A Google Táblázatok használata

A Google Táblázatok egy hatékony felhőalapú táblázatkezelő alkalmazás, amelyet ingyen használhat, amíg van Google-fiókja. Leginkább az összes olyan funkciót biztosítja, amelyet más fizetett táblázatkezelő alkalmazásokban talál, például a Microsoft Excel vagy a WPS Office. Ebben az útmutatóban megismerheti a Google Táblázatok használatának alapjait.


A Google Táblázatok megnyitása

A Google Táblázatok használatának megkezdéséhez regisztrálnia kell egy ingyenes Google-fiókot, és hozzáférnie kell a Google Drive-hoz, ahol létrehozhatja és rendszerezheti táblázatait.

A Google Drive szolgáltatással létrehozhatja, tárolhatja és rendszerezheti az összes olyan Google Táblázat táblázatot, amellyel dolgozik.

  1. Meglátogatni a Google-fiók regisztrációs oldalt, és a varázsló segítségével hozza létre ingyenes Google Fiókját.

  2. Miután megkapta fiókazonosítóját és jelszavát, csatlakozzon a Google Drive-hoz, és jelentkezzen be új Google-fiókjával.

  3. Ha több táblázatot szeretne egyetlen mappába rendezni, válassza a lehetőséget Új a Google Drive ablak bal felső sarkában, majd válassza a lehetőséget Mappa. A mappák használata nagyszerű módja az összes Google Táblázat-táblázat szervezésének a Google Drive-on belül.

    Ha új táblázatot ad hozzá a fő Google Drive-fiókjához, az az összes mappán kívülre helyezi. Miután sok fájlt felhalmozott ott, ezeket a táblázatokat nehéz megtalálni. Mindig célszerű táblázatokat rendezni a Google Drive-fiók mappáin belül.


Táblázat létrehozása a Google Táblázatokban

Kétféle módon hozhat létre új táblázatot a Google Táblázatokban: Vagy hozzon létre egy üres táblázatot, vagy kezdjen sablonnal az időmegtakarítás érdekében. Bármelyik módszerrel is létrehoz egy új táblázatot, az új ablakot nyit meg, ahol elkezdheti a munkát a dokumentum belsejében.

Fekete táblázat létrehozása

Az első módszer egy üres táblázat létrehozására a Google Táblázatokban a kiválasztás Új a Google Drive ablak bal felső sarkában, majd válassza a lehetőséget Üres táblázat.

Alternatív megoldásként kattintson a jobb gombbal a mappa bármely pontjára, majd válassza a lehetőséget Google Táblázatok > Üres táblázat.

Táblázat-sablon használata

Időmegtakarítás céljából kezdhet egy táblázatsablonnal. Ehhez válassza a lehetőséget Új > Google Táblázatok > Sablonból sablongaléria megnyitásához, ahol a kezdéshez előre formázott táblázatokat választhat ki.

Az előre formázott sablonok a következőket tartalmazzák:

  • Naptárak
  • Teendőlisták
  • Költségvetési
  • Utazás- és esküvőszervezők
  • A jelenléti ívek
  • Pénzügyi kimutatások
  • Sokkal több

Saját Google Sablonokat is létrehozhat.


A Google Táblázatok adatainak szerkesztése

Az adatok szerkesztése a Google Táblázatok táblázatban nagyon egyszerű. Néhány fontos tippet azonban szem előtt kell tartani. Ezek a tippek tartalmazzák a celladatok szerkesztését, valamint a sorok és oszlopok hozzáadását vagy törlését, új lapok hozzáadását és diagramok hozzáadását.

  1. Cellák szerkesztése: Válasszon ki egy cellát, és kezdjen el gépelni az adatok megadásához. A cellában már lévő adatok szerkesztéséhez kattintson duplán a négyzetre, és vigye a kurzort a szerkeszteni kívánt helyre.

  2. Mozgassa a sejteket: Több cella áthelyezéséhez válassza ki az első cellát, és húzza át a másolni kívánt tartomány aljára. nyomja meg Ctrl + C a kiemelt cellák másolásához. Látni fogja, hogy egy pontozott kék vonal jelenik meg a cellatartomány körül. Jelöljön ki bármely más cellát, ahová el szeretné helyezni a tartományt, majd nyomja meg a gombot Ctrl + V hogy beillessze őket.

    Mac gépen nyomja meg a gombot parancs helyett Ellenőrzés.

  3. Sorok vagy oszlopok beszúrása: Oszlop vagy sor hozzáadásához vagy törléséhez kattintson a jobb gombbal a hozzáadni vagy eltávolítani kívánt sor vagy oszlop számára vagy betűjére, majd válassza az alábbi lehetőségek egyikét:

    • Sor törlése or Oszlop törlése: Távolítsa el a sort vagy oszlopot, és tolja a fennmaradó cellákat felfelé vagy balra a rés kitöltéséhez.
    • Helyezzen be 1-et fent or Helyezzen be 1-et alább: Helyezzen be egy új sort a kiválasztott sor fölé vagy alá.
    • Helyezzen be 2-et balra or Helyezzen be 1 jobb oldalt: Helyezzen be egy új oszlopot a kiválasztott oszlop balra vagy jobbra.

