Le kell állítania a számítógépet, amikor nem használják?

Hagyja a számítógépet folyamatosan be, vagy kapcsolja ki, ha nem használja; valóban változik? Ha feltette magának ezt a kérdést, akkor örömmel hallja, hogy kiválaszthatja, melyik utat szeretné. Csak meg kell értenie a választott következményeket, és meg kell tennie néhány óvintézkedést annak biztosítása érdekében, hogy a lehető leghosszabb élettartamot érje el a számítógépével.

A legfontosabb óvintézkedés az UPS (szünetmentes tápegység) hozzáadása, függetlenül attól, hogy melyik módszert választja. Az UPS megvédheti számítógépét számos olyan veszélytől, amelyekkel valószínűleg szembe kell néznie.


A számítógépet károsító dolgok

A számítógépet alkotó összes alkatrész élettartama korlátozott. A processzor, a RAM és a grafikus kártyák öregedését tapasztalja többek között a hő és a hőmérséklet. A további hibamódok a számítógép be- és kikapcsolásának stresszéből származnak.

De ez nem csak a számítógép félvezetőit érinti. A mechanikus alkatrészeket, mint például a merevlemezek, optikai meghajtók, nyomtatók és szkennerek, mind befolyásolja az áramellátás, amely a számítógép kikapcsolásakor vagy bekapcsolásakor bekövetkezhet. Sok esetben a perifériáknak, például a nyomtatóknak és a külső meghajtóknak lehetnek áramkörei, amelyek érzékelik a számítógép be- vagy kikapcsolását, és ugyanolyan állapotot indítanak el, szükség szerint be- vagy kikapcsolják az eszközt.

Vannak más meghibásodási módok is, amelyek a számítógépen kívülről származnak. A leggyakrabban az áramfeszültséget és az áramcsökkenést említik, ahol hirtelen emelkedik vagy csökken a feszültség az elektromos áramkörön, amelyhez a számítógép csatlakozik. Gyakran társítjuk ezeket a túlfeszültségeket átmeneti eseményekkel, például közeli villámcsapásokkal, vagy egyszerre sok energiát használó eszközökkel (porszívó, hajszárító stb.).

Mindezeket a hibatípusokat figyelembe kell venni. Ha a számítógépet bekapcsolva hagyja, csökkentheti egyes hibatípusok kitettségét, míg a számítógép kikapcsolása megakadályozhatja a legtöbb külső vektorot, amelyek a számítógép alkatrészeinek meghibásodását okozhatják.

 Dimitri Otis / Getty Images

Ekkor felmerül a kérdés, hogy melyik a legjobb: be vagy ki? Kiderült, hogy legalábbis véleményünk szerint egy kicsit mindkettő. Ha a cél az élettartam maximalizálása, van egy időszak, amikor az új számítógép be- és kikapcsolása logikus; később, ha 24/7-en hagyja, akkor van értelme.


Számítógépes élettartam tesztelés és meghibásodás

Különböző hibamódok eredményezhetik a számítógép meghibásodását. A számítógépgyártóknak néhány trükk van a hüvelyükön, hogy csökkentse a végfelhasználók által látott hibaarányt.

Érdekessége, hogy a gyártó által a jótállási időre vonatkozó feltételezéseket felboríthatja az a döntés, hogy a számítógépet a hét minden napján, hét minden napján hagyja; derítsük ki, miért.

A számítógép- és alkatrészgyártók különféle teszteket alkalmaznak termékeik minőségének biztosítására. Ezek egyike életvizsgálat néven ismert, amely olyan beégési folyamatot használ, amely felgyorsítja a vizsgált eszköz öregedési sebességét az áramellátás növelésével, az eszközök magas feszültségen és hőmérsékleten történő működtetésével, és az eszközöket a tervezett környezettől eltérő körülményeknek kitéve. ben működni.

A gyártók megállapították, hogy a csecsemőkorukat túlélő készülékek problémamentesen működnek, amíg várható élettartamukat el nem érik. Középkorú eszközök ritkán hibáztak, még akkor sem, ha a várható működési tartományon kívül eső körülményeknek voltak kitéve.

Az idő múlásával a meghibásodási arányt bemutató grafikont kád görbének hívják. Wyattsderivatív munka: McSush / Public domain 

Az idő múlásával a meghibásodási arányt bemutató grafikon kádgörbének vált ismertté, mert oldalról nézve kádnak nézett ki. A gyártósoron kívül friss alkatrészek az első bekapcsoláskor magas meghibásodási arányt mutatnak. Ez a meghibásodási arány gyorsan csökken, így rövid idő alatt stabil, de rendkívül alacsony meghibásodási arány fordul elő a hátralévő várható években. Az alkatrész élettartamának vége felé a meghibásodási arány ismét növekedni kezd, amíg gyorsan el nem éri a nagyon magas meghibásodási arányt, mint amilyen az alkatrész élettartama kezdeténél tapasztalható.

