Hogyan találhat meg régi webhelyeket és kereshet gyorsítótárazott Google oldalakon

A tökéletes keresési eredményt csak azért találta meg, hogy rájöjjön, hogy a webhely nem működik? Változtak az információk a közelmúltban? Ne féljen: Ezzel a Google erőforrás-keresési trükkel megnyithatja az oldal gyorsítótárazott képét, és mégis megtalálhatja a szükséges információkat. 

Amint a Google indexeli a weboldalakat, pillanatképeket tárol az oldalak tartalmáról, amelyeket gyorsítótárazott oldalaknak neveznek. Az URL-eket rendszeresen frissítik új gyorsítótárazott képekkel.

Ez a cikk a Google asztali verziójának felhasználásával készült, de az ebben a cikkben használt technikák a webhely mobil verzióin is működnek.


Útvonal

Kétféleképpen tekintheti meg az oldal gyorsítótárazott változatát a Google-on. Rendszeres keresést végezhet az asztali webhelyen, majd onnan nyithatja meg a gyorsítótárazott verziót, vagy felvehet egy szót a Google-keresésbe akár az asztali, akár a mobil webhelyeken, hogy azonnal megnyissa a gyorsítótárazott verziót.

A gyorsítótárazott oldal megkereséséhez a normál Google keresés használata olyan egyszerű, mint egy szokásos keresés végrehajtása, majd a gyorsítótárazott oldal megnyitásához kattintson egy hivatkozásra.

  1. Keressen rá egy szóra, kifejezésre vagy egy teljes webhelyre.

  2. Keresse meg azt a konkrét oldalt az eredmények között, amelyhez gyorsítótárazott verziót szeretne.

  3. Kattints a háromszög az oldal címe fölött, majd válassza a lehetőséget Gyorsítótárba.

Kattintva az Gyorsítótárba link gyakran megmutatja azt az oldalt, amelyet legutóbb a Google-ban indexelték, de kiemelve a keresési kulcsszavakat. Ez a módszer rendkívül hasznos, ha egy adott információt szeretne megtalálni anélkül, hogy az egész oldalt be kellene szkennelnie.

Ha a keresési kifejezés nincs kiemelve, akkor használja a Ctrl + F (Windows) vagy Command + F (Mac) billentyűparancs a szó (k) megkereséséhez.

Ehelyett vághat neki az üldözésnek, és közvetlenül hozzáadhatja a tárolt oldalhoz cache: közvetlenül a Google keresés előtt.

  1. Nyisson meg egy új Google keresést és gépeljen be cache: (beleértve a vastagbelet is).

  2. Írja be annak az oldalnak az URL-jét, amelynek a gyorsítótárazott változatát meg szeretné tekinteni.

    Íme egy példa:

    gyorsítótár: élet

    Ez a keresés megkülönbözteti a kis- és nagybetűket, ezért mindenképpen írja be a "cache" szót minden kisbetűvel. Ne kerüljön szóköz sehova, különben a keresés nem fog működni. Kihagyhatja az URL-ek elején megjelenő szokásos "http" vagy "https" szót is.

  3. nyomja meg belép hogy azonnal kinyissa a gyorsítótárazott oldalt.


A gyorsítótárak korlátai

Ne feledje, hogy a gyorsítótár az oldal utolsó indexelését mutatja, ezért néha a képek nem jelennek meg, és az információk elavultak. Attól függően azonban, hogy mit keres, ez nem okozhat gondot.

Egyes oldalak a robots.txt nevű protokoll használatával utasítják a Google-t, hogy a korábbi oldalak elérhetetlenné váljanak. A weboldaltervezők úgy is dönthetnek, hogy az oldalakat titokban tartják a Google-keresésekkel szemben, eltávolítva őket a webhely indexéből (más néven "noindexing" -ként).

A Google csak az oldal legfrissebb gyorsítótárát tárolja, így ha egy valóban régi oldalhoz próbál hozzáférni - talán ahhoz az oldalhoz, amely sokat változott vagy régóta offline volt - próbálkozzon a Wayback Machine-lel.