XSPF fájl (mi ez és hogyan nyitható meg)

Az XSPF fájlkiterjesztésű ("spiff" néven kiejtett) fájl egy XML megosztható lejátszási lista formátumú fájl. Önmagukban nem médiafájlok, hanem csak XML szövegfájlok, amelyek rámutatnak, vagy hivatkoznak a médiafájlokra.

A médialejátszó az XSPF fájl segítségével határozza meg, hogy mely fájlokat kell megnyitni és lejátszani a programban. Ez elolvassa az XSPF-et, hogy megértse a médiafájlok tárolási helyét, és az XSPF-fájlok mondanivalója szerint játssza le őket. Ennek egyszerű megértéséhez lásd az alábbi példát.

Az XSPF fájlok hasonlóak a többi lejátszási lista formátumhoz, például az M3U8 és az M3U, de a hordozhatóságot szem előtt tartva készülnek. Ahogy az alábbi példa is mutatja, az XSPF fájl bárki számítógépén használható, amennyiben a fájl egy olyan mappában van, amely megegyezik a hivatkozott dalok fájlstruktúrájával.

Az XML Shareable Playlist Format-ról az XSPF.org oldalon olvashat bővebben.

XSPF fájlok.

A JSON megosztható lejátszási lista formátumú fájl hasonló az XSPF-hez, kivéve, hogy a JSPF fájlkiterjesztést használja, mivel a JavaScript Object Notation (JSON) formátumban van megírva.


XSPF fájl megnyitása

Az XSPF fájlok XML alapú fájlok, amelyek szöveges fájlok, vagyis bármely szövegszerkesztő megnyithatja őket a szöveg szerkesztésére és megtekintésére. Nézze meg kedvenceinket a legjobb ingyenes szövegszerkesztők listáján.

Az XSPF fájl tényleges használatához azonban olyan programra van szükség, mint a VLC, a Clementine vagy az Audacious. Az XSPF.org webhelyen megtalálható az egyéb XSPF programok listája.

Bár valószínűleg nem minden olyan program esetében van ilyen, amely képes megnyitni egy XSPF fájlt, előfordulhat, hogy először meg kell nyitnia a programot, majd a menü segítségével importálnia / megnyitnia a lejátszási lista fájlt. Más szavakkal, ha az XSPF fájlra kattintunk duplán, nem biztos, hogy közvetlenül megnyitjuk a programban.

Mivel előfordulhat, hogy a számítógépén van néhány különböző program, amely képes megnyitni az XSPF fájlokat, előfordulhat, hogy amikor duplán kattint a fájlra, egy nem kívánt alkalmazás megnyitja azt, amikor inkább valami másról lenne szó. Szerencsére megváltoztathatja azt az alapértelmezett programot, amelyben az XSPF fájl megnyílik.


XSPF fájl konvertálása

Fontos megjegyezni, hogy az XSPF fájl csak szöveges fájl. Ez azt jelenti, hogy az XSPF fájlt nem lehet MP4, MP3, MOV, AVI, WMV vagy bármilyen más audio / video fájl formátumra konvertálni.

Ha azonban XSPF fájlt nyit meg szövegszerkesztővel, láthatja, hogy a médiafájlok hol helyezkednek el fizikailag, majd egy ingyenes fájlkonvertálóval használhatja ezeket a fájlokat (de az XSPF-n nem) az MP3 fájlokká stb.

Az XSPF fájl konvertálása másik lejátszási fájl fájlokká azonban teljesen elfogadható és könnyen elvégezhető, ha a számítógépén van az ingyenes VLC médialejátszó. Csak nyissa meg az XSPF fájlt VLC-ben, majd lépjen a Média > Mentse a lejátszási listát a fájlba opció az XSPF fájl M3U vagy M3U8 formátumba konvertálásához.

Az Online Playlist Creator hasznos lehet az XSPF átalakításában PLS vagy WPL (Windows Media Player Playlist) formátumba.

Az XSPF fájlt konvertálhatja JSPF-be az XSPF-ből JSPF-elemzővé.


XSPF fájl példa

Ez egy példa egy XSPF fájlra, amely négy különböző MP3 fájlra mutat:

fájl: ///mp3s/dal1.mp3
fájl: ///mp3s/dal2.mp3
fájl: ///mp3s/dal3.mp3
fájl: ///mp3s/dal4.mp3

Mint látható, a négy műsorszám egy mappában található mp3-k. Amikor megnyitja az XSPF fájlt a médialejátszóban, a szoftver elolvassa a fájlt, hogy megértse, merre kell menni a dalok előhúzásához. Ezután összegyűjtheti ezt a négy MP3-t a programba, és lejátszási lista formátumban lejátszhatja őket.

Ha konvertálni szeretné a médiafájlokat, ott van a címkék, amelyeket érdemes megnéznie, hogy hol tárolják őket. Miután eljutott abba a mappába, hozzáférhet a valódi fájlokhoz, és ott konvertálhatja azokat.


Még mindig nem tudja megnyitni a fájlt?

Néhány fájlformátum hasonlóan írt fájlkiterjesztéseket használ. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a formátumok hasonlóak vagy ugyanazokkal az eszközökkel nyithatók meg. Néha megtehetik, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy ez igaz csak azért, mert a fájlkiterjesztések ugyanúgy néznek ki.

Például az XSPF fájlok az XSP fájlokhoz hasonlóan vannak megírva, de ez utóbbi a Kodi Smart Playlist fájlokra vonatkozik. Ebben az esetben a kettő lejátszási lista fájl, de valószínűleg nem nyithatók meg ugyanazzal a szoftverrel (a Kodi XSP fájlokkal működik), és valószínűleg nem egyformának tűnik a szöveg szintjén (mint ahogy fentebb látja).

Az XSD egy másik példa, akárcsak az LMMS Preset fájlformátum, amely az XPF fájlkiterjesztést használja - az egyik megnyitásához az LMMS szükséges.