RAW fájl (mi ez és hogyan nyitható meg)

A RAW fájlkiterjesztésű fájl egy Photoshop Raw fájl, amelyet nagyon meghatározott körülmények között használnak, például amikor képadatokat továbbítanak különböző alkalmazások között.

Ez a formátum egy kép színinformációit írja le pixelenként, pixelenként bináris szövegként, és semmi köze nincs a kamera nyers képformátumaihoz, amelyeket digitális fényképezőgépeken hozhat létre.

A Photoshop súgó és az Adobe Communities további információkat tartalmaz a Photoshop Raw fájlokról.


Nyers képfájlok

A nyers képfájlokat digitális kamerák rögzítik. Ezek a formátumok biztosítják a legjobb képminőséget a fényképezőgéppel, mivel az összes olyan adatot, amelyet a kamera érzékelő képes rögzíteni, feldolgozatlan és tömörítetlen formátumban menti.

Néhány példa a nyers képformátumokra: Canon CR2 és CRW, Adobe DNG, Nikon NEF, Olympus ORF, Sony ARW, Panasonic RW2 és Fuji RAF fájlformátumok. Sok más van.

A kamera nyers fájljai lehetővé teszik a szerkesztő számára, hogy minden módosítást elvégezzen a fényképen, mert még nem hajtottak végre rajta módosításokat. A feldolgozott fotók általában TIFF vagy JPG fájlkiterjesztéssel rendelkeznek.

A RAW fájl lehet Raw Audio Data formátumú fájl is, ebben az esetben ugyanaz a tömörítetlen, feldolgozatlan koncepció érvényes.

Más RAW kiterjesztésű fájlok ehelyett Wii vagy GameCube Emulator Game Save formátumú fájlok lehetnek.


RAW fájl megnyitása

Úgy tűnik, hogy a RAW fájlkiterjesztést használó Photoshop Raw fájlok közvetlenül csak bizonyos parancssori képfeldolgozó szoftverek révén használhatók közvetlenül.

Számos képeszköz támogatja a kamera nyers formátumát, amelyek közül sok a RAW kiterjesztésű fájlok támogatását is hirdeti. Néhány ilyen program a Microsoft Windows Photos, az Able RAWer, a GIMP (UFRaw beépülő modullal) és a RawTherapee - mindez ingyenes.

Bár nem ingyenes, az Adobe Photoshop számos nyers formátumot is támogat. A 30 napos Photoshop-próba lehetőség, ha úgy gondolja, hogy ez elegendő ahhoz, hogy elérje, amire szüksége van az adott programmal.

A nyers audiofájlok sokkal áttekinthetőbbek, és az ingyenes és nagyon népszerű Audacity programmal nyithatók meg Fájl> Importálás> Nyers adatok menü. Az NCH Switch, az NCH WavePad és az FMJ-Software Awave Audio is képes RAW audiofájlok lejátszására.

Bár a Dolphin Emulator nem olyan általános, mint a RAW kép- vagy hangfájlok, az RA-formátumot használja az emulátor adatfájljaihoz. A Dolphin Emulator egy hordozható eszköz (vagyis a használatához nem kell telepítenie) a GameCube és Wii játékok Windows, Mac és Linux operációs rendszereken történő lejátszására.

Bár feltételezzük, hogy a legtöbb RAW fájl tömörítetlen fénykép vagy audio adat, lehetséges, hogy van egy nem kapcsolódó fájlja, amely a .RAW fájlkiterjesztést használja. Ha nem biztos abban, hogy milyen programot használ az adott RAW fájl megnyitásához, próbálja meg egy ingyenes szövegszerkesztővel megnyitni a fájlt. Lehetővé teszik a RAW fájl szöveges fájlként történő megtekintését, ami segíthet abban, hogy kiderüljön, milyen típusú fájlról van szó, és milyen programra van szükség a normál megtekintéshez.

Figyelembe véve azon eszközök számát, amelyek megnyitják a RAW kiterjesztésű fájlokat, előfordulhat, hogy egyszerre több programot telepít. Nincs ezzel semmi baj, de alapértelmezés szerint csak egy program képes megnyitni őket.


RAW fájl konvertálása

Tekintettel az igaz Photoshop Raw fájlok feltételezett ritkaságára és az őket megnyitni látszó programok hiányára, nincs tudomásunk olyan fájl konverterekről vagy egyéb segédprogramokról, amelyek RAW fájlokat más formátumra konvertálnak. A Zamzar egy ingyenes fájlkonverter, amely állítja, hogy RAW fájlokat konvertál, de nem tudtuk működtetni.

Sok képszerkesztő és megtekintő a nyitott képet új formátumba menti, és ugyanez érvényes lehet a RAW fájlokra is. Ha például Photoshopot használ, akkor ott megnyithat egy RAW fájlt, majd használhatja a Fájl> Mentés másként menü a fájl JPG, PNG, TIFF vagy más képformátumokká konvertálásához.

Ha a RAW fájl egy audio fájl, akkor az ingyenes Audacity szoftver WAV, MP3, FLAC, OGG vagy M4A audiofájlként mentheti el, számos más formátum mellett. Használja az Audacity-t Fájl> Hang exportálása menüpontot.