IDX fájl (mi ez és hogyan nyitható meg)

Az .IDX fájlkiterjesztésű fájl lehet egy film feliratfájl, amelyet a videóknál használnak a feliratban megjelenítendő szöveg megtartására. Hasonlóak más feliratformátumokhoz, mint például az SRT és a SUB, és néha VobSub fájloknak is nevezik őket.

Az IDX fájlokat a navigációs POI fájlokhoz is használják, de semmi közük a felirat formátumához. Ehelyett a VDO Dayton GPS-készülékek érdekes pontokat tárolnak a fájlban, amelyekre az eszköz utalhat az utazás során.

Az IDX az internetes adatcsere és az információs adatcsere rövidítése is, de egyiknek sincs köze a számítógépes fájlformátumokhoz.


Egyéb IDX fájlok

Egyes IDX fájlok csak általános indexfájlok, amelyeket egy program a gyorsabb funkciókra hivatkozva hoz létre, például nagy fájlok között keres. Az egyik konkrét felhasználási terület a HMI History Log Index fájlok, amelyeket egyes alkalmazások jelentések futtatására használnak.

Egy másik hasonló indexhez kapcsolódó fájlformátum, amely az IDX fájlkiterjesztést használja, az Outlook Express Mailbox Index. Az MS Outlook Express program tárolja az MBX fájlból (Outlook Express Mailbox) vett üzenetek indexét. Az IDX fájlra van szükség a régebbi postafiókok importálásához az Outlook Express 5 és újabb verzióiba.


Az IDX fájlok megnyitása

Ha tudja, hogy a fájlja Movie Subtitle formátumban van, akkor először el kell döntenie, mit szeretne vele kezdeni. A feliratok és videók együttes megjelenítéséhez meg kell nyitni az IDX fájlt egy videolejátszó programban, például VLC, GOM Player, PotPlayer vagy PowerDVD. Ellenkező esetben szerkesztheti az IDX fájlt a feliratok megváltoztatásához olyan eszközzel, mint a DVDSubEdit vagy a Feliratműhely.

Használhatja a VLC-t a feliratok megtekintéséhez a videóddal macOS és Linux rendszeren, de az MPlayer for Mac és az SMPlayer for Linux is működik.

Előfordulhat, hogy a videólejátszónak nyitva kell tartania a játékot, és ez lehetővé teszi a lejátszást, mielőtt lehetővé tenné a Filmfelirat fájl importálását. Ez igaz a VLC-re és valószínűleg a hasonló médialejátszókra.

Navigációs POI fájlokat nem használnak a számítógépek, hanem USB-n keresztül továbbítják a VDO Dayton GPS eszközre. Előfordulhat azonban, hogy megnyitja őket egy olyan szövegszerkesztővel, mint a Notepad ++, hogy lássa a koordinátákat, a POI nevét és a típusát stb.

Néhány példa az index fájlokat használó programokra az ICQ és az ArcGIS Pro. A Wonderware InTouch megnyitja azokat az IDX fájlokat, amelyek HMI Historical Log Index fájlok. A Microsoft Outlook Express az IDX fájlt ebben a formátumban használja.

Az IDX0 fájlok az IDX fájlokhoz kapcsolódnak, mivel ezek a Runescape Cache Index fájlok. Az itt említett többi indexfájlhoz hasonlóan az IDX0 fájlokat is egy adott program (RuneScape) használja a gyorsítótárazott fájlok tárolására. Nem manuálisan kell kinyitni.


Az IDX fájl konvertálása

Mivel van néhány különböző fájlformátum, amely az IDX fájlkiterjesztést használja, ezért fontos, hogy felismerje, melyik formátumban van a fájl, mielőtt eldöntené, melyik programra van szükség a konvertáláshoz.

A Movie Subtitle fájlokhoz általában DVD vagy videó letöltés tartozik. Ebben az esetben az IDX fájlt átalakíthatja SRT-be egy olyan eszközzel, mint a Felirat szerkesztése. Szerencséje lehet egy olyan online felirat-átalakító használata is, mint a Rest7.com vagy a GoTranscript.com.

Kérjük, vegye figyelembe, hogy egy IDX fájlt nem lehet AVI, MP3 vagy más médiafájl formátumra konvertálni. Az IDX fájl ugyanis szövegalapú, felirat formátum, amely nem tartalmaz semmilyen video- vagy hangadatot. Úgy tűnhet, hogy így van, mivel a fájlt általában videókkal együtt használják, de a kettő nagyon különbözik egymástól. A tényleges videotartalom (AVI, MP4 stb.) Csak videofájl-átalakítóval konvertálható más videofájl-formátumra, a feliratfájl pedig csak más szövegformátumba menthető el.

Nem valószínű, hogy a Navigációs POI fájlokat bármilyen más formátumra konvertálni lehet. Az ilyen típusú IDX fájlokat valószínűleg csak a VDO Dayton GPS eszközzel használják.

Nehéz biztosan tudni, hogy az indexfájl konvertálható-e új formátumra, de valószínű, hogy nem, vagy legalábbis nem kellene. Mivel az indexfájlokat bizonyos programok használják az adatok visszahívására, azoknak abban a formátumban kell maradniuk, amelyben létrehozták őket.

Például, ha sikerült egy Outlook Express Mailbox Index fájlt konvertálni CSV formátumba vagy más szöveges formátumba, akkor a program, amelyre szüksége van, nem tudja használni. Ugyanez a koncepció alkalmazható bármely más fájlformátumra, amely az IDX fájlkiterjesztést használja.

Mivel azonban egyes indexfájlok csak egyszerű szöveges fájlok lehetnek, előfordulhat, hogy átalakíthatja az IDX fájlt TXT vagy Excel alapú formátumra, hogy azt Excel táblázatként tekintse meg. Ez megint megtöri a fájl funkcionalitását, de lehetővé teszi a szöveges tartalom megtekintését. Ezt kipróbálhatja úgy, hogy megnyitja a fájlt az Excel vagy a Jegyzettömbben, majd elmenti bármelyik támogatott kimeneti formátumba.