A hibás töltő javítása

Akár okostelefont, laptopot, táblagépet vagy más eszközt kell töltenie, a megszakadt töltő frusztráló és kényelmetlen tud lenni. Anélkül, hogy villanyszerelői engedélyre lenne szüksége, a probléma megoldásához számos dolgot áttekinthet.

CSA Images / Getty Images


A töltő nem működik

Néhány alapvető oka annak, hogy a töltője nem működik:

  • A fali aljzat ki van kapcsolva vagy sérült.
  • Sérült töltő.
  • A készülék tápcsatlakozója megsérült.

A hibás töltő javítása

Míg egyes javításokhoz szükség lehet egy kis vezetékezésre, számos javítással megpróbálhatja újra működésbe hozni a megszakadt töltőt.

  1. Ellenőrizze, hogy a kimenet be van-e kapcsolva. Egyes európai stílusú üzletekben egyedi kapcsolók vannak. Az amerikai otthonok használhatnak váltott túlfeszültség-védőket, a fali aljzatokat vezérlő villanykapcsolót vagy megszakítót. Lehet, hogy vissza kell állítania egy kioldott megszakítót.

  2. Ellenőrizze, hogy a kábelek megfelelően vannak-e csatlakoztatva. Húzza ki a rendszer összes kábelét, várjon néhány percet, majd gondosan és megfelelően csatlakoztassa újra a kábeleket. Újratelepítéskor ellenőrizze, hogy minden csatlakozás szoros és pontos-e.

  3. Keresse meg a fényeket. Ha egy törött Mac töltővel dolgozik, világít az állapotjelző lámpa? Ugyanez vonatkozik a laptop számítógép töltőinek és hordozható töltő akkumulátorainak állapotjelzőire.

  4. Indítsa újra a töltőeszközt. Az eszköz a töltési viselkedésének nagy részét ellenőrzi, ezért az eszköz újraindítása segít a töltés észlelésével kapcsolatos problémákban.

  5. Próbálkozzon más konnektorral. Az üzletek robusztusak, de meghibásodhatnak. A konnektor működésének ellenőrzéséhez olvassa el az alábbi multiméter tippjeinket.

  6. Ellenőrizze, hogy nem sérült-e a töltő. Ha csupasz huzalt, lecsupaszított szigetelést vagy huzalárnyékolást lát, ez okozhatja a problémát. Ezenkívül dugja be a kábelt, majd tekerje meg a kábelt mindkét végén. Ha a töltő a kábel mozgatásakor szakaszosan működik, a kábel rézhuzalozása megsérül. Ha lehetséges, cserélje ki a vezetéket egy újra.

    Ha csupasz vagy sérült vezetékek vannak, ne próbálja meg a kábelt egyik végén sem megingatni. Ez áramütést okozhat.

  7. Ellenőrizze az alkatrészeket. Ideiglenesen távolítsa el az adaptert, az aljzat elosztóját, az elosztót vagy a túlfeszültség-védőt és az esetleges további alkatrészeket, hogy csak a töltő legyen csatlakoztatva egy ismerten működő aljzatba. Ha az aljzat működik, de a töltő nem kapcsol be, akkor a probléma nem a fali konnektorban van.

    Ha a töltő a falhoz csatlakoztatva működik, akkor a probléma az egyik eltávolított alkatrészben rejlik. Add hozzá a többi darabot egyenként, amíg a rendszer meghibásodik, de ne állj meg itt. Próbálja meg a darabokat más sorrendben vagy más helyen felvenni. 

  8. Ellenőrizze a biztosítékokat. Amikor kinyitja a biztosítékdobozt, keressen egy megfordított megszakítót, és fordítsa vissza. Az egyik oszlopban vagy sorban lévő kapcsolók általában ugyanabba az irányba mutatnak. Ha lát egy biztosítékot, amelynek markolata a másik irányba mutat, akkor valószínűleg kioldott. Keresse meg a használt aljzathoz tartozó biztosítékot, és állítsa alaphelyzetbe. Rugós hanggal pattan vissza a helyére.

    Az Egyesült Államok modelljét követõ országokban egy biztosítékdoboz olyan biztosítékokat tartalmaz, amelyek mindegyike vezérli az otthon elektromos csatlakozóinak egy részét. Más országokban a biztosíték a fali csatlakozóba van beépítve. Ha ismeretlen országban foglalkozik villamos energiával, ellenőrizze a részleteket, mielőtt bármilyen elektromos javítást megkísérelne.

