DOCM fájl (mi ez és hogyan nyitható meg)

A DOCM fájlkiterjesztéssel rendelkező fájl a Word Open XML makróval engedélyezett dokumentumfájl, amelyet a Microsoft Word használ. A Microsoft Office 2007-ben vezették be.

A DOCM fájlok ugyanolyanok, mint a DOCX fájlok, kivéve, hogy makrókat tudnak végrehajtani, ami lehetővé teszi az ismétlődő feladatok automatizálását a Wordben. Ez azt jelenti, hogy a DOCX fájlokhoz hasonlóan a DOCM fájlok is formázott szöveget, képeket, alakzatokat, diagramokat és egyebeket tárolhatnak.

A DOCM fájlok az XML és ZIP formátumokat használják az adatok kisebb méretre történő tömörítésére, hasonlóan a Microsoft többi XML formátumához, mint a DOCX és az XLSX.


Hogyan nyitható meg egy DOCM fájl

A DOCM fájlokba ágyazott makrók képesek rosszindulatú kódok tárolására. Nagy körültekintéssel nyissa meg az e-mailben kapott vagy az Ön által nem ismert webhelyekről letöltött futtatható fájlformátumokat. Az ilyen típusú fájlkiterjesztések teljes listáját a futtatható fájlkiterjesztések listáján találja meg.

A Microsoft Word (2007-es és újabb verzió) az elsődleges szoftverprogram, amelyet a DOCM fájlok megnyitására és szerkesztésére használnak. Ha a Microsoft Word korábbi verziójával rendelkezik, letöltheti az ingyenes Microsoft Office kompatibilitási csomagot a DOCM fájlok megnyitásához, szerkesztéséhez és mentéséhez az MS Word régebbi verziójában.

Megnyithat egy DOCM fájlt Microsoft Word nélkül a Microsoft ingyenes Word Viewer használatával, de ez csak lehetővé teszi a fájl megtekintését és kinyomtatását, nem változtat.

Az ingyenes WPS Office Writer, OpenOffice Writer, LibreOffice Writer és más ingyenes szövegszerkesztõk szintén megnyitják és szerkesztik a DOCM fájlokat.

Ha úgy találja, hogy egy számítógépen lévő alkalmazás megpróbálja megnyitni a DOCM fájlt, de ez nem a megfelelő alkalmazás, vagy inkább egy másik telepített programot szeretne megnyitni a DOCM fájlokban, akkor megtanulhatja, hogyan lehet megváltoztatni az alapértelmezett programot egy adott fájlkiterjesztéshez a Windows rendszerben.


DOCM fájl konvertálása

A DOCM fájl konvertálásának legjobb módja, ha felülről megnyitja az egyik DOCM szerkesztőben, majd a megnyitott fájlt más formátumba menti, például DOCX, DOC vagy DOTM.

A DOCM fájl online vagy asztali programmal történő konvertálásához használhat egy dedikált ingyenes fájlkonvertert is, például a FileZigZag. A FileZigZag egy weboldal, ezért a konvertálás előtt feltöltenie kell a DOCM fájlt. Ez lehetővé teszi a DOCM konvertálását PDF, HTML, OTT, ODT, RTF és más hasonló fájlformátumokká.


Még mindig nem tudja megnyitni a fájlt?

Ha a fent említett programok egyike sem engedi megnyitni a DOCM fájlt, akkor a legvalószínűbb oka az, hogy rosszul olvassa a fájlkiterjesztést. Gyakran előfordul, hogy a fájlformátumok olyan fájlkiterjesztéseket használnak, amelyek hasonlítanak a más, nem kapcsolódó formátumokhoz használtakra.

Például a DOCM nagyon hasonlít a DCO-ra és a DMO-ra, két másik fájlkiterjesztésre. Ezek a kiterjesztések azonban olyan formátumokhoz tartoznak, amelyek egyáltalán nem kapcsolódnak az MS Word-hez. A Safetica Free Encrypted Virtual Disk Archive (DCO) és a Cube 2: Sauerbraten Demo (DMO) fájlok használatához teljesen más programok szükségesek.

Ez csak két példa; A DICOM egy másik. Vessen egy második pillantást a fájl végén található fájlkiterjesztésre, majd kutasson online vagy itt a Web-n, hátha ki tudja ásni azt a programot, amely képes megnyitni, szerkeszteni vagy átalakítani.