be vagy fordítva. Ha a fájl megnyílik a Saját helyek között, a menü gomb segítségével mentse a fájlt a számítógépére KMZ néven, vagy használja a másik menüt (a három függőlegesen egymásra helyezett pontot) a KMZ exportálásához KML fájlba.

KML fájl ESRI Shapefile (.SHP), GeoJSON, CSV vagy GPX fájlba történő mentéséhez használja a MyGeodata Converter webhelyet. Egy másik KML-CSV-átalakító a ConvertCSV.com oldalon található.

A MyGeodata Converter csak az első három konverzió esetén ingyenes. Három ingyeneset kaphat havonta.

Ha egy KML fájlt ArcGIS réteggé kíván konvertálni, további információért kövesse ezt a linket.

Ha konvertálni szeretné KML fájlját XML formátumba, akkor valójában nem kell konverziót végrehajtania. Mivel a formátum valójában XML (a fájl csak a .KML fájlkiterjesztést használja), átnevezheti a .KML fájlt .XML fájlra, hogy megnyíljon az XML megjelenítőben.

Importálhat egy KML fájlt is közvetlenül a Google Térképbe. Ez a Google Saját térképek oldalán keresztül történik, amikor tartalmat ad hozzá egy új térképréteghez. Nyissa meg a térképet, és válassza a lehetőséget import bármely rétegen belül betölthet egy KML fájlt a számítógépről vagy a Google Drive-ról. Új réteget készíthet a Réteg hozzáadása gombot.


További információ a KML-formátumról

A KMZ és az ETA fájlok egyaránt Google Earth Placemark fájlok. A KMZ fájlok azonban csak ZIP fájlok, amelyek KML fájlt és bármilyen más forrást tartalmaznak, például képeket, ikonokat, modelleket, fedvényeket stb. Az ETA fájlokat a Earth Viewer és a Google Earth korai verziói használták.

2008-tól a KML az Open Geospatial Consortium, Inc. nemzetközi szabványának része. A teljes KML specifikáció a Google KML Reference oldalán látható.


Még mindig nem tudja megnyitni a fájlt?

Ha továbbra sem tudja megnyitni vagy konvertálni a fájlt a fent említett programokkal, akkor lehet, hogy rosszul olvassa a fájlkiterjesztést. Lehetséges, hogy olyan fájllal foglalkozik, amelynek valójában semmi köze a KML formátumhoz.

Egy másik cserélhető földrajzi adatformátum a Geography Markup Language, de a hasonlóan írt .GML fájlkiterjesztést használják.

A KMR fájlok egyáltalán nem kapcsolódnak egymáshoz, ehelyett a Microsoft Outlook KnowledgeMill Filer beépülő modul által használt KnowledgeMill Link fájlok.

Egy másik fájlformátum, amelyet összetéveszthet a KML-lel, a Korg Trinity / Triton Keymap vagy a Mario Kart Wii tanfolyamleírás, amelyek mind a .KMP fájlkiterjesztést használják, mind az FMJ-Software Awave Studio, illetve a KMP Modifier segítségével nyithatók meg.

Az LMK fájlokat könnyű összekeverni a KML fájlokkal is, de ezek Sothink Logo Maker képfájlok, amelyeket a Sothink Logo Maker alkalmazásával nyithat meg.