DDL fájl (Mi ez és hogyan nyitható meg)

A DDL fájlkiterjesztéssel rendelkező fájl egy SQL Data Definition Language fájl. Ezek egyszerű szöveges fájlok, amelyek az adatbázis szerkezetének leírására használt parancsokat tartalmazzák, például táblázatait, rekordjait, oszlopait és más mezőket.

Például, mivel bizonyos szintaxisszabályokat betartanak, egy DDL-fájl felhasználhatja a CREATE parancsot tartományok, karakterkészletek és táblák összeállításához. A parancsok további példái: DROP, RENAME és ALTER.

A DDL kifejezést általános értelemben olyan nyelv leírására is használják, amely adatokra vagy adatstruktúrákra utal, ezért nem minden adatmeghatározási nyelvfájl használja a .DDL fájlkiterjesztést. Valójában rengeteg SQL Data Definition Language fájl végződik .SQL-ben.


Hogyan nyitható meg egy DDL fájl

A DDL fájlok az EclipseLink vagy az IntelliJ IDEA segítségével nyithatók meg. A DDL fájl megnyitásának másik módja egy olyan alkalmazás, amely támogatja a szöveges fájlok olvasását, például azokat, amelyeket kézzel választottunk ebben a legjobb ingyenes szövegszerkesztők listában.

Az IntelliJ IDEA letöltési oldalon két link található a Windows, a macOS és a Linux programhoz. Az egyik letöltés megadja a Végső kiadást, a másik pedig a Közösségi kiadást. Mindkettő képes megnyitni és szerkeszteni a DDL fájlokat, de csak a Közösség opció nyílt forráskódú és ingyenes; a másik csak a próbaidőszak alatt ingyenes.

Ha úgy találja, hogy a PC-jén lévő alkalmazás megpróbálja megnyitni a DDL fájlt, de ez nem a megfelelő alkalmazás, vagy ha egy másik telepített programmal szeretné megnyitni a DDL fájlokat, olvassa el útmutatónkat a változás végrehajtásához a Windows rendszerben.


Hogyan lehet átalakítani a DDL fájlt

A legtöbb fájltípus konvertálható egy ingyenes fájlkonvertálóval, de nem ismerünk olyan konkrét fájlt, amely képes konvertálni a .DDL végződésű fájlokat. Mivel ez a fájlkiterjesztés elég ritkának tűnik, valószínűtlen, hogy sok lehetőség kínálkozna a DDL fájlok különböző formátumokká konvertálására.

Egy dolgot azonban megpróbálhat megnyitni a DDL fájlt a fenti fájlmegnyitók egyikével, majd az adott program Fájl vagy Export menüjével más fájlba menteni a fájlt. A legtöbb program támogatja az ilyen típusú átalakításokat, így jó eséllyel a fentebb linkeltek is megteszik.

Egy másik lehetőség az ingyenes online Code Beautify konverter használata. Sok szöveges formátumot képes konvertálni más hasonló fájlformátumokra, így hasznos lehet a DDL fájlon belüli szöveg más formátumba konvertálása. Ha működik, csak másolja a kimeneti szöveget az átalakításból, és illessze be egy szövegszerkesztőbe, hogy a megfelelő fájlkiterjesztéssel elmenthesse.

Bár nem vagyunk teljesen biztosak abban, hogy mennyire praktikus az ilyen típusú átalakítás, az IBM rendelkezik ezzel a megosztó DDL oktatóanyaggal, amely hasznos lehet, ha a DDL fájlt használja az IBM Redbooks alkalmazással.


A fájlja még mindig nem nyílik meg?

Valószínű oka annak, hogy miért nem tudja megnyitni a fájlt még a fenti DDL nyitók kipróbálása után sem, az az, hogy összekever egy másik fájlt azzal, amelyik a .DDL fájlkiterjesztést használja. Néhány fájlkiterjesztés rettentően hasonlónak tűnik, de ez nem jelenti azt, hogy a fájlformátumaik kapcsolatban lennének.

Például láthatja, hogy milyen egyszerű lenne összekeverni a DLL-fájlokat egy DDL-fájlban, annak ellenére, hogy nem ugyanazokkal a programokkal nyitnak, vagy ugyanazt a formátumot használják. Ha valóban egy DLL-fájllal foglalkozik, akkor biztosan hibát vagy váratlan eredményt kap, ha megpróbálja megnyitni DDL fájlnyitóval, és fordítva.

Ugyanez vonatkozik a DDD fájlokra is. Ezek vagy Alpha Five Data Dictionary fájlok, vagy GLBasic 3D Data fájlok, de ezeknek a formátumoknak semmi köze nincs az SQL Data Definition Language fájlokhoz. Csakúgy, mint a DLL fájlok esetében, a megnyitásához teljesen külön programra van szükség.

Ha valóban nincs DDL fájlja, akkor keresse meg a fájl végéhez csatolt fájlkiterjesztést. Így megtudhatja, hogy milyen formátumban van, és mely szoftverprogramok kompatibilisek az adott fájllal.