AAF fájl (mi ez és hogyan nyitható meg)

Az AAF fájlkiterjesztéssel rendelkező fájl egy Advanced Authoring Format fájl. Összetett multimédiás információkat tartalmaz, például video- és hangklipeket, valamint az adott tartalom és projekt metaadat-információit.

A legtöbb videoszerkesztő program saját formátumokat használ a projektfájljaihoz. Ha több program támogatja az AAF fájlok importálását és exportálását, akkor egyszerűen áthelyezheti a projekt munka tartalmát egyik alkalmazásból a másikba.

Az AAF formátumot az Advanced Media Workflow Association fejlesztette ki.


Hogyan nyitható meg egy AAF fájl

Számos olyan program létezik, amely kompatibilis az AAF fájlokkal, köztük az Adobe After Effects, az Adobe Premiere Pro, az Apple Final Cut Pro, az Avid Media Composer (korábban Avid Xpress), a Sony Vegas Pro és még sok más. Ezek a programok AAF fájlokat használnak a projektinformációk importálására egy másik AAF támogató programból vagy exportálásra egy másik felhasználásra.

Sok fájl csak szöveges fájl, vagyis a fájlkiterjesztéstől függetlenül egy szövegszerkesztő (például a Legjobb Ingyenes Szövegszerkesztők listánkhoz tartozó) képes képes megfelelően megjeleníteni a fájl tartalmát. Azonban nem gondoljuk, hogy ez a helyzet az AAF fájlokkal. Legjobb esetben előfordulhat, hogy az AAF fájl metaadatait vagy fájlfejléc-információit megtekintheti egy szövegszerkesztőben, de figyelembe véve ennek a formátumnak a multimédiás összetevőit, erősen kételkedünk abban, hogy a szövegszerkesztő bármi hasznosat megmutatna Önnek.

Ha úgy találja, hogy a PC-jén lévő alkalmazás megpróbálja megnyitni az AAF fájlt, de ez nem a megfelelő alkalmazás, vagy ha egy másik telepített programot szeretne megnyitni az AAF fájlokkal, olvassa el útmutatónkat a változás végrehajtásához a Windows rendszerben.


Az AAF fájl konvertálása

Az AAF-t felülről nyitó szoftver valószínűleg képes exportálni az AAF-fájlt az AAF-hoz hasonló formátumú OMF-be (Open Media Framework).

Az AAF fájlok konvertálása multimédiás fájlformátumokká, például MP3, MP4, WAV stb., Megtehető az AnyVideo Converter HD alkalmazással, és valószínűleg néhány hasonló videó konverter programmal. Lehetséges, hogy az AAF fájlt is átalakíthatja ezekre a formátumokra, ha megnyitja a fenti programok egyikében, majd exportálja / elmenti a médiafájlokat.

Az AnyVideo Converter HD csak az első 15 konverzió esetén ingyenes.

Ha nem talál ingyenes működő AAF átalakítót, az AATranslator jó alternatíva lehet. Csak mindenképpen vásárolja meg a Továbbfejlesztett verziót.


Még mindig nem tudja megnyitni a fájlt?

Ha a fent említett programok nem nyitják meg a fájlt, ellenőrizze még egyszer, hogy nem keveri-e össze az AAF másik fájlkiterjesztését. Ez két általános betű, amelyet sok más fájlkiterjesztésben használnak.

Például az AAC, AXX, AAX (Audible Enhanced Audiobook), AAE (Sidecar Image Format), AIFF, AIF és AIFC úgy tűnhet, hogy kapcsolódhatnak az AAF fájlokhoz, de nem. Valószínűleg hibát fog kapni, ha megpróbálja megnyitni ezeket a fájlokat egy AAF fájlnyitóban, és fordítva.