CPGZ fájl (mi ez és hogyan nyitható meg)

A CPGZ kiterjesztésű fájl egy tömörített UNIX CPIO archív fájl. Ez egy GZIP által tömörített CPIO (Copy In, Copy Out) fájl eredménye.

A CPIO archívum nincs tömörítve, ezért alkalmazzák a fájlra a GZIP-t - így tömörítve tárolható a lemezterület. Ezekben az archívumokban lehetnek szoftverek, dokumentumok, filmek és más típusú fájlok.

A TGZ hasonló formátum, amely egy TAR fájlt (amely egyben egy tömörítetlen fájltároló is) GZIP tömörítéssel tömörít.

Tim Fisher


Hogyan nyitható meg egy CPGZ fájl

A CPGZ fájlok általában a macOS és a Linux operációs rendszerekben láthatók. A ditto parancssori eszköz az egyik módja annak, hogy megnyithasson egyet ezekben a rendszerekben.

Ha azonban Windows rendszert futtat, javasoljuk a PeaZip, a 7-Zip vagy más, a GZ tömörítést támogató fájltömörítési / dekompressziós program kipróbálását.

Hogyan nyitható meg egy .ZIP.CPGZ fájl

Az egyik furcsa eset, amikor váratlanul megtalálhatja a CPGZ fájlt, az az, amikor ZIP fájlt próbál megnyitni a macOS-ban.

Az operációs rendszer létrehozhat egy új fájlt .ZIP.CPGZ kiterjesztéssel ahelyett, hogy ténylegesen megadná a ZIP-archívum tartalmát. Amikor megnyitja, újra megtalálja a ZIP fájlt. A kicsomagolás visszakap egy fájlt .ZIP.CPGZ kiterjesztéssel ... és ez a hurok folytatódik, azonban sokszor megpróbálja megnyitni.

Ennek egyik oka az lehet, hogy a macOS nem érti, hogy milyen típusú ZIP tömörítést használnak a fájlon, ezért úgy gondolja, hogy a fájlt tömörítés helyett tömöríteni szeretné. Mivel a tömörítéshez a CPGZ az alapértelmezett formátum, a fájlt csak újra és újra tömörítik és kicsomagolják.

Egy dolog megoldhatja ezt, ha egyszerűen csak újra letölti a ZIP fájlt. Előfordulhat, hogy nem megfelelően nyílik meg, ha a letöltés sérült. Javasoljuk, hogy másodszor próbáljon meg másik böngészőt, például Firefoxot, Chrome-ot, Opera-t vagy Safari-t.

Néhány embernek sikerült a ZIP fájl megnyitása az Unarchiver segítségével.

Egy másik lehetőség ennek futtatása cipzárat kinyit parancs a terminálon:

csomagold ki a / zipfile.zip fájlt

Ha ezen az úton halad, mindenképpen változtassa meg a "location / of / zipfile.zip" szöveget a ZIP fájl elérési útjára. Ehelyett beírhatja az "unzip" kifejezést az elérési út nélkül, majd a fájlt a terminál ablakába húzva automatikusan kiírhatja a helyét.


CPGZ fájl konvertálása

A CPGZ fájl belsejében lévő fájlok konvertálásának legjobb módja az, ha először kivonja őket abból az egyik felülről érkező fájl dekompresszorral. Miután elkülönítette a tartalmat, egy ingyenes fájlkonverter segítségével átalakíthatja azokat egy másik formátumba.

Ezt azért mondjuk, mert a CPGZ csak egy konténer formátum, vagyis más fájlokat is tartalmaz benne - nem azt tervezték, hogy közvetlenül konvertálják olyan formátumba, mint az XLS, PPT, MP3 stb.

Például, ha megpróbálja "konvertálni" a CPGZ-t PDF-be, akkor inkább egy már kibontott fájl kibontó eszközt kell használnia. Ez lehetővé teszi, hogy kivegye a PDF-fájlt, amelyet aztán úgy kezelhet, mint bármelyik másikat, és konvertálja egy dokumentum-átalakítóval.

Ugyanez a helyzet akkor is, ha a CPGZ fájlokat SRT, IMG (Macintosh Disk Image), IPSW vagy bármilyen más fájltípusokká kívánja konvertálni. Amit valóban meg kell tennie, ahelyett, hogy a CPGZ archívumot konvertálná ezekre a formátumokra, az archívum kicsomagolását teszi lehetővé, hogy a fájlokat normálisan megnyithassa. A CPGZ fájlok megnyitásához ugyanazok a fájlok dekompressziós segédprogramjai használhatók, amelyeket már említettünk.

Nem szükséges az egyiket más archív formátumra konvertálni, például ZIP, 7Z vagy RAR, mivel ezeket gyakorlatilag ugyanarra a célra használják: fájlok tárolására. Azonban, ha akarja, megteheti ezt manuálisan is, csak kivonva a fájlokat az archívumból, majd tömörítve ZIP-re (vagy más archív formátumra) egy olyan programmal, mint a 7-Zip.