Hogyan szabadítsuk meg a helyet a Mac-en

A Mac-en a helytakarítás általában jó dolog. A Mac jobban fog működni, ha több szabad hely van a meghajtón, és Ön (valamint a rendszer és a különböző alkalmazások) szükség szerint kihasználhatja a plusz helyet.

Az egyik kérdés, amelyet valószínűleg feltesz, az az, hogy mennyi szabad területre van szükségem a Mac-en? A válasz a Mac használatának módjától függően változik, de általános használatra, amikor a szabad hely 15% alá csökken, valószínűleg néhány kisebb teljesítményprobléma jelentkezik. Hagyja, hogy a szabad hely mennyisége még tovább csökkenjen, és számíthat arra, hogy meglátja azokat az annyoing strandlabdákat, amelyek azt mondják, hogy a Mac valami elfoglaltsággal van elfoglalva. Egyébként azokat, akik a strandlabdát forgatják, gyakran SPOD-nak nevezik.


A Rendszereszközök segíthetnek

A macOS legújabb verzióiban van egy képernyő a System Information alkalmazásban Storage Management amelynek célja, hogy segítsen a Mac tárhelyének tetején tartani. Az alkalmazást a alkalmazások mappa > Utilities > System Information. Miután megnyitotta az alkalmazást, lépjen a (a menüsorba) Ablak > Tárhelykezelés. Innen szép madártávlatból képet kaphat arról, hogy mi foglal helyet (innen is kiürítheti a szemetet).

Mennyi hely szabad?

Megtudhatja, hogy jelenleg mennyi szabad hely áll rendelkezésre, ha jobb gombbal kattint egy kötetre (vagyis a merevlemezre) vagy az Asztalon, vagy a Finder ablak oldalsávján, és a felugró menüből kiválasztja az Információ beolvasása elemet.

Az Információ kérése ablak megjelenik a kijelző bal felső sarkában. Néha más nyitott ablakok takarják el, így ha nem látja, mozgasson néhány ablakot.

Az Általános rovat alatt három érdekes bejegyzést láthat:

  • Kapacitás: A kiválasztott köteten rendelkezésre álló teljes hely.
  • Elérhető: A kiválasztott köteten jelenleg rendelkezésre álló szabad hely.
  • Használt: A jelenleg használt hely mennyisége.

A rendelkezésre álló értéknek legalább a kapacitásérték 15% -ának kell lennie. Több a jobb. A Finder megkönnyíti a rendelkezésre álló szabad helyek nyomon követését. Nyisson meg egy új Finder ablakot, menjen a Megnézem menüt, és válassza Állapotsor megjelenítése. Minden Finder ablak alján láthatja, hogy hány elem van a megtekintett ablakban, és mennyi szabad hely áll rendelkezésre az egész meghajtón.


Biztonsági másolat készítése a fájlok törlése előtt

Az első lépés a Mac adatainak aktuális biztonsági mentése. Ez egy óvintézkedés annak biztosítására, hogy vissza tudja állítani Mac-jét a folyamat megkezdése előtt. Akkor nincs semmi elkeserítőbb a fájlok eltávolítása, a Mac teljesítményének javítása, majd az a felfedezés, hogy a hét végén beküldendő munkajelentés eltűnt, a lelkes takarítás áldozata.

Ha még nincs biztonsági mentési módja, fontolja meg a Time Machine, a Mac-hez mellékelt biztonsági mentési alkalmazás vagy egy olyan klónozó alkalmazás használatát, mint a Carbon Copy Cloner vagy a SuperDuper.


A Mac tárhelyének tisztítása

Először a legegyszerűbb módszerekkel indítsa el a tisztítási folyamatot, és térjen át azokra, amelyeket nehezebben lehet végrehajtani.

Ürítsd ki a szemetest - A Mac kukája valójában egy mappa, amelyet a törölt fájlok ideiglenes tárolására használnak. Az összes fájlt, amelyet áthelyezett a kukába, még nem törölték, még mindig helyet foglalnak a meghajtón. Az ötlet az, hogy ha hibát követett el, és szüksége van egy kukára, akkor könnyen visszakeresheti.

