Tanuljon meg az iPad-en profi módon navigálni ezekkel a mozdulatokkal

Az iPad könnyen használható, részben azért, mert a navigálásához használt gesztusok közül sok ilyen intuitív. Az iPad számos kevésbé ismert gesztussal rendelkezik, amelyek magukban foglalják a rejtett kezelőpanelt, a virtuális trackpadot és a több alkalmazás megjelenítésének lehetőségét a képernyőn. Ha ezeket a gesztusokat kombinálják azzal a képességgel, hogy megmondják a Sirinek, hogy állítson be emlékeztetőket, értekezleteket és egyéb feladatokat, az iPad sokkal többet tehet.

A cikk utasításai az iOS és iPadOS 12 vagy újabb rendszert futtató eszközökre vonatkoznak.


Húzza felfelé és lefelé a görgetéshez

A legalapvetőbb iPad-gesztus az ujjal való csúsztatás az oldalak vagy listák közötti görgetéshez. Görgessen lefelé egy listát úgy, hogy az ujja hegyét a képernyő aljára helyezi, és felfelé csúsztatáshoz mozgatja a kijelző felső része felé. Görgessen egy listával felfelé csúsztatva: Helyezze az ujját a képernyő tetejére, és mozgassa a képernyő alja felé.

A csúsztatás sebessége határozza meg az oldal görgetési sebességét. Ha például a Facebookon tartózkodik, lassan mozgathatja az ujját a képernyő aljától a kijelző tetejéig, és a képernyő követni fogja az ujját. Ha gyorsan ellop és azonnal felemeli az ujját, az oldal sokkal gyorsabban repül. Ez egy gyors módja annak, hogy elérjük egy lista vagy egy weboldal végét.


Csúsztassa ujját egymás mellé a Tovább vagy az Előző lépéshez

Ha az objektumok vízszintesen jelennek meg, a navigáláshoz csúsztassa ujját a képernyő egyik oldaláról a másikra. Ezt egy helyen használja a Fotók alkalmazásban, amely az iPad összes fotóját megjeleníti. A fénykép teljes képernyős megtekintésekor csúsztassa az ujját az iPad kijelzőjének jobb oldalán balra, hogy a következő fotóra lépjen. Hasonlóképpen csúsztasson balról jobbra egy előző fotó megtekintéséhez.

Ez olyan alkalmazásokban is működik, mint a Netflix. Az Népszerű A Netflix listája vízszintes formában jeleníti meg a filmeket és a tévéműsorokat. Ha jobbról balra csúsztat, a címek körhintaként mozognak, hogy több tartalmat tárjanak fel. Más alkalmazások és webhelyek ugyanúgy jelenítik meg az információkat, és a legtöbben az ellop gesztust használják a navigációhoz.


Koppintson a tetejére mozgatáshoz

Ha lefelé görget egy weblapot, és vissza akar térni a tetejére, akkor nem feltétlenül kell manuálisan felfelé görgetnie. Ehelyett koppintson az iPad képernyő tetejére, amely megmutatja az időt, az akkumulátor töltöttségi szintjét és egyéb információkat. Ez visszaviszi a weboldal tetejére. A gesztus más alkalmazásokban is működik, például visszalépés a Notes bejegyzés tetejére vagy a névjegyek tetejére jutás.

Csípés a nagyításhoz

A weblapok, fényképek és egyéb képernyők nagyításához az iPaden tegye össze a hüvelykujját és a mutatóujját, helyezze az ujjait a képernyő közepére, majd mozgassa szét egymást. A kicsinyítéshez szorítsa össze az ujjait a kijelzőn.


Csúsztassa lefelé a Spotlight kereséshez

A Spotlight Search alkalmazásokat és információkat talál az iPad-en belül és kívül egyaránt. A kezdőképernyőn csúsztassa ujját lefelé a kijelző bármely pontjáról a funkció megjelenítéséhez.

A Spotlight Search nagyszerű módja bármi keresésére az iPad készülékén. Kereshet alkalmazások, zene és névjegyek között, vagy kereshet az interneten.

Húzza az ujját a legfelső szélről az értesítésekért

Ha a kezdőképernyőn a képernyő bármely részéről lefelé csúsztatva megnyílik a Spotlight Search. Ha azonban ellop a kijelző felső széléről, az iPad megjeleníti a szöveges üzenetek, emlékeztetők, naptáresemények és alkalmazások értesítéseit.

Ezeket az értesítéseket a lezárási képernyőn is megjelenítheti, így nem kell megadnia a jelszavát, hogy lássa, mit tervezett aznapra.

Húzza az ujját a felső sarokból a Vezérlőközpont felé

A Vezérlőközpont az iPad hasznos rejtett funkciója. Ez irányítja a zenét, beleértve a hangerő beállítását vagy a dal kihagyását. Ezenkívül olyan funkciókat is bekapcsol, mint a Bluetooth, az AirDrop és a képernyő fényereje.

A Vezérlőpult megnyitásához csúsztassa ujját felfelé a képernyő aljától. Ez pont az ellenkezője az értesítések megjelenítésének. Miután elkezdte felfelé csúsztatni az alját, megjelenik a kezelőpanel.

