ECM fájl (mi ez és hogyan nyitható meg)

Az ECM fájlkiterjesztéssel rendelkező fájl ECM Disc Image fájl, vagy néha Hibakód-modellező fájlnak hívják. Ezek lemezképfájlok, amelyek hibajavító kódok (ECC) vagy hibadetektáló kódok (EDC) nélkül tárolják a tartalmat.

Az ECC és az EDC borotválkozása megtakarítja a letöltési időt és a sávszélességet, mivel az így kapott fájl kisebb. A lényeg az, hogy ezután tömörítsük a fájlt egy olyan általános tömörítővel, mint a RAR, vagy egy másik tömörítési algoritmussal, hogy még jobban csökkentsük a fájl méretét (lehet, hogy ilyesmi a fájl.ecm.rar).

Az ISO fájlokhoz hasonlóan az ECM más információkat is archív formátumban tárol, általában képfájlok, például BIN, CDI, NRG stb. Tárolására. Ezeket gyakran használják a videojáték lemezképeinek tömörített verzióinak tárolására.

Az ECM Disc Image fájlformátum működéséről további információkat olvashat a Neill Corlett weboldalán.

A Cmpro Példák fájlformátum használhatja az ECM fájlkiterjesztést is, de nincs sok információ róla.


Hogyan nyitható meg egy ECM fájl

Az ECM fájlokat Neill Corlett, a formátum fejlesztője, az ECM paranccsal nyithatja meg. További információkért lásd alább az ECM program használata című részt.

Az ECM fájlok a Gemc, az ECM GUI és az Rbcafe ECM fájlokkal is működnek.

Mivel egy ECM fájl tömöríthető egy archívumba, mint egy RAR fájl, hogy spóroljon a merevlemezen, lehet, hogy először egy fájl zip / unzip segédprogrammal kell kibontani - a kedvencünk a 7-Zip.

Ha az ECM fájl belsejében lévő adatok ISO formátumban vannak, olvassa el az ISO képfájl CD-re, DVD-re vagy BD-re írása című cikket, ha segítségre van szüksége a lemezre való behelyezéséhez. A megfelelő flash meghajtóra történő telepítéshez lásd: ISO írása USB-re.

Azok az ECM fájlok, amelyek nem lemezképfájlok, megnyithatók egy egyszerű szövegszerkesztővel, például a Windows Jegyzettömbjével, vagy valami fejlettebbel a Legjobb ingyenes szövegszerkesztők listán. Ha a teljes fájl nem csak szöveges, és csak néhány, ha megtekinthető, akkor is találhat valami hasznosat a szövegben arról, hogy milyen típusú szoftver képes megnyitni a fájlt.


Az ECM program használata

Az ECM fájl kódolása (létrehozása) és dekódolása (megnyitása) megvalósítható a Neill Corlett fent említett ECM programjával. Ez egy parancssori segédprogram, így az egész egy Parancssorban fut.

Az eszköz ECM részének megnyitásához húzza ki a tartalmát a cmdpack (verzió) ZIP fájlból, amelyet a webhelyén töltöttek le. Az Ön által használt program neve unecm.exe, de a Parancssoron keresztül kell elérnie.

Ennek legegyszerűbb módja, ha az ECM fájlt közvetlenül az unecm.exe programra húzza, hogy kivonja belőle a képfájlt. Saját ECM fájl létrehozásához egyszerűen húzza a kódolni kívánt fájlt az ecm.exe fájlra.

Ha ezt manuálisan szeretné végrehajtani a fogd és vidd helyett, nyissa meg a Parancssor (lehet, hogy meg kell nyitnia egy magasabbat), majd keresse meg azt a mappát, amely az ECM programot tartalmazza. Ennek legegyszerűbb módja, ha először átnevezi a fent kibontott mappát valami egyszerűbbre, például a cmdpack-re, majd írja be ezt a parancsot:

cd cmdpack

Ezzel a paranccsal módosíthatja a munkát közvetlenül arra a mappára, ahol az ECM programot tárolja. A tiéd másképp fog kinézni attól függően, hogy a cmdpack mappa hol található a számítógépen.

Ezeket a parancsokat használhatja:

Kódolás:

ecm cdimagefile
ecm cdimagefile ecmfile
ecm e cdimagefile ecmfile

ECM fájl létrehozásához ezzel a parancssori eszközzel írja be a következőket:

ecm "C: Others Games MyGame.bin"

Ebben a példában az ECM fájl ugyanabban a mappában jön létre, mint a BIN fájl.

Dekódolás:

unecm ecmfile
unecm ecmfile cdimagefile
ecm d ecmfile cdimagefile

Ugyanezek a szabályok vonatkoznak az ECM fájl megnyitására / dekódolására:

unecm "C: Others Games MyGame.bin.ecm"


ECM fájl konvertálása

A StramaXon oktatóprogramja egyszerű módot kínál az ECM konvertálására BIN-re. Az ezen a webhelyen említett letöltés RAR formátumban van, ezért a megnyitásához olyan programra van szükség, mint a PeaZip vagy a 7-Zip.

Miután az ECM fájl BIN formátumban van, konvertálhatja a BIN fájlt ISO-ba egy olyan programmal, mint a MagicISO, WinISO, PowerISO vagy AnyToISO. Ezen alkalmazások közül néhány, például a WinISO, akkor átalakíthatja az ISO-t CUE-ba, ha azt szeretné, hogy az ECM-fájlja végül CUE-formátumú legyen.


A fájlja még mindig nem nyílik meg?

Néhány fájlformátum részben vagy egészben azonos fájlkiterjesztésű betűkkel rendelkezik, de ez nem jelenti azt, hogy ugyanabban a formátumban vannak. Ez zavaró lehet az ECM fájl megnyitásakor, mert lehet, hogy valójában nem ECM fájl ... ellenőrizze még egyszer a fájlkiterjesztést.

Például, ha a fájl nem tűnik lemezképfájlnak, akkor összetévesztheti azt egy EMC fájllal, amely egy Striata Reader titkosított dokumentum fájl. Az EMC fájlt a Striata Reader segítségével nyithatja meg.