PCX fájl (mi ez és hogyan nyitható meg)

A PCX fájlkiterjesztéssel rendelkező fájl egy Paintbrush Bitmap Image fájl, amely a "Picture Exchange" rövidítést jelenti. A többoldalas PCX fájlok a .DCX fájlkiterjesztéssel kerülnek mentésre.

A PCX volt az egyik első bitképes képformátum, amelyet a Windows operációs rendszerben használtak, de az olyan újabb képformátumok, mint a PNG, alapvetően teljesen helyettesítették a formátumot.


Hogyan nyitható meg egy PCX fájl

A PCX fájl az a natív formátum, amelyet az MS-DOS program, a ZSoft PC Paintbrush programja használ, de más szoftverek is támogatják a formátumot, például a GIMP, az ImageMagick, az IrfanView, az Adobe Photoshop, a PaintShop Pro és az XnView.

A Windows alapértelmezett képnézegetője képes lehet PCX fájlok megnyitására is.

Ne tévessze össze a PXC formátumot ezzel a PCX bitkép képformátummal. A PXC fájlok Photodex Cache fájlok, amelyeket a Photodex ProShow hoz létre és nyit meg. Egy másik fájlkiterjesztés, mint a PCX, a PCK, de ezek vagy a Perfect World videojátékhoz használt Perfect World Data fájlok, vagy az MS programhoz használt Microsoft System Center Configuration Manager fájlok.

Ha úgy találja, hogy egy alkalmazás a számítógépén megpróbálja megnyitni a PCX fájlt, de ez nem a megfelelő alkalmazás, vagy ha egy másik telepített programot szeretne megnyitni a PCX fájlokról, olvassa el az Alapértelmezett program módosítása egy adott fájlkiterjesztéshez című útmutatót. hogy a változás a Windows-ban.


PCX fájl konvertálása

Az egyik legegyszerűbb módszer egy PCX fájl konvertálására egy újabb képformátumra, például JPG, BMP, GIF, PNG, PDF, ICO, TGA, TIF vagy DPX, az ingyenes fájlátalakító használata. Két példa a Zamzar és a FileZigZag, mindkettő online PCX konverter, amelyek nem kényszerítik az átalakító letöltésére annak használatához.

A PCX fájlokat támogató egyéb online és letölthető képátalakítók megtalálhatók az Ingyenes Image Converter szoftverprogramok listájában. A számítógépre letöltött PCX-átalakítók többsége előnyös, mivel kötegelt PCX-átalakításokat végezhet, például a PCX-et JPG-re konvertálva, így egyszerre sok PCX-fájlt konvertálhat.

Egy másik lehetőség a PCX fájl megnyitása a fenti képnézegetők vagy szerkesztők egyikében; némelyikük támogatja a PCX átalakítását más formátumokra.

A Ztools parancssori eszköz A Zimaglit egy PCX átalakító, amely akkor használható, ha PCX fájlt szeretne közvetlenül Zebra nyomtatóra küldeni.


További információ a PCX fájlokról

A PCX fájlokat néha ZSoft Paintbrush fájloknak hívják, mivel először a ZSoft nevű vállalat által létrehozott ecsetprogramban használták őket.

Szerkezetileg a 128 bájtos fejléc információ után a képadatok következnek, amelyet az opcionális 256 színű paletta követ.

  • A PCX fájl fejlécében olyan információk találhatók, mint a verziószám, a kép mérete, az azonosító bájt, a tömörítési érték (amely mindig 1-re van állítva), 16 paletta szín, a szám színsíkjai és az egyes síkok bites mélysége.
  • A képadatokat sorokban, felülről lefelé tárolják, felül piros adatokkal, majd zöld és kék adatokkal. Ha több sík van a PCX fájlban, ugyanazt a formátumot használják minden egyes síkon belül, az első síkkal a tetején.

Nincs olyan, hogy tömörítetlen PCX fájl, mert mindegyik ugyanazt a veszteségmentes tömörítési sémát használja (futási hosszúságú kódolás vagy RLE).