Hogyan szabadítson fel helyet, a Lemezkarbantartás alternatívája a Windows 10 rendszerben

Tisztítsa meg a Windows PC-n lévő fájlokat, és szabadítson fel helyet a merevlemezen a Windows 10 Free Up Space eszközével. Az eszköz törli az ideiglenes fájlokat, a rendszernaplófájlokat, a korábbi Windows frissítési telepítőfájlokat és más fájlokat. szükség.

A cikk utasításai a Windows 10 rendszerre vonatkoznak.


A Windows Tisztító segédprogram alternatívája

A 2018. áprilisi Windows Update-ben a Microsoft megszüntette a Lemezkarbantartó segédprogramot, és lecserélte a Hely felszabadítása eszközre. Ha számítógépe rendelkezik a Windows 1903 10-as frissítésével, akkor a Szabadítson fel helyet eszköz telepítve van a számítógépre. Annak ellenére, hogy a Lemezkarbantartó elérhető lehet a számítógépén, lassan fokozatosan megszűnik.

A számítógépen a Windows melyik verziójának megismeréséhez nyissa meg a Windows rendszert beállítások, Majd válassza ki rendszer > Rólunk.

A Free Up Space eszköz úgy működik, mint a Lemezkarbantartó segédprogram. A Free Up Space eszköz a számítógép merevlemezén keresi azokat a fájlokat, amelyekre az operációs rendszernek nincs szüksége, és bemutatja a biztonságosan törölhető fájlok listáját. A Lemezkarbantartóhoz hasonlóan Ön is kiválaszthatja, mely fájlokat törölje és melyeket tartsa meg.


Hogyan működik a Free Up Space Tool

A Free Up Space eszköz a számítógépes lemezmeghajtón keres felesleges fájlokat. A fájlok törlése után helyet szabadít fel a meghajtón. Amikor a számítógépén kevés a tárhely, ez az eszköz gyorsan létrehozza a szükséges helyet.

Amikor a Szabadítson fel helyet eszköz átvizsgálja a számítógépet, többféle fájlt találhat. Ezeket a fájltípusokat a következő kategóriákba rendezi:

  • A Windows frissítési naplófájljai: Ha a számítógépnek problémái vannak egy frissítés után, ne törölje a Windows frissítési naplófájljait. Ezek a fájlok fontos hibaelhárítási információkat tartalmazhatnak.
  • A rendszer Windows hibajelentési fájlokat hozott létre: A legtöbb esetben biztonságos ezeket a fájlokat törölni. Ha azonban a számítógépnek problémái vannak, szüksége lesz ezekre a fájlokra a frissítések eltávolításához és a Windows problémák elhárításához.
  • Windows Defender Antivirus fájlok: Ezek ideiglenes fájlok, és törlésük nem befolyásolja a számítógépre telepített alkalmazásokat.
  • Windows Update Cleanup fájlok: Ezek a fájlok egy Windows frissítés után megmaradnak. Ha a számítógép jól működik, törölje ezeket a fájlokat. Ha a számítógépnek problémái vannak, szüksége lesz ezekre a Windows frissítések visszavonásához.
  • miniatűrök: Az indexképek a fájlok és mappák kis előnézeti képei, amelyek megjelennek a Windows Fájlkezelőben. Ezeket a bélyegképeket a gyorsítótár-adatbázis tárolja, így gyorsan előnézhet egy fájlt. A miniatűrök törlése felszabadítja a lemezterületet, de a fájlok következő böngészésekor időbe telik letölteni.
  • Ideiglenes Windows telepítőfájlok: Ezek a fájlok régebbi Windows-telepítéseket tartalmaznak. Ha nem szükséges a Windows korábbi verziójára visszaállítania, biztonságosan törölheti ezeket a fájlokat.
  • Ideiglenes fájlok: Az ideiglenes fájlok lelassítják a számítógépet. A fájlok törlése előtt zárjon be minden alkalmazást. Az alkalmazások ideiglenes fájlokat hoznak létre az adatok feldolgozásához, amíg az alkalmazás nyitva van. Ezek az ideiglenes fájlok eltűnnek az alkalmazás bezárásakor.
  • Lomtár: Mielőtt törölné a Lomtár tartalmát, először állítsa helyre a szükséges fájlokat.
  • OneDrive fájlok: Ha szinkronizálja a OneDrive fájlokat a számítógépével, a fájlokat két helyen tárolja. Hozzon létre további lemeztárhelyet a fájlok törlésével a számítógépen, és csak online módon tartva ezeket a fájlokat. 
  • Szállítási optimalizálási fájlok: A szállításoptimalizálási fájlok azok a frissítések, amelyeket a számítógép a hálózat többi számítógépéről kap. A Windows 10 automatikusan törli a Delivery Optimization gyorsítótárat, de maradhat fájlokból. Ezeket a fájlokat biztonságosan törölheti.

Hogyan tisztítsuk meg a Windows 10 rendszert a Szabadítson fel helyet eszközzel

A Hely felszabadítása eszköz a Windows Storage Sense szolgáltatás része. Az eszköz megkereséséhez lépjen a Windows beállításaihoz.

  1. Nyissa meg a Windows beállításait a megnyomásával Win + I. Válassza ki a rendszer.

  2. választ Tároló. Kapcsolja be a Storage Sense csúszkáját.

  3. Várjon, amíg a Windows átvizsgálja a számítógépet, és megtalálja azokat a fájlokat, amelyeket eltávolíthat a lemezterület felszabadítása érdekében.

  4. Ban,-ben Szabadítsd fel a helyet most ablakban válassza ki a törölni kívánt elemeket. Olvassa el az egyes elemek leírását, hogy megtudja, milyen típusú fájlok törölhetők.

  5. választ Fájlok eltávolítása.

  6. Várjon, amíg a Windows törli a kijelölt fájlokat.