ATOM fájl (mi ez és hogyan nyitható meg)

Az ATOM fájlkiterjesztéssel rendelkező fájl egy Atom Feed fájl, amely sima szöveges fájlként mentett és XML fájlként formázott.

Az ATOM fájlok hasonlóak az RSS és az ATOMSVC fájlokhoz, mivel a gyakran frissülő webhelyek és blogok használják őket tartalom közzétételére az Atom hírolvasóiban. Amikor valaki hírcsatorna-olvasó eszközön keresztül feliratkozik egy Atom-hírcsatornára, naprakész lehet a webhely által közzétett minden új tartalommal kapcsolatban.

Bár teljesen lehetséges, hogy a .ATOM fájl a számítógépén van, valószínűtlen. Normális esetben csak akkor látja az ".atom" -t, amikor az egy Atom Feed fájlformátumot használó URL végéhez tartozik. Innentől kezdve ritkábban menti az ATOM fájlt a számítógépére, mint egyszerűen másolni az Atom feed linkjét és beilleszteni a feedolvasó programba.

ATOM fájlok.

Az ATOM fájloknak semmi köze sem az Atom szövegszerkesztőhöz, sem az AToM távközlési rövidítéshez, ami Any Transport over MPLS (Multi-Protocol Label Switching).


Hogyan nyitható meg egy ATOM fájl

Az ATOM fájlok nagyjából ugyanúgy működnek, mint az RSS fájlok, így az RSS fájlokkal dolgozó feedolvasó szolgáltatások, programok és alkalmazások többsége az ATOM fájlokkal is együtt fog működni.

Az RssReader és a FeedDemon két példa olyan programokra, amelyek képesek megnyitni az Atom-hírcsatornákat. Ha Mac rendszert futtat, a Safari böngésző, valamint a NewsFire is képes megnyitni az ATOM fájlokat.

Ezek közül a programok közül néhány (a FeedDemon csak egy példa) lehet, hogy csak egy online Atom-hírcsatornát képes megnyitni, például olyan, amelyhez URL-t adhat meg, vagyis nem feltétlenül engedik megnyitni a számítógépén található .ATOM fájlt.

Az RSS Feed Reader kiterjesztés a feeder.co webhelyről a Chrome böngésző számára megnyithatja az interneten talált ATOM fájlokat, és azonnal elmentheti őket a böngészőben lévő hírolvasóba. Ugyanennek a vállalatnak van egy feedolvasója, amely itt elérhető a Firefox, a Safari és a Yandex böngészők számára is, amelyeknek ugyanúgy kellene működniük.

Használhat egy ingyenes szövegszerkesztőt az ATOM fájlok megnyitásához, de ezzel csak szöveges dokumentumként olvashatja el az XML tartalmat. Az ATOM fájl tényleges használatához a rendeltetésszerű használatához meg kell nyitnia a fenti ATOM nyitók egyikével.


ATOM fájl konvertálása

Mivel a formátumok annyira viszonyíthatók, az Atom-hírcsatornákat más feed-formátumokká konvertálhatja. Például az Atom átalakításához RSS-be, csak illessze be az Atom-hírcsatorna URL-jét ebbe az ingyenes online Atom-RSS-átalakítóba RSS-link létrehozásához.

A Chrome-nak fent említett Atom feed-olvasó kiterjesztése konvertálhat egy ATOM fájlt OPML-be. Ehhez töltse be az Atom feed-et a programba, majd használja a Feedek exportálása az OPML fájlba opciót az OPML fájl számítógépre mentéséhez.

Az Atom-hírcsatorna HTML-be ágyazásához használja a fenti Atom-RSS átalakítót, majd tegye az új URL-t ebbe az RSS-HTML átalakítóba. Kapsz egy szkriptet, amelyet beágyazhatsz a HTML-be, hogy a hírcsatornát saját webhelyeden jelenítsd meg.

Mivel egy ATOM fájl már el van mentve XML formátumban, egyszerű szövegszerkesztővel "konvertálhatja" XML formátumra, amely egyszerűen megváltoztatja a fájlkiterjesztést .ATOM-ról .XML-re. Ezt manuálisan is megteheti, ha csak átnevezi a fájlt az .XML utótag használatához.

Ha azt szeretné, hogy a hírcsatorna tartalma olvasható táblázatformátumban jelenjen meg, hogy könnyen láthassa a cikk címét, URL-jét és a leírást, mindezt az Atom-hírcsatorna által jelentett módon, akkor csak konvertálja az Atom-hírcsatornát CSV formátumba. Ennek legegyszerűbb módja a fenti Atom - RSS átalakító használata, majd az RSS URL csatlakoztatása ehhez az RSS - CSV átalakítóhoz.

Az ATOM fájl JSON formátumba konvertálásához nyissa meg az .ATOM fájlt egy szövegszerkesztőben vagy a böngészőben, hogy lássa a fájl szöveges változatát. Másolja át az összes adatot, és illessze be ebbe az RSS / Atom-JSON-átalakítóba, a bal oldali szakaszba. Használja a RSS a JSON-hoz gombra JSON-vá konvertálásához, majd nyomja meg a gombot Letöltések
hogy a JSON fájlt a számítógépére mentse.