Hátránya, hogy könnyen el lehet felejteni a kuka manuális ürítését, aminek következtében sok fájl foglal helyet. A kuka ürítésével véglegesen eltávolítja az összes fájlt a Mac kukájában. Ha először szeretné ellenőrizni, mi van a kukában, vigye a kurzort a kuka ikonra a Mac dokkolójában kattintson a jobb gombbal, és válassza a lehetőséget Nyisd ki a felbukkanó menüből.

Ha van olyan fájl, amelyre szüksége van, akkor húzza ki őket a kukából, vagy kattintson a jobb gombbal egy fájlra a kukában, és válassza Visszatesz a felugró menüből a fájl visszahelyezéséhez oda, ahonnan jött.

Ha csak a nem kívánt elemeket tartalmazó kuka van, kattintson a jobb gombbal a t elemrekiütés ikon a dokkban és válassza ki a Kuka ürítése a felbukkanó menüből.

Automatizálja a kuka ürítését

Végül egy számítógép kiviheti a szemetet az Ön számára.

Ha inkább nem kéne elvégeznie a kétlépcsős kuka táncot, beállíthatja Mac számítógépét úgy, hogy 30 nap elteltével automatikusan ürítse a szemetet.

  1. Nyisson Finder ablak vagy kattintson az asztalra hogy a Finder legyen az aktív alkalmazás.
  2. választ preferenciák tól Finder menü.
  3. Kattintson az Haladó ikonra a Finder Preference ablakban, majd tegyen egy pipát a címkézett elem mellé 30 nap múlva távolítsa el az elemeket a kukából.
  4. Bezárhatja a Finder beállításainak ablakát. Mostantól minden, a kukába helyezett elem 30 napos időszak letelte után eltávolításra kerül.

App Trash - Számos Mac alkalmazásnak, például a Mailnek, a Photosnak, az iPhotosnak, van saját kukája, amely független a Mac kukájától. Ha töröl egy e-mailt a Mail alkalmazásból vagy egy képet a Fotók alkalmazásból, az elem az alkalmazások belső kukájába kerül. Csakúgy, mint a Mac kukája, ez sem múlik el, amíg nem törli a kukák tartalmát.

A különféle alkalmazások kukája lehetővé teszi egy törölt elem helyreállítását, ha meggondolja magát. Ha manuálisan törli a kukát ezekben az alkalmazásokban, akkor véglegesen eltávolítja az elemet. A kuka törléséhez nyissa meg az egyes alkalmazásokat, és keresse meg a kuka ikont az alkalmazás oldalsávján. A kuka ikonra kattintva megjelenik a kuka aktuális tartalma, így kihúzhat egy elemet a megőrzendő kukából. Miután megállapította, hogy végleg el akarja távolítani a szemetet, kövesse az alábbi utasításokat:

iPhoto: Kattintson a jobb gombbal a kuka ikonra és válassza ki a Kuka ürítése a felbukkanó menüből.

képek: Válaszd ki a Nemrég törölve elemet a Fotók oldalsávon (úgy néz ki, mint egy kuka), majd kattintson a gombra Összes törlése gombra az előnézeti panelen.

A Fotók alkalmazásból eltávolított képek továbbra is jelen lehetnek a Legutóbb törölt mappában.

Levél: Kattintson a jobb gombbal a Kuka ikon a Mail oldalsávjában, és válassza a lehetőséget A törölt elemek törlése a felbukkanó menüből.

Levél: Kattintson a jobb gombbal a Szemét ikonra a Mail oldalsávjában, és válassza a lehetőséget Törölje a levélszemétet a felbukkanó menüből.


Távolítsa el az alkalmazásokat

Ha olyan alkalmazásai vannak, amelyeket már nem használ, és nem gondolja, hogy újra használni fogja, fontolja meg azok eltávolítását a hely felszabadítása érdekében. A Mac kissé egyszerűsíti az alkalmazások eltávolítását, csak ellenőrizze, hogy az eltávolított alkalmazás jelenleg nem fut-e, majd pedig húzza az alkalmazást az / Applications mappából a kukába (Ne felejtsd el üríteni a szemetet, ha kész vagy).

Mielőtt végleg eltávolítaná az alkalmazást, vegye figyelembe néhány szempontot:

  • Ha az alkalmazást a Mac App Store-ból vásárolta, akkor mindig újratelepítheti. Éppen indít a Mac App Store alkalmazásVálassza ki a Vásárlás fülre. Keresse meg az alkalmazást a vásárlási listán, majd kattintson a gombra felszerel gombot.
  • Ha harmadik féltől vásárolta az alkalmazást, győződjön meg róla, hogy rendelkezik az alkalmazás licencével, mielőtt törölné. Sok esetben licenckulcsra lesz szükség, ha a későbbi újratelepítés mellett dönt.
  • Ha töröl egy alkalmazást, előfordulhat, hogy később nem tudja újratelepíteni ugyanazt a verziót.

