RTF fájl (mi ez és hogyan nyitható meg)

Az .RTF fájlkiterjesztéssel rendelkező fájl Rich Text Format fájl. Ez abban különbözik a sima szöveges fájltól, hogy formázást tartalmaz, mint félkövér és dőlt betű, valamint különböző betűtípusok és méretek, valamint képek.

Az RTF fájlok azért hasznosak, mert sok program támogatja őket. Ez azt jelenti, hogy RTF fájlt egy programban felépíthet egy adott operációs rendszerre, például a macOS-ra, majd megnyithatja ugyanazt az RTF fájlt Windows vagy Linux rendszerben, és lényegében ugyanúgy néz ki.


RTF fájl megnyitása

Az RTF fájl Windows rendszerben történő megnyitásának legegyszerűbb módja a WordPad használata, mivel az előre telepítve van. Más szövegszerkesztők és szövegszerkesztők azonban alapvetően ugyanúgy működnek, mint a LibreOffice, az OpenOffice, az AbleWord, a Jarte, az AbiWord, a WPS Office és a SoftMaker FreeOffice.

A Zoho Docs és a Google Docs kétféle módon nyithatja meg és szerkesztheti az RTF fájlokat online.

Ha a Google Dokumentumokat használja az RTF fájl szerkesztésére, akkor először a Google Drive-fiókjába kell feltöltenie a Új > Fájlfeltöltés menü. Ezután kattintson a jobb gombbal a fájlra, és válassza a lehetőséget Megnyitás ezzel > Google Docs.

Fontos tudomásul venni, hogy nem minden RTF fájlokat támogató program képes ugyanúgy megtekinteni a fájlt. Egyes programok ugyanis nem támogatják az RTF formátum újabb specifikációit. Bővebben erről alább.

Az RTF fájlok megnyitásának néhány más, nem ingyenes módja a Microsoft Word vagy a Corel WordPerfect használata.

A Windows RTF-szerkesztők egy része Linux-mal és Mac-szel is működik. Ha MacOS rendszert futtat, az RTF fájl megnyitásához használhatja az Apple TextEdit vagy az Apple Pages alkalmazást is.

Ha az RTF fájlja olyan programban nyílik meg, amelyikkel nem kívánja használni, megváltoztathatja az alapértelmezett programot egy adott fájlkiterjesztéshez a Windows rendszerben. Például ennek a változtatásnak a végrehajtása hasznos lehet, ha az RTF fájlt a Jegyzettömbben szeretné szerkeszteni, de az nem az OpenOffice Writer programban nyílik meg.


RTF fájl konvertálása

Az ilyen típusú fájlok konvertálásának leggyorsabb módja egy olyan online RTF-átalakító használata, mint a FileZigZag. Az RTF-et DOC, PDF, TXT, ODT vagy HTML fájlként mentheti. Az RTF átalakítása PDF formátumban online vagy PNG, PCX vagy PS formátumra egy másik módszer a Zamzar használata.

A Doxillion egy ingyenes dokumentumfájl-átalakító, amely képes átalakítani az RTF-et DOCX-be és sok más dokumentumformátumba.

Az RTF fájl konvertálásának másik módja az egyik RTF szerkesztő használata felülről. Ha a fájl már nyitva van, használja a filé menü vagy valamilyen Export opció az RTF más fájlformátumba történő mentésére.


További információ az RTF formátumról

Az RTF formátumot először 1987-ben használták, de a Microsoft nem frissítette 2008-ban. Azóta történt néhány átdolgozás a formátumban. Mi határozza meg, hogy egy dokumentumszerkesztő az RTF fájlt ugyanúgy jelenítse-e meg, mint azt, amelyik építette, attól függ, hogy az RTF melyik verzióját használja.

Például, miközben beilleszthet egy képet egy RTF fájlba, nem minden olvasó tudja, hogyan kell megjeleníteni, mert nem mindegyikük frissül a legújabb RTF specifikációra. Amikor ez megtörténik, a képek egyáltalán nem jelennek meg.

Az RTF fájlokat egykor használták a Windows súgófájljaihoz, de azóta felváltották azokat a Microsoft Compiled HTML Help fájlok, amelyek a CHM fájlkiterjesztést használják.

Az első RTF-verzió 1987-ben jelent meg, és az MS Word 3 használta. 1989-től 2006-ig az 1.1-es és az 1.91-es verziók jelentek meg, az utolsó RTF-verzió pedig olyan dolgokat támogatott, mint az XML jelölés, az egyéni XML-címkék, a jelszóvédelem és a matematikai elemek.

Mivel az RTF formátum XML-alapú és nem bináris, a tartalmat valóban elolvashatja, amikor a fájlt egy egyszerű szövegszerkesztőben, például a Jegyzettömbben nyitja meg.

Az RTF fájlok nem támogatják a makrókat, de ez nem jelenti azt, hogy az ".RTF" fájlok makro-biztonságosak. Például egy makrókat tartalmazó MS Word fájlt át lehet nevezni .RTF fájlkiterjesztéssé, így biztonságosnak tűnik, de az MS Word-ben megnyitáskor a makrók továbbra is normálisan működhetnek, mivel ez nem igazán RTF fájl.

Bár fájlkiterjesztéseik hasonlónak tűnnek, az RTF fájlok nem azonosak a WRF vagy az SRF fájlokkal.