Az életvizsgálatok azt mutatták, hogy az alkatrészek nagyon megbízhatóak voltak, ha túl vannak a csecsemőkorban. A gyártók ezután felajánlják alkatrészeiket, miután olyan égési folyamatot használnak, amely az eszközöket a csecsemőkor után túl öregbíti. Azok a vásárlók, akiknek nagy megbízhatóságra volt szükségük, külön fizetnének ezekért a beégett eszközökért. Ennek a szolgáltatásnak a tipikus vásárlói között volt a katonaság, a NASA vállalkozói, a repülés és az orvostudomány.

Azokat az eszközöket, amelyek nem mentek át összetett beégetési folyamaton, többnyire fogyasztói célokra értékesítettek, de a gyártók garanciát vállaltak, amelyek időkerete általában megegyezett vagy meghaladta a fürdőkád görbéjének csecsemőkori idejét.

Úgy tűnik, hogy minden éjjel kikapcsolja a számítógépet, vagy ha nem használja, az összetevők meghibásodásának oka lehet, és igaz, hogy a számítógép elöregedésével valószínűleg meghibásodik, ha ki- vagy bekapcsolják. De minden bizonnyal kissé ellentmondásos annak a megtanulása, hogy jó dolog lehet a stressz terhelése a rendszeren, amikor fiatal és garanciális.

Emlékezzen a fürdőkád görbéjére, amely szerint a készülék korai meghibásodása valószínűbb, ha az alkatrészek nagyon fiatalok, és hogy az öregedéskor a meghibásodási arány csökken? Ha eltávolítja a várt stressz néhány típusát azzal, hogy soha nem hajtja végre a számítógépet, lassítja az öregedési folyamatot. Lényegében meghosszabbítja azt az időtartamot, amelyet az eszköz hajlamos a korai meghibásodásokra.

Ha a számítógépre garancia vonatkozik, akkor előnyös lehet egy kis igénybevételt biztosítani a számítógép kikapcsolásával, amikor nem használja, így minden meghibásodás, amely bekapcsolás vagy kikapcsolás miatt következik be, garancia alatt történik.

Ha a számítógépet 24/7 állapotban hagyja bekapcsolva, eltávolíthat néhány ismert összetevõ meghibásodásához vezetõ stressz eseményt, beleértve az áram beindulását, amely károsíthatja egyes eszközöket, feszültségingadozásokat és túlfeszültségeket, amelyek a számítógép kikapcsolásakor következnek be.

Ez különösen igaz a számítógép öregedésével és a várható élettartam végéhez közeledve. Ha nem kapcsolja be az energiát, legalább egy ideig megvédheti a régebbi számítógépeket a meghibásodástól.

A fiatalabb számítógépek esetében azonban ez inkább a "nem érdekel" kérdés, mivel a kutatások kimutatták, hogy a tinédzser korban a felnőtt korban az alkatrészek nagyon stabilak maradnak, és nem mutatják a meghibásodás valószínűségét a hagyományos motoros kerékpározással ( éjjel kikapcsolta a számítógépet).

Az új számítógépeknél felmerül a stressz eltávolításának kérdése, amely lassítja az öregedést, és így meghosszabbítja a korai hiba elmulasztásának időkeretét a szokásos garanciális időn túl.


Mindkét opció használata: Kapcsolja ki a számítógépet, ha új, és hagyja bekapcsolva az életkorral

Tegyen meg mindent a környezeti stressz tényezők, például az üzemi hőmérséklet enyhítése érdekében. Ez lehet olyan egyszerű, mint egy külső ventilátor (például talapzat vagy mennyezeti ventilátor) használata a forró hónapokban, hogy biztosítsa a levegő mozgását a számítógépes rendszer körül. Használjon UPS-t, hogy segítsen tartani a feszültség túlfeszültségeit, és tartsa a feszültségszintet állandó értéken.

Használjon normál be- és kikapcsolási ciklust; vagyis kapcsolja ki a számítógépet, ha az eredeti gyártó jótállási ideje alatt nem használja. Ez segít abban, hogy minden alkatrész elavult legyen a garancia alatt, amikor a meghibásodási arány alacsony szintre csökken. Segít abban is, hogy minden esetleges hiba garanciális körülmények között következzen be, komoly megtakarítással.

Amint túllép a garanciális időn, az alkatrészeknek túl kell lenniük a csecsemőhalandóság időkeretén, és be kell lépniük tinédzserkorukba, amikor kemények, és képesek ellenállni minden ésszerű mértékű stressznek. Ezen a ponton átkapcsolhat 24/7 üzemmódra, ha akarja.

Szóval, új számítógép, kapcsolja be és ki, ha szükséges. Tizenéves és felnőtt, rajtad múlik; nincs igazi előny mindkét irányban. Senior, tartsa 24/7 üzemben, hogy meghosszabbítsa az életét.