    Ha több cellát vagy oszlopot jelöl ki, az oszlopok vagy sorok beszúrásának vagy törlésének lehetőségei megváltoznak, hogy törölje vagy beillessze a kiemelt oszlopok vagy sorok számát.

  4. Új lap hozzáadása: Új lapot adhat hozzá a Google Táblázatok táblázatfájljához a + ikonra az ablak bal alsó sarkában. Ez új lapfület ad hozzá az aljára.

    Átnevezheti új lapját a lapfül nevétől jobbra található lefelé mutató nyíl kiválasztásával, majd a kiválasztásával átnevezése.

  5. Adjon hozzá diagramokat és grafikonokat: Felvehet diagramokat vagy grafikonokat a táblázataiba, ha kijelöli az ábrázolni kívánt cellatartományt, majd kiválasztja Diagram beszúrása a szalagban. A Google Táblázatok automatikusan kiválasztja a diagram típusát, amely ésszerű a kiválasztott adatokhoz, de kiválaszthatja három pont a diagram jobb felső sarkában ennek megváltoztatásához és a diagram szerkesztéséhez.


Képletek használata a Google Táblázatokban

A Google Táblázatokban hozzáférhet a táblázatfunkciók könyvtárához, amely ugyanolyan kiterjedt, mint bármi, amit a Microsoft Excel programban talál.

A Google Táblázatok funkciók segítségével átlagolhatja a teljes cellasorokat vagy oszlopokat, megkeresheti a max vagy a min értékeket, vagy akár importálhat adatokat is weboldalakról.

  1. Képlet beszúrásához a Google Táblázatok táblázatba írja be = (az egyenlőségjel). Amikor elkezdi begépelni egy függvény nevét, megjelenik egy legördülő lista az összes elérhető funkcióról, amelyek az adott betűkkel kezdődnek.

    Megjelenik az első függvény működésének meghatározása. Ha meg szeretné tekinteni a többiek definícióját, mutasson az egérmutatóval a nevére.

  2. Amikor beírja a függvény első nyitó zárójelét, megjelenik a függvény paramétereinek listája és azok magyarázata.

  3. Miután beírta a függvény záró zárójelét, nyomja meg a gombot belép, akkor látni fogja, hogy a függvény eredményei megjelennek a cellában.


Táblázat megosztása

Miután létrehozta az első táblázatot, érdemes megosztania másokkal. Íme néhány módszer a Google Táblázatok megosztására.

  1. Ha már nyitott egy táblázatot, válassza a lehetőséget filé > Megosztás.

    Egy másik módszer a táblázat megosztására a Google Táblázatokban: jobb gombbal kattintson a táblázatfájlra a Google Drive belsejében, majd válassza a Megosztás.

  2. A Google Táblázatok Ossza meg másokkal ablak megnyílik. Ha nem szeretné, hogy megadjon konkrét e-mail címeket, amelyekkel megoszthatja a táblázatot, válassza a lehetőséget Link másolása. Ezzel a lehetőséggel megadhatja a táblázat linkjét e-mailben, azonnali üzenetben vagy bárhol máshol.

    Ha megosztásra hagyja az alapértelmezett beállításokat, bárki megtekintheti azt, aki rendelkezik a táblázat linkjével. Ha az adatok bizalmasak, vagy inkább titokban szeretné tartani őket, jobb, ha módosítja ezt a beállítást, és megosztja a táblázatot meghatározott személyekkel.

  3. Ha azt szeretné, hogy a táblázat privát legyen, és hogy csak meghatározott személyekkel ossza meg, válassza a ikont legördülő nyíl mellett megtekintheti, Majd válassza ki KI - csak meghatározott személyek férhetnek hozzá.

  4. Ezután az Emberek szakaszba írja be azoknak az embereknek az e-mail címét, akikkel meg szeretné osztani a táblázatot. Válaszd ki a legördülő nyíl a toll ikon mellett válassza ki, hogy mit tehetnek a megosztott felhasználók a táblázattal.

    • Szerkesztheti: A címzett megtekintheti, módosíthatja és megjegyzéseket tehet a táblázaton.
    • Megtekintheti: A személy el tudja olvasni a táblázatot, de nem tehet semmilyen módosítást vagy megjegyzést.
    • Hozzászólhat: Az együttműködő olvashat és megjegyzést írhat.

  5. Kattints Küldés az engedélybeállítások mentéséhez és a meghívók elküldéséhez.

  6. Amikor megoszt egy táblázatot, a Google Táblázatok e-maileket küld minden olyan embernek, akivel megosztotta a táblázatot, és megadja a linket, ahonnan hozzáférhetnek.