Vendég Wi-Fi hálózat beállítása és tippek

Egyes útválasztók támogatják a vendéghálózatokat, amelyek az elsődleges hálózat részét képezik, de eltérő jelszót használnak (vagy egyáltalán nem), és gyakran szolgáltatáskorlátozó képességeket kínálnak. A vendéghálózatok gyakran szokásosak a vállalkozások számára, de egyre gyakoribbak az otthoni hálózatoknál.


A vendég Wi-Fi hálózatának előnyei

A vendég Wi-Fi hálózat előnyös a hálózat tulajdonosának és azoknak, akik használják. A vendéghálózat lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy másodpercek alatt hozzáférjenek a hálózathoz, kevés részükről vagy anélkül, hogy beállítanák őket. A vendéghálózat konfigurációjától függően hozzáférhetnek az internethez és a hálózat helyi erőforrásaihoz, például fájlokhoz, nyomtatókhoz és hardveres perifériákhoz.

Az adminisztrátor szempontjából a vendéghálózat kiszélesíti a hálózat elérhetőségét a látogatók számára anélkül, hogy meg kellene adnia a hálózati jelszót. A vendéghálózatok azért is javítják a biztonságot, mert a tulajdonos korlátozhatja a vendégek hozzáférését, például az internethez, de a helyi erőforrásokat nem. Ez megakadályozza a vendég eszközéről bejutó férgek terjedését.


Vendéghálózat használata

A vendég vezeték nélküli hálózathoz való csatlakozás ugyanúgy működik, mint egy nyilvános Wi-Fi hotspothoz vagy egy barátja házában lévő Wi-Fi-hez való csatlakozás. A vendégeknek meg kell adni a hálózat nevét és jelszavát a hálózat eléréséhez.

Néhány vendéghálózat nyitva van, vagyis nincs jelszó a hozzáféréshez. Ilyen esetekben a hálózat nevét (SSID) hívhatjuk vendégnek, vendég Wifi-nek, CompWifi-nek, ingyenes Wifi-nek vagy más változatnak.

A vendégeknek nyílt és ingyenes Wi-Fi-t gyakran találnak bevásárlóközpontokban, éttermekben, parkokban és más nyilvános helyeken. Olyan helyeken, mint a szállodák, gyakran megkapja a vendégeknek a Wi-Fi-vel kapcsolatos információkat a személyzettől. Otthonról futó vendéghálózatok esetén valószínűleg meg kell kérnie a tulajdonostól a Wi-Fi jelszavát.

Ha sok adatot tölt fel vagy tölt le, előzetesen értesítse a rendszergazdát. A nagy sávszélesség megrajzolása az egész hálózat lelassulását eredményezi, ezért mindig a legjobb engedélyt kapni.


Az útválasztó támogatja a vendéghálózatot?

Az üzleti osztályú útválasztók a vendéghálózatok általános platformjai, de néhány otthoni útválasztó rendelkezik vendéghálózati képességekkel. Ellenőrizze a gyártó webhelyét, vagy ellenőrizze, hogy van-e lehetőség a vendéghálózatra.

Az útválasztó vendéghálózati beállítását általában vendéghálónak vagy valami hasonlónak hívják, de van néhány kivétel:

  • A D-Link útválasztók általában Guest Zone-nak hívják.
  • A Google Wifi vendég Wi-Fi-nek nevezi el ezt a funkciót.
  • A Linksys a Linksys Smart Wi-Fi távkezelő kezelőfelületén keresztül támogatja a Guest Access eszközt.

Néhány útválasztó csak egy vendéghálózatot támogat, míg mások egyszerre több vendéghálózatot is futtathatnak. A kétsávos vezeték nélküli útválasztók gyakran kettőt támogatnak - egyet a 2.4 GHz-es, egyet pedig az 5 GHz-es sávot. Bár nincs gyakorlati oka annak, hogy egy személynek sávonként egynél többre van szüksége, egyes Asus RT vezeték nélküli útválasztók akár hat vendéghálózatot is biztosítanak.

Amikor a vendéghálózat aktív, eszközei külön IP-tartományon működnek, mint a többi eszköz. Egyes Linksys útválasztók például a 192.168.3.1-től 192.168.3.254-ig és 192.168.33.1-től 192.168.33.254-ig terjedő címtartományokat foglalják vendégeszközök számára.