Távolítsa el a gyorsítótárat és az ideiglenes fájlokat

A Mac nagy számban tárol tőled elrejtett gyorsítótárat és ideiglenes fájlokat. Ezek a fájlok segítik a Mac rendszert és az egyes alkalmazásokat a feladatuk elvégzésében. A gyorsítótár fájlokat olyan információk tárolására használják, amelyeket a rendszer vagy az egyes alkalmazások gyakran használnak. Gyorsabb hozzáférni ezekhez az információkhoz egy gyorsítótár fájlból, mint hogy egy alkalmazásnak minden alkalommal újra kell számolnia az információkat. A gyorsítótár fájlok általában kezelhető méretűek maradnak, de időnként méretük növekedhet

Az ideiglenes fájlok a név szerint csak egy ideiglenes módon tárolják az alkalmazásokat az információk tárolására. Általában az ideiglenes fájlokat akkor távolítják el, amikor az akkor létrehozó alkalmazást bezárják, vagy amikor a Mac leáll.

A Mac általában jó munkát végez a gyorsítótár és az ideiglenes fájlok kezelésében, de időnként a gyorsítótár vagy az ideiglenes fájl nehézkes méretűvé válhat. Ezeket a fájlokat manuálisan eltávolíthatja, de harmadik féltől származó alkalmazások, például a Tinkertool, az Onyx vagy a Cocktail segítségével sokkal könnyebbé válik a folyamat. Egyébként ezen alkalmazások többségének lehetősége van a rendszer, a felhasználó, az internet és az alkalmazás gyorsítótárainak eltávolítására. Célszerű, ha nem távolítja el a rendszer gyorsítótárait.

E-mail mellékletek

Ha valaha kapott olyan e-mailt, amely mellékelt egy PDF-fájlt, képet vagy Word-dokumentumot, akkor valószínűleg a fájlt még mindig a Mac-en tárolja. Néhányan közületek ez néhány megabájt tárhelyet jelenthetnek, de mások számára, akik rutinszerűen cserélnek nagy kép-, hang- vagy videofájlokat, ez gyorsan egy vagy két gigabájt helyet foglalhat el.

A Mail-mellékletek törlése időigényes folyamat lehet, ha megpróbálja eltávolítani őket a Mail alkalmazásból. Egyszerűbb módszer a Spotlight, a Mac keresőrendszerének használata, és a mellékleteket tartalmazó mappa megjelenítése közvetlenül a Finderben. Így meglehetősen gyorsan átnézheti a mellékleteket, és a törölni kívántakat kukába helyezheti.

  1. Nyisd ki reflektorfény rákattintva ikonra a Mac menüsorban.
  2. Belép "e-mail letöltések"a Spotlight keresőmezőben lévő idézőjelek nélkül.
  3. A Spotlight összeállítja a mérkőzések listáját. Adjon egy kis időt a Spotlightnak, majd keresse meg a Mappák kategóriában található egyezéseket.
  4. Kattintson duplán a e-mail letöltések mérkőzés a mappa kategória és a mappa megnyílik a Finder ablakban.
  5. Valószínűleg külön fájlokat talál a mappában, valamint olyan mappákat, amelyek nevét hosszú szám- és betűsor tartalmazza. Ellenőrizze az egyes mappákban a mellékleteket, valamint az egyes fájlokat. Mivel a mellékletek valószínűleg ismert fájltípusok, a Gyorskeresés segítségével megtekintheti a fájl tartalmát anélkül, hogy azt megnyitná egy alkalmazásban.
  6. Gyors megtekintéshez egy elem, válassza ki az elemet és kattintson a szóközre.
  7. Az elemet meg kell jeleníteni a Gyors megtekintés ablakban.
  8. A Quick Look előnézet bezárása kattintson a szóközre újra.
  9. Húz minden olyan melléklet, amelyet nem szeretne megőrizni a Kukába.
  10. Ne felejtsd el ürítsd ki a szemetest ha elkészült.