Hogyan ellenőrizhetem és javíthatom a merevlemezen lévő hibákat?

Az első jel, hogy a merevlemez-meghajtó megközelíti a hibát, az, amikor logikai hibákkal találkozik a lemezen. Amikor egy meghajtó logikai hibákat tapasztal, a meghajtó olvashatatlan részei rossz szektorokká minősülnek át. Ha egy lemez rossz szektorral rendelkezik, ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy fizikailag bármi baj van a lemezzel; lehet, hogy csak szoftverrel kell megjavítania a meghajtót.

Ez a cikk kifejezetten a Windows számítógépekre vonatkozik. Az Apple számítógépekkel kapcsolatos segítségért lásd: Mac meghajtók javítása a Lemez segédprogram elsősegélyével.


Meghajtó javítása a CKHDSK segédprogrammal

A HDD jó állapotban tartásának legjobb módja a CHKDSK segédprogram használata. Ez a program ellenőrzi a lemezt és kijavítja a merevlemez hibáit. A CHKDSK átvizsgálja a merevlemezt, kijavítja a logikai szektor hibáit, megjelöli azokat a hibás szektorokat, amelyeket nem lehet javítani, és az adatokat biztonságos, egészséges helyekre mozgatja a merevlemezen. Ez egy hasznos eszköz, de ez a segédprogram nem működik automatikusan, és elképzelhető, hogy elakadhat.

A CHKDSK futtatásának lépésenkénti folyamata eltér a Windows verziójától. A segédprogram elsősorban a merevlemez-meghajtóval rendelkező számítógépek számára készült, így ha van szilárdtest-meghajtóval (SSD) rendelkező számítógépe, akkor a CHKDSK-ra valóban nincs szükség. Az SSD-k saját beépített rendszerrel rendelkeznek a hibák kezeléséhez, és nem igényelnek CHKDSK-t.


A Windows 10 lemezellenőrző segédprogram használata

A Windows 10 egy lemezellenőrző segédprogramot tartalmaz, amely leegyszerűsíti a meghajtóhibák kijavításának folyamatát. Kezdés:

  1. Nyissa meg a File Explorer ablakot, és válassza a lehetőséget ez a PC a bal oldali navigációs panelről.

  2. Kattintson jobb gombbal az elsődleges meghajtóra (azt fel kell tüntetni C:) alatt Eszközök és meghajtók, Majd válassza ki ingatlanok.

  3. Válassza ki a Eszközök fülre, majd válassza a lehetőséget Jelölje be.

  4. Megjelenik egy másik ablak. Lehet, hogy azt állítja, hogy a Windows nem talált hibát, de mindenképpen ellenőrizheti a meghajtót. Ebben az esetben válassza a lehetőséget Szkennelési meghajtó és megkezdődik a beolvasás.


A CHKDSK futtatása a Windows 10 rendszerben

A Windows legújabb verziójában a régi CHKDSK eszköz a parancssorból fut. A CHKDSK régebbi verzióitól eltérően a segédprogram futtatásához nem kell újraindítania a számítógépet. A Windows 10 használatának megkezdéséhez nyissa meg a Parancssor rendszergazdaként. Az ellenőrző lemez segédprogram futtatásához egy meghajtóval rendelkező számítógépen csak annyit kell tennie, hogy lépj be chkdsk. Ez a parancs csak a lemezen tárolja a hibákat; valójában nem tesz semmit a talált problémák kijavításáért.

A problémák megoldásához parancskapcsolókat kell hozzáadnia, amelyek opcionális paraméterek, amelyek megadják a parancssori segédprogramnak, hogy tegyen egy további lépést. A CHKDSK esetében a kapcsolók "/ f" (fix) és "/ r" (olvasható információk helyreállítása). A teljes parancs tehát:

Vegye figyelembe a parancs szóközeit, mivel ezek kritikusak a parancssori segédprogramoknál.