DB fájl (mi ez és hogyan nyitható meg)

A .DB fájlkiterjesztést egy program gyakran használja annak jelzésére, hogy a fájl információkat valamilyen strukturált adatbázis-formátumban tárol.

Például a mobiltelefonok DB fájlokat használhatnak titkosított alkalmazásadatok, névjegyek, szöveges üzenetek vagy más információk tárolására.

Más programok használhatják a DB fájlokat a program funkcióit kibővítő beépülő modulokhoz, vagy az információk táblákban vagy más strukturált formátumban történő tárolásához a csevegési naplókhoz, az előzménylistákhoz vagy a munkamenetek adataihoz.

Egyes, a DB fájlkiterjesztéssel rendelkező fájlok egyáltalán nem lehetnek adatbázisfájlok, például a Thumbs.db fájlok által használt Windows Thumbnail Cache formátum. A Windows ezeket a DB fájlokat használja egy mappa képeinek miniatűrjeinek megjelenítésére, mielőtt megnyitná őket.

DB fájlok.
 


Hogyan nyitható meg egy DB fájl

A DB fájlok sokféle felhasználási lehetőséggel rendelkeznek, de az, hogy mindegyik ugyanazt a fájlkiterjesztést használja, még nem jelenti azt, hogy hasonló adatokat tárolnak, vagy ugyanazzal a szoftverrel megnyithatók / szerkeszthetők / konvertálhatók. Fontos tudni, hogy mire szolgál a DB fájl, mielőtt kiválasztaná a megnyitásának módját.

Azokat a telefonokat, amelyeken DB fájlok vannak tárolva, valószínűleg valamilyen alkalmazásadat tárolására használnak, legyen szó magáról az alkalmazásfájlokról, vagy az alkalmazásban vagy az operációs rendszerben tárolt személyes adatokról.

Például az iPhone-on található szöveges üzeneteket egy sms.db fájlban tároljuk a / private / var / mobile / Library / SMS / mappában.

Előfordulhat, hogy ezek a DB fájlok titkosítva vannak, és nem lehet normálisan megnyitni őket, vagy teljesen megtekinthetők és szerkeszthetők egy olyan programban, mint az SQLite, ha a DB fájl SQLite adatbázis formátumú.

A más alkalmazások, például a Microsoft Access, a LibreOffice programok és a Design Compiler Graphical által használt adatbázisfájlok néha megnyithatók a megfelelő programjukban, vagy az adatoktól függően más alkalmazásba importálhatók, amely hasonló célra használható.

A Skype tárolja a csevegési üzenetek előzményeit a main.db nevű DB fájlban, amelyet a számítógépek között áthelyezhet az üzenetnapló átvitelére, de valószínűleg nem közvetlenül a programmal lehet megnyitni. Előfordulhat azonban, hogy egy adatbázis fájlböngészővel elolvassa a Skype main.db fájlját.

A Skype verziójától függően a main.db fájl a következő helyeken található:

C: Users [felhasználónév] AppData Local Packages Microsoft.SkypeApp_kzf8qxf38zg5c LocalState main.db
C: Users [felhasználónév] AppData Roaming Skype [Skype felhasználónév] main.db


Mik azok a Thumbs.db fájlok?

A Thumbs.db fájlokat a Windows egyes verziói automatikusan létrehozzák, és képeket tartalmazó mappákba helyezik őket. Minden Thumbs.db fájlt tartalmazó mappában csak egy ilyen DB fájl található.

A sérült vagy sérült Thumbs.db fájlok javítása, ha egy Thumbs.db fájlhoz kapcsolódó kernel32.dll hibát kap.

A Thumbs.db fájl célja, hogy a képek miniatűr verzióinak gyorsítótárazott másolatát eltárolja az adott mappában, így amikor megtekintheti a bélyegképeket tartalmazó mappát, a kép kis előnézetét láthatja anélkül, hogy nyisd ki. Ez az, ami igazán megkönnyíti a mappák szitálását egy adott kép megtalálásához.

A Thumbs.db fájl nélkül a Windows nem tudja megjeleníteni ezeket az előnézeti képeket az Ön számára, ehelyett csak egy általános ikont mutat.

A DB fájl törlése arra kényszeríti a Windows-t, hogy minden alkalommal kérje vissza az összes indexképet, ami nem mindig gyors folyamat, ha a mappa nagy képgyűjteményt tartalmaz, vagy ha számítógépe lassú.

A Windows nem tartalmaz olyan eszközt, amely megtekintené a Thumbs.db fájlokat, de lehet, hogy szerencséje van a Thumbs Viewer vagy a Thumbs.db Explorer programmal, amelyek mind megmutathatják, hogy a DB fájlban milyen képek vannak gyorsítótárban, másrészt kivonhatnak néhányat vagy mindegyiket.

Hogyan lehet letiltani a Thumbs.db fájlokat

Biztonságos a Thumbs.db fájlok törlése, ahányszor csak szeretné, de a Windows továbbra is ezeket a gyorsítótárazott indexképeket tárolja.

Ennek egyik módja a Mappaopciók megnyitása a vezérlőmappák parancsot a Futtatás párbeszédpanelen (Windows billentyű + R). Ezután menjen be a Megnézem Lapot és válassza ki Mindig ikonokat jelenítsen meg, soha ne jelenjenek meg bélyegképek.

Egy másik módja a Windows megakadályozásának a Thumbs.db fájlok létrehozásában a DWORD értékének megváltoztatása DisableThumbnailCache hogy az adat értéke 1, ezen a helyen a Windows rendszerleíró adatbázisában:

HKEY_CURRENT_USER Software Microsoft Windows CurrentVersion Explorer Advanced

Lehetséges, hogy újra kell indítania a számítógépet, hogy a beállításjegyzék-változás életbe lépjen.

Ha ezt a változtatást végrehajtja, a Windows leállítja a képek miniatűrjeinek megjelenítését, ami azt jelenti, hogy minden képet meg kell nyitnia, hogy lássa, mi az.

Ezután képesnek kell lennie a Thumbs.db fájlok törlésére, amelyek felesleges helyet foglalnak el. Gyorsan törölheti az összes Thumbs.db fájlt, ha mindennel rájuk keres, vagy a Lemezkarbantartó segédprogram segítségével (hajtsa végre a parancssorból a cleanmgr.exe parancs).

Ha nem tudja törölni a Thumbs.db fájlt, mert a Windows azt állítja, hogy az nyitva van, akkor az indexképek elrejtéséhez kapcsolja a Windows Intézőt Részletek nézetre, majd próbálja újra törölni a DB fájlt. Ezt megteheti a Megnézem menüre, amikor a jobb gombbal kattint a fehér mezőre a mappában.


A DB fájlok konvertálása

Az MS Access-hez és hasonló programokhoz használt DB fájlok általában konvertálhatók CSV, TXT és más szöveges formátumokra. Próbálja meg megnyitni a fájlt abban a programban, amely létrehozta vagy aktívan használja, és ellenőrizze, hogy van-e Exportálás vagy Mentés másként opció, amely lehetővé teszi a DB fájl konvertálását.

Ha a DB fájlját még normál programmal sem lehet megnyitni, mint a legtöbb DB alkalmazásfájl vagy titkosított DB fájl, akkor nem sok esély van arra, hogy létezne olyan DB átalakító, amely új formátumba mentheti a fájlt.

A fenti Thumbs.db nézők exportálhatják a Thumbs.db fájl indexképeit, és JPG formátumba menthetik őket.

Ennek a fájlnak semmi köze a DBF fájlokhoz, annak ellenére, hogy összefüggőnek tűnhetnek.