DWG fájl (mi ez és hogyan nyitható meg)

A .DWG fájlkiterjesztéssel rendelkező fájl egy AutoCAD Drawing Database fájl. Metaadatokat és 2D vagy 3D vektoros képrajzokat tárol, amelyek használhatók a CAD programokkal.

A DWG fájlok sok 3D rajz és CAD programmal kompatibilisek, ami megkönnyíti a rajzok áthelyezését programok között. Mivel azonban a formátumnak számos változata létezik, egyes DWG-nézők nem tudják megnyitni a DWG-fájlok minden típusát.


Hogyan nyitható meg egy DWG fájl

Az Autodesk rendelkezik egy ingyenes DWG fájlmegjelenítővel a Windows számára, DWG TrueView néven. Van egy ingyenes online DWG nézőjük is, Autodesk Viewer néven, amely bármely operációs rendszerrel használható.

Természetesen a teljes Autodesk programok - az AutoCAD, a Design Review és a Fusion 360 - felismerik a DWG fájlokat is.

Néhány más DWG fájlmegtekintő és szerkesztő az ABViewer, a CorelCAD, a DoubleCAD XT, az ArchiCAD, az eDrawings Viewer, a BricsCAD és a DWG DXF Sharp Viewer. A Dassault Systemes DraftSight egy másik DWG fájlmegtekintő Mac, Windows és Linux rendszerekhez.


Hogyan lehet átalakítani a DWG fájlt

A Zamzar konvertálhatja a DWG-t PDF, JPG, PNG és más hasonló fájlformátumokká. Mivel ez egy online DWG-átalakító, sokkal gyorsabban használható, mint amelyet telepítenie kell a számítógépére. Azonban csak akkor a legjobb megoldás, ha a fájl nem túl nagy, mivel bármi igazán nagy is, hosszú ideig tart feltölteni / letölteni.

Egyéb DWG fájlok konvertálhatók a fent említett DWG nézőkkel. Például a DWG TrueView képes konvertálni a DWG-t PDF-be, DWF-be és DWFX-be; A DraftSight ingyenesen konvertálhatja a DWG fájlokat DXF, DWS és DWT fájlokká; és a DWG DXF Sharp Viewer SVG-ként exportálhatja a DWG-ket.

Az AutoCAD régebbi verzióiban nem lehet újabb DWG fájlformátumokat megnyitni. Olvassa el az Autodesk utasításait a DWG fájlok korábbi verzióira, például 2000, 2004, 2007, 2010 vagy 2013 mentésére. Megteheti az ingyenes DWG TrueView programmal a DWG konverzió gombot.

A Microsoft utasításokat tartalmaz a DWG fájl Microsoft Visio rendszerrel történő használatára vonatkozóan. A Visio megnyitása után a DWG fájl átalakítható Visio alakzatokká. A Visio diagramokat DWG formátumba is mentheti.

Az AutoCAD-nek képesnek kell lennie a DWG fájl konvertálására más formátumokra, például STL (sztereolitográfia), DGN (MicroStation Design) és STEP (STEP 3D modell) formátumokra. Ha azonban a DWG fájl importálásához a MicroStation szoftvert használja, akkor jobb átváltás DGN formátumra.

A TurboCAD támogatja ezeket a formátumokat is, így felhasználhatja a DWG fájl STEP, STP, STL, OBJ, EPS, DXF, PDF, DGN, 3DS, CGM, képformátumokba és számos más fájltípusba történő mentésére.


Egyéb AutoCAD formátumok

Mint fentről megtudhatja, számos különböző CAD fájlformátum létezik, amelyek 3D vagy 2D adatokat tárolhatnak. Néhány közülük nagyon hasonlít a ".DWG" -re, így zavaró lehet, hogy különböznek egymástól. Mások azonban teljesen más fájlkiterjesztéseket használnak, de továbbra is az AutoCAD programban használják.

A DWF fájlok az Autodesk Design Web Format fájljai, amelyek népszerűek, mert olyan ellenőröknek adhatók, akik nem ismerik a formátumot vagy a CAD programokat. A rajzok láthatók és manipulálhatók, de az információk egy része elrejthető, hogy megakadályozzák a zavartságot vagy lopást.

Az AutoCAD egyes verziói DRF fájlokat használnak, ami a Discreet Render Format rövidítést jelenti. A DRF fájlok a VIZ Render alkalmazásból készülnek, amely az AutoCAD néhány régebbi verziójához tartozik. Mivel ez a formátum olyan régi, az egyik megnyitása az AutoCAD alkalmazásban elmentheti egy újabb formátumba, például a MAX-ba, az Autodesk 3DS MAX használatához.

Az AutoCAD a PAT fájlkiterjesztést is használja. Ezek vektoralapú, egyszerű szöveges sraffozási mintafájlok, amelyeket képadatok tárolására használnak minták és textúrák létrehozásához. A PSF fájlok AutoCAD PostScript Patterns fájlok.

A minták kitöltése mellett az AutoCAD az ACB fájlkiterjesztéssel ellátott Color Book fájlokat használja a színek gyűjteményének tárolására. Ezeket a felületek festésére vagy vonalak kitöltésére használják.

Az AutoCAD alkalmazásban létrehozott jelenetinformációkat megtartó szövegfájlok az ASE fájlkiterjesztéssel kerülnek mentésre. Ezek egyszerű szöveges fájlok, így a hasonló programok könnyebben használhatják őket.

A Digital Asset Exchange fájlokat (DAE) az AutoCAD és számos más hasonló CAD program használja az alkalmazások, például képek, textúrák és modellek közötti anyagcserére.