MOBI fájl (mi ez és hogyan nyitható meg)

Mit kell tudni

  • A MOBI fájl egy Mobipocket eBook fájl.
  • Nyissa meg az egyiket a Caliber vagy a Mobi File Reader segítségével, vagy küldje el közvetlenül a Kindle-jának.
  • Konvertálás PDF-be, EPUB-ba, AZW3-ba és másokká a DocsPal vagy a Zamzar segítségével.

Ez a cikk leírja, hogy melyek a MOBI fájlok, hogyan nyithat meg egyet, és hogyan alakíthatja át őket egy másik dokumentumformátumra, hogy az az eszközén is működjön.


Mi az a MOBI fájl?

A MOBI fájl egy Mobipocket eBook fájl. Digitális könyvek tárolására szolgálnak, és kifejezetten alacsony sávszélességű mobileszközökhöz készültek.

A MOBI fájlok olyan dolgokat támogatnak, mint a könyvjelzők, a JavaScript, a keretek, valamint a megjegyzések és javítások hozzáadása.

A MOBI eBook fájloknak semmi közük a legfelső szintű domainhez, amely szintén .mobi.


Hogyan nyitható meg egy MOBI fájl

Néhány figyelemre méltó ingyenes program, amely képes megnyitni a MOBI fájlokat, a Caliber, a Stanza, a Sumatra PDF, a Mobi File Reader, az FBReader, az Okular és a Mobipocket Reader.

A MOBI fájlokat olyan népszerű e-könyvolvasók is elolvashatják, mint az Amazon Kindle és sok okostelefon, amely támogatja a formátumot.

Ezenkívül sok e-könyv-olvasóban - megint csakúgy, mint a népszerű Kindle eszközben - asztali szoftverek, mobilalkalmazások és böngészőeszközök is találhatók, amelyek lehetővé teszik a MOBI fájlok olvasását. Az Amazon Kindle App egy példa, amely támogatja a Windows, a macOS és a mobil eszközöket; és a Kindle Cloud Reader használható a MOBI fájlok online olvasására.

Mivel az e-könyv fájlok, például a MOBI fájlok megnyitása annyira népszerű a Kindle készülékeken, javasoljuk, hogy olvassa el az Amazon utasításait a MOBI fájlok Kindle készülékre történő küldéséről, ha ezt tervezi megtenni a MOBI fájljával. Megteheti számítógépén, Android-eszközén vagy e-mailben.


Hogyan konvertálhatunk egy MOBI fájlt

A MOBI fájl konvertálásának leggyorsabb módja egy online konverter, például a DocsPal használata. Feltöltheti a MOBI fájlt arra a webhelyre, vagy megadhatja az URL-t egy online MOBI fájlba, majd kiválaszthatja a sokféle fájlformátum egyikét az átalakításhoz. Az EPUB, LIT, LRF, PDB, PDF, FB2, RB és még sok más támogatott.

Ha a számítógépén már van olyan program, amely megnyitja a MOBI fájlokat, akkor használhatja azt a MOBI fájl más formátumú mentésére. A Caliber például képes átalakítani a MOBI fájlokat sokféle formátumra, a Mobi File Reader pedig támogatja a nyitott MOBI fájlok mentését TXT-be vagy HTML-be.

A MOBI fájlok más Ingyenes fájlkonvertáló szoftverprogramokkal vagy Online szolgáltatásokkal is konvertálhatók. Kiváló példa erre a Zamzar, egy online MOBI konverter. Konvertálni tudja a MOBI fájlokat PRC, OEB, AZW3 és sok más népszerű fájlformátumra, és csak annyit kell tennie, hogy feltölti a MOBI fájlt a Zamzar-ba, majd letölti az átalakított fájlt - semmit sem kell telepíteni a számítógépére.


További információ a MOBI fájlokról

A Mobipocket 2005 óta az Amazon tulajdonában van. A MOBI formátum támogatása 2011 óta megszűnt. Az Amazon Kindle eszközei a MOBI struktúrát használják, de a fájlok más DRM sémával rendelkeznek, és az AZW fájlkiterjesztést használják.

Néhány Mobipocket eBook fájlnak .PRC fájlkiterjesztése van .MOBI helyett.

Ingyenes MOBI-könyveket tölthet le különféle webhelyekről, beleértve a Project Gutenberg-et, a Feedbooks-ot és az Open Library-t.

Ha más dolgokat is hozzáad egy MOBI fájlhoz, például könyvjelzőket vagy kommentárokat, akkor a Kindle alkalmazások külön fájlban tárolják azokat, amelyek a .MBP fájlkiterjesztést használják. Ha a fájl titkosított, akkor a .SMBP utótagot használja.

MOBI fájlt készíthet az Amazon ingyenes KindleGen parancssori eszközével.

A MobileRead Wiki rengeteg információt tartalmaz a MOBI fájlokról, ha érdekel egy mélyebb olvasat.


Még mindig nem tudja megnyitni a fájlt?

Ha nem tudja megnyitni a MOBI fájlt a fenti javaslatokkal, ellenőrizze még egyszer, hogy valóban egy .MOBI kiterjesztésű fájllal dolgozik-e. Ezt meg kell érteni, mert egyes fájlok úgy néznek ki, mint a MOBI fájlok, de valójában egyáltalán nem kapcsolódnak egymáshoz, ezért valószínűleg nem lehet ugyanazzal a szoftverrel megnyitni őket.

A MOB (MOBTV Video) fájlok egy példa. Annak ellenére, hogy összetévesztették őket a MOBI fájlokkal, ezek a videofájlok csak olyan multimédia alkalmazásokkal használhatók, mint a Windows Media Player. Ha megpróbálta megnyitni a MOB fájlt egy eBook olvasóval, akkor hibákat kap, vagy egy csomó összefüggéstelen szöveget jelenít meg.

A MOI videó fájlok (.MOI) hasonlóak, mivel a videotartalommal kapcsolatosak, de ezeket sem lehet megnyitni a fent említett szöveges fájlolvasókkal vagy konverterekkel.

Olvassa el újra a fájlkiterjesztést, majd végezzen keresést itt a Web-en vagy a Google-on, hogy többet megtudjon a formátumról, és megtudja, mely programok képesek megnyitni vagy átalakítani.