Csúsztassa ujját bal oldalról a visszalépéshez

Egy másik praktikus mozdulat az ujjától a széléig, ha a kijelző bal szélétől a közepéig csúsztatva mozgatja a Vissza mozgatás parancsot.

A Safari webböngészőben ez jeleníti meg az utoljára látogatott weboldalt. A Mail alkalmazásban az egyes e-mail üzenetekről visszalép az üzenetek listájára. Ez a gesztus nem működik minden alkalmazásban, de elérhető a legtöbb olyan alkalmazásban, amely az egyes elemekhez vezető funkciólistákat tartalmazza.

Használjon Két ujját a billentyűzeten a virtuális billentyűzethez

A virtuális billentyűzetet bármikor aktiválhatja, amikor a képernyőn megjelenő billentyűzet aktív. Tegye egyszerre két ujját a billentyűzetre, és anélkül, hogy felemelné az ujjait a kijelzőről, mozgassa az ujjait a képernyőn. Az ujjaival mozgó szövegben megjelenik egy kurzor, amely lehetővé teszi, hogy a kurzort pontosan oda helyezze, ahová szeretné.

Csúsztassa ujját a jobb szélről a Többfeladatos lehetőségre

Ez a gesztus nyitott alkalmazásokkal működik. Nyissa meg az iPad dokkolóját a képernyő aljától felfelé csúsztatva, majd érintse meg és tartsa lenyomva a hozzáadni kívánt alkalmazást. Egy másodperc múlva megjelenik az ikon másolata. Húzza ezt az ikont a nyitott alkalmazás tetejére, hogy bekapcsolja a Slide-Over multitasking funkciót, amely lehetővé teszi, hogy az alkalmazás egy oszlopban fusson az iPad képernyője mentén.

Nem minden alkalmazás működik a Slide-Over alkalmazásban. De azok, amelyek kompatibilisek, egy külön ablakban jelennek meg a főablak tetején. Ha pillanatnyilag elmozdítja az útból, húzza le jobbra a képernyőről. Ezután, ha vissza akarja kapni, csúsztassa ujját a képernyő jobb oldaláról a többfeladatos feladat folytatásához.

Ez a gesztus csak az iPad Air vagy az iPad Mini 2 vagy újabb modelleken működik.

Húzza át a Dianézethez

A Diavetítés többfeladatos használatához húzhatja az alkalmazás ikont is. A betöltött alkalmazásoknak szintén támogatniuk kell ezt a funkciót. Ahelyett, hogy a második alkalmazást a nyitott tetejére dobná, dobja a képernyő jobb oldalára. Egy fekete terület jelenik meg, amely megmutatja, hogy használhatja a funkciót. Amikor elengeded, a két alkalmazás egyszerre fut egymás mellett.

A Dianézet az iPad Air 2, iPad Mini 4, iPad Pro vagy újabb verziókon érhető el.

Négy ujjnyi csúsztatással mozoghat az alkalmazások között

Helyezze négy ujját az iPad kijelzőjére, és csúsztassa jobbra vagy balra az aktív alkalmazások között való navigáláshoz. Húzza balra az előző alkalmazáshoz való ugráshoz, vagy jobbra csúsztatással lépjen a következő alkalmazáshoz.

Az előző alkalmazásra való áttérés csak akkor működik, ha a gesztussal mozog egyik alkalmazásról a másikra. Ha az Ön által megnyitott programot a kezdőképernyőről indították el, és Ön nem egy többfeladatos mozdulatot vagy a többfeladatos alkalmazássávot használt másik alkalmazásra való áttéréshez, akkor nem lesz korábbi alkalmazása, ahová költözhet. De áttérhet a következő (utoljára megnyitott vagy aktivált) alkalmazásra.

Négy ujjal csúsztassa felfelé az alkalmazásváltót

Helyezzen négy ujját a képernyőre, és csúsztassa felfelé az App Switcher eléréséhez. Megjeleníti a nemrégiben megnyitott alkalmazások listáját, így igény szerint átválthat vagy bezárhat.

Az alkalmazások bezárásához ezen a képernyőn gyorsan csúsztassa felfelé az alkalmazást a képernyő teteje felé. Vagy csúsztassa ujját egyik oldalról a másikra az alkalmazások körhinta közötti navigáláshoz. 

Az App Switcher megnyitásának másik módja négy vagy öt ujj összeszorítása a kijelzőn.

Ha a négykezű mozdulatok nem működnek, menjen a következőre: beállítások > általános > Multitasking & Dock és kapcsolja a Gesztusok váltani a On pozíció (zöld).

Csípje be a kezdőképernyőt

Négy vagy öt ujjal csípje be, hogy láthassa az ablakokat a képernyő oldalán. Ha továbbra is becsípődik, akkor visszatér a kezdőképernyőre.

További iPad leckék

Ha még csak most kezdi az iPad használatát, kissé ijesztő lehet. Szerezzen előnyt azzal, hogy végigvezeti az alapvető iPad-leckéket, amelyek pillanatok alatt a kezdőtől a szakértőig vezetnek.