SD-kártya javítása: A sérült kártya javítása

Az SD-kártyák sok okból, például károkból, adathibákból és kompatibilitási problémákból, nem működnek. Mivel azonban ezeket a kártyákat strapabírónak és hordozhatónak tervezték, sok adatelérési probléma nem a kártya hibájához, hanem számos (és egyes esetekben régi) hardverplatformok használatához kapcsolódik. Az SD-kártya keresztkompatibilis tárolóeszköz. Azonban az inkompatibilis fájlrendszerrel rendelkező eszközöknél úgy tűnik, hogy a probléma a kártyával és nem az alatta lévő eszközökkel van.

Brian Balster / Getty Images


Az SD-kártyák nem működő okai

Az SD-kártyák elméletileg gyakorlatilag elpusztíthatatlanok. Az ilyen típusú adathordozók jól tolerálják a folyadékmerítést és a mágneseket. Ha egy kártya nem működik megfelelően, jó az esély arra, hogy a probléma a fájlrendszer sérülése vagy a fájlrendszer és egy adott eszköz vagy számítógép közötti inkompatibilitás.

Hogyan lehet javítani az SD-kártyát, amely nem működik

Sok esetben az egyszerű hibaelhárítás helyreállítja a kártyához való hozzáférést.

  1. Helyezze vissza a kártyát. A kártya eltávolítása és visszahelyezése, vagy az USB elosztó cseréje, amelyhez az SD-kártyaolvasó csatlakozik, gyakran megszünteti az átmeneti hibákat.

  2. Keressen egy zárkapcsolót. Sok SD-kártya tartalmaz egy oldalsó kapcsolót, amely zárvédelemként szolgál. Ha a készülék képes olvasni a kártyáról, de nem tud rá írni, akkor a kapcsoló reteszelt helyzetben lehet. Kapcsolja be.

  3. Vizsgálja meg, hogy a kártyán nincs-e sérülés. A repedezett ház arra utal, hogy a belsejében lévő forgács megsérült. Hasonlóképpen, a kártya szélén hiányzó vagy korrodált érintkezők korlátozhatják annak képességét, hogy beszéljen egy eszközzel. Tisztítsa meg az érintkezőket sűrített levegővel, majd helyezze vissza a kártyát, feltéve, hogy az nem mutat egyéb sérüléseket.

  4. Ellenőrizze a kártyát, hogy nincs-e benne hiba. A chkdsk parancs a Windows rendszeren áttekinti a lemez fájlrendszerét, és szükség esetén kijavítja a hibákat. Az SD-kártyák néha olyan írási hibákat tapasztalnak (például amikor a kártyát túl hamar eltávolítják, mielőtt az írási memóriából tranzakció befejeződik), amelyek az egész kártyát érintik, de amelyek a chkdsk segítségével javulnak.

  5. Formázza újra a kártyát. A fényképezőgépbe vagy más eszközbe helyezett kártya támogatja az eszközön történő formázást. A Windows-alapú számítógépeken történő használatra szánt kártya támogatja a Windows-képes fájlrendszerrel történő formázást. Az SD-kártya újraformázása eltávolítja a meglévő adatokat. Ha az átformázás nem működik, akkor nagy az esély arra, hogy a kártya valamilyen módon megsérült, és cseréje helyett javításra szorul.

    Egy eszköz formázhatja a kártyát olyan fájlrendszerrel, amelyet a Windows, a macOS vagy a Linux natív módon nem ért. Ez a fájlrendszer inkompatibilitása nem tükrözi a kártyával kapcsolatos problémát, de szoftveres kihívást jelenthet a számítógép és egy másik eszköz között. A kártya számítógéppel felismert fájlrendszerbe történő átformázása a kártya működésképtelenné válhat az adott eszközön, és fordítva.