Vendég Wi-Fi hálózat beállítása

Kövesse az alábbi lépéseket az otthoni vendéghálózat beállításához:

Ha ezek az utasítások nem működnek az útválasztóval, akkor az adott útválasztókkal kapcsolatos tippeket az oldal alján található linkek tartalmazzák.

  1. Jelentkezzen be az útválasztóra rendszergazdaként. Ez gyakran egy webböngészőben történik egy adott IP-címen keresztül, például a 192.168.1.1, de az útválasztó más IP-címet használhat, vagy társmobilalkalmazásával rendelkezik a bejelentkezéshez.

  2. Engedélyezze a Vendég Wi-Fi opciót. A legtöbb útválasztóban a vendéghálózat alapértelmezés szerint le van tiltva, de a be- és kikapcsolási lehetőséget biztosítják annak ellenőrzésére.

  3. Adja meg azt az SSID-t, amelyet a vendéghálózatnak használnia kell. Ez nem lehet azonos az elsődleges SSID-vel, de lehet valami hasonló, hogy a látogatók megértsék, hogy a hálózat az Öné.

    Néhány útválasztó automatikusan beállítja a vendégháló nevét az elsődleges hálózat nevére, amely vendég utótaggal rendelkezik, például a mynetwork_guest, míg mások lehetővé teszik a névválasztást.

  4. Kapcsolja be vagy ki az SSID-adást, hogy a hálózat neve látható legyen, vagy elrejtse a potenciális vendégek elől. Hagyja bekapcsolva az SSID adást, hogy a vendégek láthassák, melyik hálózatot használják. Ha letiltja az adást, adja meg a vendégeknek a hálózat nevét és biztonsági adatait, hogy beállíthassák a hálózatot. Ezt érdemes elkerülni, ha sok vendége van.

    Érdemes elrejteni a Wi-Fi hálózatot?

  5. Válasszon jelszót a vendéghálózathoz. Ez egyes útválasztókon nem szükséges, de lehet, hogy ezt szeretné használni, hogy ne engedje bárki hozzáférni a hálózathoz. Ha az útválasztóban van egy másodlagos Wi-Fi-lehetőség a vendégek számára, amely például az elsődleges hálózat normál hozzáférésével működik, válasszon egy biztonságos jelszót.

    Hacsak nem blokkol bizonyos hozzáférést, a vendégek bármit megtehetnek, amit Ön, az adminisztrátor is megtehet. Ez azt jelenti, hogy illegálisan tölthetnek le torrenteket, terjeszthetnek vírusokat más eszközökre, vagy figyelemmel kísérhetik a hálózati forgalmat és a webhelyek jelszavait.

  6. Szükség szerint engedélyezzen más lehetőségeket. Ha az útválasztó támogatja, korlátozza a hozzáférést mindenhez, csak az internethez, vagy hagyja, hogy a vendégek hozzáférjenek a helyi forrásokhoz, például a fájlmegosztásokhoz.

    Néhány Netgear útválasztó például bejelöli az adminisztrátorok jelölőnégyzetét, hogy a vendégek láthassák egymást és hozzáférjenek a helyi hálózathoz. Ha ezt az opciót letiltja, akkor a vendégek nem tudják elérni a helyi erőforrásokat, de lehetővé teszik számukra, hogy online lépjenek be a megosztott internetkapcsolaton keresztül.

    Érdemes korlátozni azt is, hogy hány vendég csatlakozhat egyszerre a hálózathoz. Válasszon ésszerű számot, hogy megakadályozza a hálózat túlterhelését és leállását.

    5 tipp a vezeték nélküli hálózat biztonságához

Router-specifikus utasítások

A fenti lépések általános útmutatást nyújtanak az útválasztó vendég Wi-Fi-szolgáltatásainak megkereséséhez és használatához. Ha ezek az utasítások nem nyújtanak elegendő segítséget, további részletekért keresse fel a gyártó webhelyét.

A vendéghálózatot ezek a gyártók és mások érhetik el: Linksys, D-Link, Google, NETGEAR, ASUS és Cisco.