3GP fájl (mi ez és hogyan nyitható meg)

A 3GPP (3rd Generation Partnership Project) által létrehozott, a 3GP fájlkiterjesztésű fájl egy 3GPP multimédia fájl.

Ezt a videotároló-formátumot azzal a céllal fejlesztették ki, hogy spóroljon a lemezterületen, a sávszélességen és az adatfelhasználáson, ezért gyakran látják őket mobileszközökről létrehozva és közöttük továbbítva.

Ez a Multimedia Messaging Service (MMS) és a Multimedia Broadcast Multicast Services (MBMS) használatával elküldött médiafájlok szükséges szabványos formátuma.

Az ilyen formátumú fájlok néha használhatják a .3GPP fájlkiterjesztést, de nem különböznek azoktól, amelyek a .3GP utótagot használják.


3GP vs 3G2

Web / Tim Liedtke

A 3G2 egy nagyon hasonló formátum, amely tartalmaz néhány előrelépést, de néhány korlátozást is, összehasonlítva a 3GP formátummal.

Míg a 3GP a GSM-alapú telefonok szabványos videoformátuma, addig a CDMA telefonok a 3G2 formátumot használják, amint azt a 3. generációs partnerségi projektcsoport (2GPP3) meghatározta.

Mindkét fájlformátum ugyanazt a videofolyamot képes tárolni, de a 3GP formátum kiválóbbnak tekinthető, mert képes az ACC + és az AMR-WB + audiofolyamok tárolására. A 3G2-hez képest azonban nem tartalmazhat EVRC, 13K és SMV / VMR audio folyamokat.

Mindent elmondva, ha valamelyik gyakorlati használatáról van szó, a 3GP fájlokat megnyitni és konvertálni képes programok szinte mindig ugyanazok, amelyek működhetnek a 3G2 fájlokkal is.


Hogyan nyitható meg egy 3GP vagy 3G2 fájl

Mindkét fájlt különféle 3G-s mobiltelefonokon lehet lejátszani, külön alkalmazás nélkül. Bár vannak bizonyos korlátozások, a 2G és 4G mobileszközök is szinte mindig képesek natívan lejátszani a 3GP / 3G2 fájlokat.

Ha önálló mobilalkalmazást szeretne a 3GP fájlok lejátszásához, az OPlayer az egyik lehetőség az iOS rendszerhez, és az Android felhasználók kipróbálhatják az MX Playert vagy az Simple MP4 Video Playert (a neve ellenére is működik).

Bármelyik multimédiás fájlt számítógépen is megnyithatja. A kereskedelmi programok természetesen működni fognak, de rengeteg ingyenes 3GP / 3G2 lejátszó is található. Használhat például olyan szoftvereket, mint az Apple ingyenes QuickTime médialejátszója, az ingyenes VLC médialejátszó vagy az MPlayer program.

3G2 és 3GP fájlokat is megnyithat a Microsoft Windows Media Player segítségével, amely a Windows rendszerben található. Előfordulhat azonban, hogy telepítenie kell egy kodeket a megfelelő megjelenítéshez, például az ingyenes FFDShow MPEG-4 Video Decodert.


3GP vagy 3G2 fájl konvertálása

Ha a fájlt nem lehet lejátszani a számítógépen vagy a mobileszközön, akkor egy használhatóbb formátumra, például MP4, AVI vagy MKV, konvertálhatja ezeket az ingyenes videokonverter-programokat. Az egyik kedvenc ingyenes videokonverterünk, amely mindkét formátumot támogatja, az Any Video Converter.

A Zamzar és a FileZigZag két másik ingyenes fájlkonvertáló, amely ilyen típusú fájlokat konvertál egy webszerverre, vagyis nem kell semmilyen szoftvert letöltenie. Csak töltse fel a 3GP vagy 3G2 fájlt az egyik ilyen webhelyre, és lehetősége lesz a fájlt más formátumra konvertálni (3GP-3G2 vagy 3G2-3GP), valamint konvertálni MP3-ra, FLV-re, WEBM, WAV, FLAC, MPG, WMV, MOV vagy bármely más népszerű audio vagy video formátum.

A FileZigZag lehetővé teszi az átalakítani kívánt eszköz kiválasztását is. Ez valóban hasznos, ha nem biztos abban, hogy az eszköz mely formátumokat támogat, vagy hogy a fájlnak milyen fájlkiterjesztéssel kell rendelkeznie ahhoz, hogy az adott eszközön lejátszhassa. Választhat olyan presetek közül, mint az Android, Xbox, PS3, BlackBerry, iPad, iPhone és mások.

Általában nem lehet megváltoztatni egy fájlkiterjesztést (például a 3GP / 3G2 fájlkiterjesztést) olyanra, amelyet a számítógép felismer, és elvárja, hogy az újonnan átnevezett fájl használható legyen (az átnevezés nem konvertálja a fájlt). A legtöbb esetben tényleges fájlformátum-átalakításra van szükség a fent leírt módszerek valamelyikével (más fájlátalakító használható más fájltípusokhoz, például dokumentumokhoz és képekhez).

Mivel azonban mindkettő ugyanazt a kodeket használja, előfordulhat, hogy szerencséje lesz átnevezni a fájlt .MP4 kiterjesztésűre, ha az az eszköz, amelyen a fájlt le akarja játszani, kissé válogatós ebből a szempontból. Ugyanez vonatkozik a .3GPP fájlokra is.


Még mindig nem tudja megnyitni a fájlt?

Ha a fájl ekkor nem nyílik meg, jó eséllyel rosszul olvassa a fájlkiterjesztést, és összekeveri ennek a másik formátumot. Néhány fájlkiterjesztés nagyon hasonlónak tűnik, ami azt hiheti, hogy a formátumok is hasonlóak.

Sajnos ez nem mindig így van. Például a 3PE fájlok első pillantásra úgy tűnhetnek, hogy közük van az ezen az oldalon leírt formátumokhoz, de ezek valóban a TurboTax által használt formák.

A faxképekhez használt G3 3GP-ként is rosszul olvasható. Nagyon hasonlít a 3G2-re, a 323, amelyek H.323 internetes telefonfájlok, amelyeket egyes videokonferencia-alkalmazások használnak.

Ha a fájl tulajdonképpen nem az itt ismertetett fájlkiterjesztésekkel végződik, tanulmányozza a betűket / számokat, amelyeket lát, hogy többet megtudjon a formátumról és arról, hogy milyen programot kell megnyitnia vagy átalakítania.