TGA fájl (mi ez és hogyan nyitható meg)

A TGA fájlkiterjesztésű fájl egy Truevision Graphics Adapter képfájl. Targa Graphic fájlként, Truevision TGA-ként vagy éppen TARGA néven is ismert, ami a Truevision Advanced Raster Graphics Adapter kifejezést jelenti.

A Targa Graphic formátumú képeket nyers formában vagy tömörítéssel tárolhatja, ami előnyösebb lehet az ikonok, vonalrajzok és más egyszerű képek esetében. Ezt a formátumot gyakran a videojátékokban használt képfájlokhoz társítják.

A TGA különféle dolgokat is jelent, amelyeknek semmi közük a TARGA fájlformátumhoz. Például a Gaming Armageddon és a Tandy Graphics Adapter egyaránt használja a TGA rövidítést. Ez utóbbi azonban a számítógépes rendszerekhez kapcsolódik, de nem ehhez a képformátumhoz; ez az IBM videoadaptereinek megjelenítési szabványa volt, amely akár 16 színt is képes volt megjeleníteni.


Hogyan nyitható meg egy TGA fájl

A TGA fájlok az Adobe Photoshop, a GIMP, a Paint.NET, a Corel PaintShop Pro, a TGA Viewer és valószínűleg néhány más népszerű fotó- és grafikus eszköz segítségével is megnyithatók.

Ha a TGA fájl viszonylag kicsi, és nem kell TGA formátumban tartania, akkor sokkal gyorsabb lehet egy online fájl konverterrel egyszerűen konvertálni általánosabb formátumra (lásd alább). Ezután megtekintheti az átalakított fájlt egy valószínűleg már meglévő programmal, például a Windows alapértelmezett fotómegjelenítőjével.


TGA fájl konvertálása

Ha már fentről használja az egyik képmegjelenítőt / szerkesztőt, megnyithatja a TGA fájlt a programban, majd elmentheti valamilyen másba, például JPG, PNG vagy BMP fájlba.

A TGA fájl konvertálásának másik módja az ingyenes képkonvertáló szolgáltatás használata. Az online fájlkonvertálók, mint például a FileZigZag és a Zamzar, képesek átalakítani a TGA fájlokat népszerű formátumokká, valamint olyanokká, mint a TIFF, GIF, PDF, DPX, RAS, PCX és ICO.

A videojátékokban általánosan használt formátumba konvertálhatja a TGA-t VTF-re (Valve Texture), a VTFEditbe importálva.

TGA-DDS (DirectDraw Surface) átalakítás lehetséges az Easy2Convert TGA-ról DDS-re (tga2dds). Mindössze annyit kell tennie, hogy betölti a TGA fájlt, majd kiválaszt egy mappát, ahová a DDS fájlt menteni kívánja. A TGA - DDS konverziót a program professzionális verziója támogatja.


További információ a TARGA formátumról

A Targa formátumot eredetileg 1984-ben a Truevision tervezte, amelyet később a Pinnacle Systems vásárolt meg 1999-ben. Az Avid ma a Pinnacle Systems jelenlegi tulajdonosa.

Az AT&T EPICenter még kezdeti szakaszában meghatározta a TGA formátumot. Az első két kártya, a VDA (videokijelző adapter) és az ICB (képrögzítő tábla) elsőként használta a formátumot, ezért az ilyen típusú fájlok a .VDA és .ICB fájlkiterjesztéseket használták. Néhány TARGA fájl a .VST végződéssel is végződhet.

A TARGA formátum képes képadatokat pixelenként 8, 15, 16, 24 vagy 32 bitben tárolni. Ha 32, akkor 24 bit RGB, a másik 8 pedig alfa csatornára vonatkozik.

A TGA fájl lehet nyers és tömörítetlen, vagy használhat veszteségmentes, RLE tömörítést. Ez a tömörítés nagyszerű az olyan képekhez, mint az ikonok és a vonalvezetések, mert ezek nem annyira összetettek, mint a fényképészeti képek.

A TARGA formátum első kiadásakor csak a TIPS paint szoftverrel együtt használták, ez két program volt, külön-külön ICB-PAINT és TARGA-PAINT. Online ingatlanokkal és videotelekonferenciákkal kapcsolatos projektekhez is használták.


Még mindig nem tudja megnyitni a fájlt?

Egyes fájlformátumok olyan fájlkiterjesztéseket használnak, amelyek ugyanazokat a betűket osztják, vagy rettenetesen hasonlítanak. Az azonban, hogy két vagy több fájlformátum hasonló fájlkiterjesztéssel rendelkezik, még nem jelenti azt, hogy maguk a fájlok is kapcsolatban állnak egymással, és ugyanazokkal a programokkal nyithatók meg.

Ha a fájl nem nyílik meg a fenti javaslatok egyikével sem, akkor ellenőrizze, hogy nem rosszul olvassa-e a fájlkiterjesztést. Összetévesztheti a TGZ vagy a TGF (Trivial Graph Format) fájlt a Targa Graphic fájllal.

Más, hasonló betűket használó fájlformátumok: DataFlex Data (TAG), Microsoft Groove Tool Archive (GTA) és TuxGuitar Document (TG).