GIF fájl (mi ez és hogyan nyitható meg)

A GIF fájlkiterjesztéssel rendelkező fájl egy Graphical Interchange Format fájl. Noha a GIF fájlok nem tartalmaznak hangadatokat, gyakran online tekintik őket a videoklipek megosztására. A weboldalak gyakran GIF fájlokat is használnak animált objektumok, például gombok vagy fejlécképek megjelenítésére.

Mivel a GIF fájlokat veszteségmentes formátumban menti, a kép minősége nem romlik, ha GIF tömörítéssel használják.

Noha kétféleképpen lehet kimondani a "GIF" szót, az alkotó, Steve Wilhite szerint puha G-szerű jif-el kell beszélni.


Hogyan nyitható meg egy GIF fájl

Mielőtt belenézne az alább említett programokba, először döntse el, mi az, amit követ. Szeretne egy olyan programot, amely képes lejátszani a GIF-et, mint egy videó vagy képnézegető, vagy szeretne valamit, amely lehetővé teszi a GIF szerkesztését?

Szinte az összes operációs rendszeren a legtöbb böngésző (Chrome, Firefox, Internet Explorer stb.) Gond nélkül nyitja meg az online GIF-eket - nincs szüksége más programra a számítógépén. Nyissa meg a helyi GIF-eket a Nyisd ki menüben, vagy egy húzással a böngésző ablakába.

Ugyanakkor más alkalmazásokkal, mint például az Adobe Photoshop, bár a szoftver technikailag képes megnyitni a GIF-et, mint más grafikákkal, a GIF-et nem igazán úgy jeleníti meg, mint amire számítani lehetett volna. Ehelyett a GIF egyes képkockáit külön rétegként nyitja meg a Photoshopban. Bár ez kiválóan alkalmas a GIF szerkesztésére, nem olyan nagyszerű, ha könnyedén lejátszhatjuk / megtekinthetjük, mint egy webböngészőben.

Egy alap böngésző mellett valószínűleg a Windows alapértelmezett grafikus megjelenítője, Microsoft Windows Photos néven ismert, a legegyszerűbb módja annak megnyitására az adott operációs rendszerben.

Néhány más Windows-program, amely képes megnyitni a GIF fájlokat, az Adobe Photoshop Elements és Illustrator programjai, CorelDRAW, Corel PaintShop Pro, ACD Systems Canvas and ACDSee, Laughingbird's Logo Creator, Nuance's PaperPort és OmniPage Ultimate, valamint Roxio Creator NXT Pro.

Ha macOS-t használ, az Apple Preview, a Safari és a fent említett Adobe programok működhetnek GIF fájlokkal. Linux rendszeren használja a GIMP-t, míg az iOS és az Android eszközök (és bármely asztali operációs rendszer) megtekinthetik a GIF fájlokat a Google Drive-ban.

Egyes mobileszközök megnyitják a GIF fájlokat az alapértelmezett fotóalkalmazásokban. Ez függhet eszközének korától, vagy a szoftver naprakészségétől, de a legtöbbjük GIF fájlokat tud letölteni és megjeleníteni anélkül, hogy bármilyen további alkalmazást telepítene.

Figyelembe véve a GIF fájlokat megnyitó programok számát, és azt, hogy jelenleg legalább kettő telepítve van, nagyon is valós esély van arra, hogy az alapértelmezés szerint megnyíló (azaz amikor duplán kattint vagy rákattint az egyikre) ) nem az, amelyet használni szeretnél. Ha úgy találja, hogy ez a helyzet, módosíthatja az alapértelmezett GIF programot.


GIF fájl konvertálása

A GIF fájl konvertálása más fájlformátumra a legegyszerűbb, ha online fájl konvertert használ. Így nem kell letöltenie egy programot csak egy pár GIF átalakításához.

A FileZigZag egy csodálatos webhely, amely a GIF-et képformátumokká konvertálja, például JPG, PNG, TGA, TIFF és BMP, de olyan videofájl-formátumokká is, mint MP4, MOV, AVI és 3GP. Zamzar hasonló.

A fent említett GIF-nézők további lehetőségek lehetnek a GIF-fájl új formátumba történő mentésére. E programok többsége képszerkesztő, így valószínű, hogy valóban felhasználhatja őket a GIF szerkesztésére, valamint video- vagy képfájl-formátumba mentésére.


Hogyan készítsünk GIF-eket és töltsünk le ingyenes GIF-eket

Videóból saját GIF készítéséhez használjon ingyenes online GIF készítő eszközöket. Az Imgur például online videókból készít GIF-eket azzal, hogy kiválaszthatja, hogy a videó melyik része legyen GIF. Ez lehetővé teszi még a szöveg átfedését is.

Az Imgur mellett a GIPHY az egyik legjobb hely, ahol népszerű és új GIF-eket találhat, amelyeket aztán letölthet vagy egyszerűen megoszthat más webhelyeken. Megoszthatja a GIF-et a Facebookon, a Twitteren, a Reddit-en és számos más helyen, valamint letöltheti magának. A GIPHY egy linket is közzétesz minden GIF-jük HTML5 változatához.

Az iPhone-on és iPad-en elérhető Workflow automatizálási alkalmazás egy másik egyszerű módszer a GIF-fájlok létrehozására saját fotóiból és videóiból.


További információ a GIF fájlokról

A GIF fájl egyes részei átlátszóak lehetnek, hogy felfedjék a kép hátterét.

Mivel a GIF fájlok általában korlátozott színben képesek megjeleníteni (csak 256), más grafikai formátumok, például a JPG, amely sok millió színt képes tárolni, a legmegfelelőbb a teljes képekhez, például a digitális fényképezőgéppel létrehozott képekhez. A GIF-fájlokat akkor használják a weboldalakon, amikor nincs szükség hatalmas színválasztékra, például gombokhoz vagy szalaghirdetésekhez.

A GIF fájlok valójában több mint 256 színt képesek tárolni, de ez magában foglal egy olyan folyamatot, amelynek eredményeként a fájl mérete sokkal nagyobb, mint kell - ezt a JPG segítségével el lehet érni anélkül, hogy ez annyira befolyásolná a méretet.


Néhány előzmény a GIF formátumban

Az eredeti GIF formátumot GIF 87a-nak hívták, és a CompuServe 1987-ben tette közzé. Néhány évvel később a vállalat frissítette a formátumot és GIF 98a-nak nevezte el. Ez volt a második iteráció, amely magában foglalta az átlátszó hátterek támogatását és a metaadatok tárolását.

Míg a GIF formátum mindkét verziója lehetővé teszi az animációkat, a 98a volt a késleltetett animációs támogatás.