  9. Tisztítsa meg a töltőportot. Ha a töltőkábel csatlakoztatásakor nem ér egy kattanást, nézzen be a töltőeszköz belsejébe. A Lightning és az USB-C töltőportokkal egyaránt a felhasználók azt tapasztalták, hogy a zsebszösztől a kikötőben kifogott rizsszemig bármi megakadályozhatja a telefon töltését. Távolítsa el a szemetet műanyag csipesszel, pamut törlővel vagy fogpiszkálóval.

    Soha ne ragasszon fémet a töltőnyílásba. Ha rosszul ragaszt egy fémdarabot a töltőnyílásba, rövidzárlatot hozhat létre, és tönkreteheti az eszközt.

  10. Próbáljon meg egy másik kábelt és hálózati adaptert használni. A töltő meghibásodásának legnagyobb hibája a töltőkábel meghibásodása. A kábel az idő múlásával viseli a legnagyobb feszültséget, ezért előbb meghibásodik. A vezetéket a falhoz összekötő töltőtégla szintén meghibásodhat, bár ez nem olyan általános. Használjon másik USB-töltőkábelt és -adaptert, és ellenőrizze, hogy a probléma megoldódik-e. Cseréljen egyet-egyet, hogy kiderüljön a tettes.

  11. Törölje az USB portot. Ha az USB-port fizikailag megakadályozza a jó kapcsolatot árnyékolással, kábel kialakítással, portbútorokkal vagy valami mással, akkor a korlát eltávolítása megoldhatja a problémát. Könnyű visszahajlítani az USB-port fémlemez-házát, ha az idővel deformálódott. A modern USB Micro és USB-C eszközökkel hajlítsa meg a kis nyelvet a töltőport belsejében, ha nincs a helyén.

    Az áramütés elkerülése érdekében a fizikai elektromos javítások megkezdése előtt ellenőrizze, hogy a készülék ki van-e kapcsolva.

  12. Ellenőrizze az akkumulátor életkorát és állapotát. Míg az akkumulátor hosszabb ideig tarthat, mint a készülék élettartama, néha a kapcsolat megfordul. Ellenőrizze az akkumulátor állapotát és életkorát, hogy meg kell-e cserélni. Ha eszközének cserélhető akkumulátora van, cserélje ki az akkumulátort, és nézze meg, hogy a probléma továbbra is fennáll-e. Kalibrálhat egy régebbi akkumulátort is.

  13. Ellenőrizze a töltő kompatibilitását. Könnyű tévesen használni egy fizikailag kompatibilis kábelt, amely nem működik teljesen. A laptop töltők válogatósabbak, mivel ritkán lehet problémamentesen cserélni egyet. Ezenkívül csak az adapter és a kábel megfelelő kombinációja képes kihasználni a készülék összes funkcióját. Ha úgy gondolja, hogy inkompatibilis kábelt használ, szerezzen be egy, az eszközével kompatibilis kábelt.

  14. Teszt multiméterrel. Multiméterrel ellenőrizheti a kábelt és a fali aljzatot a lehetséges problémák szűkítése érdekében.

    • A kimenet ellenőrzéséhez csatlakoztassa a szondákat a multiméterhez, és állítsa azt váltóáramú feszültségre, majd helyezze a fekete szondát a semleges portba, a piros szondát pedig a kimenet forró vagy pozitív oldalába. Ha a kimenet működik, ellenőrizze a kábelt.
    • A kábel ellenőrzéséhez fordítsa a multiméter központi gombját az ellenállás beállítására (Ohm vagy Ω). Ezután érintse meg ugyanazt a csapot a kábel ellentétes végén a multiméter két szondájával. Ha a multiméter értéke 0, akkor a vezeték működőképes. A végtelen azt jelenti, hogy a vezeték megszakadt, és rögzíteni vagy cserélni kell.
    • Ellenőrizze az adaptert. Ha a multiméter úgy van beállítva, hogy érzékelje az AC feszültséget, dugja be az adaptert a falba, és ellenőrizze az áramellátást biztosító érintkezőket. Ha nem kap mérhető feszültséget az adaptertől, akkor lehet, hogy nem szolgáltat áramot, és ki kell cserélnie.

    Az USB-hez hasonló adathordozó kábelt csak a két tápkábelén, föld- és feszültségcsapokon lehet tesztelni. Nézzen meg egy csatlakozótípust és keresse meg az ábrán ezeket az áramellátó csapokat (gyakran földelt, GND, V + vagy 5V felirattal).

  15. Vegye fel a kapcsolatot az ügyfélszolgálattal. Ha nem tudja kijavítani az eszközt, lépjen kapcsolatba a gyártóval, hogy megtudja a lehetőségeket. Ha az eszközre nincs garancia, vagy túl sokba kerül a javítása, akkor új készüléket kell vásárolnia.