24/7 futás esetén melyik a jobb, alvás vagy hibernált állapot?

A számítógép 24/7 futtatásának egyik lehetséges problémája, még akkor is, ha nem aktívan használják, az lehet, hogy felfedezheti, hogy a számítógép hibernált módba lépett, amely rendkívül hasonló a számítógép kikapcsolásához és újbóli bekapcsolásához.

Számítógépétől és a futó operációs rendszertől függően többféle energiatakarékossági lehetőséget támogathat.

Általánosságban elmondható, hogy az alvó üzemmódot úgy tervezték, hogy csökkentse az energiafogyasztást, miközben a számítógépet félig működőképes állapotban tartja.

Ebben a módban a számítógép lefordítja az esetleges merevlemezeket és optikai meghajtókat. A RAM alacsonyabb aktivitású állapotba kapcsol. A kijelzők általában homályosak, ha nem is teljesen kikapcsolt állapotban vannak. A processzorok csökkentett órajel mellett vagy speciális, alacsony szintű állapotban működnek. Alvó üzemmódban a számítógép általában folytathat néhány alapvető feladatot, bár nem olyan gyorsan, mint normál állapotban. A legtöbb nyitott felhasználói alkalmazás továbbra is betöltődik, de készenléti állapotban van.

Az operációs rendszertől függően vannak kivételek, de megkapja az ötletet. Az alvó mód energiatakarékos, miközben a számítógép be van kapcsolva.

A hibernálás, az energiafogyasztás csökkentésének másik verziója kissé eltér a Mac, a Windows és a Linux operációs rendszerek között.

Hibernált módban a futó alkalmazások készenléti állapotba kerülnek, majd a RAM tartalma átmásolásra kerül a számítógép tárolóeszközére. Ekkor a RAM és a tárolóeszközök ki vannak kapcsolva.

A legtöbb periféria készenléti állapotba kerül, beleértve a kijelzőt is. Miután az összes adatot biztonságossá tette, a számítógép lényegében kikapcsol. A hibernált módból történő újraindítás nem sokkal különbözik egymástól, legalábbis ahogyan a számítógépet alkotó összetevők tapasztalják, mint a számítógép bekapcsolása.

Mint láthatja, ha nem bizonyosodott meg arról, hogy számítógépe bizonyos idő elteltével nem lép hibernált üzemmódba, akkor nem igazán tartja a számítógépét 24/7. Tehát előfordulhat, hogy nem veszi észre a kívánt hatást, ha nem kapcsolja ki a számítógépet.

Ha szándéka a számítógép 24/7 futtatása a különféle feldolgozási feladatok elvégzéséhez, akkor a kijelző alvó üzemmódját leszámítva le kell tiltania az összes alvási módot. Valószínűleg nem kell a kijelzőnek aktívnak lennie a feladatok futtatásához. A csak a kijelző alvás módjának használata a különböző operációs rendszerek esetében eltérő.

Néhány operációs rendszer rendelkezik egy másik alvó üzemmóddal, amely lehetővé teszi a meghatározott feladatok futtatását, miközben az összes többi feladatot készenléti állapotba helyezi. Ebben az üzemmódban az energia megmarad, de a futtatni kívánt folyamatok folytatódhatnak. A Mac OS-ben ez az App Nap néven ismert. A Windows megfelelője a Csatlakozott készenlét vagy a Modern Készenlét néven ismert a Windows 10 rendszerben.

Nem számít, hogy hívják, vagy az operációs rendszer, amelyen fut, a cél az energiatakarékosság, miközben lehetővé teszi egyes alkalmazások futtatását. Ami a számítógép 24/7 futtatását illeti, az ilyen típusú alvó üzemmód nem mutatja a hibernált módban látott áramellátás típusát, így kielégítheti azok igényeit, akik nem akarják kikapcsolni a számítógépüket.


Hagyja be vagy kapcsolja ki a számítógépet: Végső gondolatok

Ha azt kérdezi, hogy biztonságos-e a számítógép be- és kikapcsolása, ha szükséges, a válasz igen. Amiatt nem kell aggódnia, amíg a számítógép el nem éri az öregséget.

Ha azt kérdezi, hogy biztonságos-e a számítógép éjjel-nappal nyitva tartása, azt mondanánk, hogy a válasz is igen, de néhány megjegyzéssel. Védenie kell a számítógépet a külső stressz eseményektől, például a feszültség-túlfeszültségektől, a villámcsapásoktól és az áramkimaradásoktól; megkapod az ötletet. Természetesen akkor is ezt kell tennie, ha a számítógép be- és kikapcsolását tervezi, de a kockázat valamivel nagyobb a 24/7 napon hagyott számítógépeknél, csak azért, mert valószínűleg bekapcsolják őket súlyos esemény bekövetkezésekor, mint például a nyári zivatar végiggurul a környékén.