PHP fájl (mi ez és hogyan nyitható meg)

A .PHP fájlkiterjesztéssel rendelkező fájl egy PHP forráskódfájl, amely Hypertext Preprocessor kódot tartalmaz. Gyakran használják weblapfájlként, amely általában HTML-t generál egy webszerveren futó PHP-motorból.

Az a HTML-tartalom, amelyet a PHP motor létrehoz a kódból, az látható a webböngészőben. Mivel a PHP-kódot a webszerver futtatja, a PHP-oldal elérése nem ad hozzáférést a kódhoz, hanem a szerver által generált HTML-tartalmat biztosítja.

Egyes PHP forráskódfájlok eltérő fájlkiterjesztést használhatnak, például .PHTML, PHP3, PHP4, PHP5, PHP7 vagy PHPS.


Hogyan nyitható meg a PHP fájlok

A Windows jegyzettömbje egy példa a PHP fájlnyitóra, de a szintaxis kiemelése annyira hasznos a PHP-ben történő kódoláskor, hogy általában egy dedikáltabb PHP-szerkesztőt részesítik előnyben.

Egyes szövegszerkesztők tartalmazzák a szintaxis kiemelését; Tekintse meg a legjobb szövegszerkesztők listáját néhány lehetőséghez, például a Visual Studio Code-hoz. Íme néhány további módszer a PHP fájlok szerkesztésére: Atom, Sublime Text, Coda, Codeanywhere, Programmer's Notepad, Vim és CodeLobster IDE.

Bár ezek a programok lehetővé teszik a PHP fájlok szerkesztését vagy módosítását, nem engedik meg, hogy valóban futtasson PHP szervert. Ehhez szükséged van valami Apache Web Server-re. Ha segítségre van szüksége, olvassa el a PHP.net telepítési és konfigurációs útmutatóját.

Egyes .PHP fájlok valójában médiafájlok vagy képek lehetnek, amelyeket véletlenül neveztek el a .PHP fájlkiterjesztéssel. Ezekben az esetekben csak nevezze át a fájlkiterjesztést a megfelelőre, és akkor megfelelően meg kell nyitnia a fájltípust megjelenítő programban, például egy videolejátszóban, ha MP4-fájllal dolgozik.


PHP fájl konvertálása

PDF-fájlok PHP-ből történő előállításához lásd: FPDF vagy dompdf.

A PHP.net json encode dokumentációjában megtudhatja, hogyan lehet a PHP tömböket JSON formátumban Javascript kódokká konvertálni (JavaScript Object Notation). Ez csak a PHP 5.2-es és újabb verzióiban érhető el.

Nem konvertálhat PHP fájlokat nem szöveges formátumokra, például MP4 vagy JPG. Ha van .PHP fájlkiterjesztésű fájlja, amelyet tudnia kellett volna egy ilyen formátumban letölteni, egyszerűen nevezze át a fájlkiterjesztést .PHP-ről .MP4-re (vagy bármilyen formátumra legyen).

Az ilyen fájl átnevezése nem valósít meg valódi fájlkonvertálást, hanem csak lehetővé teszi a megfelelő program számára a fájl megnyitását. A valódi konverziók általában fájlkonvertáló eszközön vagy a program Mentés másként vagy Exportálása menüjében történnek.


Hogyan lehet a PHP-t HTML-vel működtetni

A HTML fájlba beágyazott PHP kód PHP-ként értendő, és nem HTML-ként, ha a közös HTML-címke helyett ezekbe a címkékbe van foglalva:

<? php [ide megy a PHP-kód]?>

Ha HTML-fájlból szeretne PHP-fájlra hivatkozni, írja be a következő kódot a HTML-fájlba, ahol a footer.php a saját fájljának neve:

Néha láthatja, hogy egy weboldal PHP-t használ, ha megnézi annak URL-jét, például amikor az alapértelmezett PHP fájlt index.php-nek hívják. Ebben a példában úgy nézhet ki, mint a http://www.examplesite.com/index.php.


További információ a PHP-ről

A PHP-t szinte minden operációs rendszerbe portolták, és teljesen ingyenesen használható. A PHP hivatalos weboldala a PHP.net. Van egy teljes Dokumentáció rész, amely online PHP-kézikönyvként szolgál, ha segítségre van szüksége, ha többet szeretne megtudni arról, hogy mit tehet a PHP-vel, vagy hogyan működik mindez. Egy másik jó forrás a W3Schools.

A PHP első verziója 1995-ben jelent meg, és Personal Home Page Tools (PHP Tools) néven volt. Az évek során változások történtek, néhány hónaponként új verziók jelentek meg.

A szerveroldali parancsfájlok a PHP leggyakoribb használata. A fent leírtak szerint ez egy PHP elemzővel, webszerverrel és webböngészővel működik, ahol a böngésző hozzáfér a PHP szoftvert futtató kiszolgálóhoz, hogy a böngésző bármit megjeleníthessen, amit a szerver gyárt.

A másik a parancssori parancsfájl, ahol sem böngészőt, sem szervert nem használnak. Az ilyen típusú PHP-implementációk automatizált feladatokhoz hasznosak.

A PHPS fájlok szintaxissal kiemelt fájlok. Néhány PHP-kiszolgáló úgy van beállítva, hogy automatikusan kiemelje a fájlkiterjesztést használó fájlok szintaxisát. Ezt a httpd.conf sor használatával kell engedélyezni.