M3U8 fájl (mi ez és hogyan nyitható meg)

Mit kell tudni

  • Az M3U8 fájl egy UTF-8 kódolású audio lejátszási lista fájl.
  • Nyisson meg egyet a VLC, az iTunes, a Songbird és más médialejátszókkal.
  • Konvertálás M3U, XSPF vagy HTML formátumba VLC segítségével.

Ez a cikk elmagyarázza, hogy mire használják az M3U8 fájlt, mely programok képesek arra, hogy médiafájlokat játsszanak le, és hogyan konvertálhatja őket egy másik lejátszási lista formátumra.


Mi az M3U8 fájl?

Az M3U8 kiterjesztésű fájl egy UTF-8 kódolású audio lejátszási lista fájl. Ezek egyszerű szöveges fájlok, amelyeket audio- és videolejátszók egyaránt használhatnak a médiafájlok helyének leírására.

Például egy M3U8 fájl hivatkozásokat kínálhat egy internetes rádióállomás online fájljaira. Előfordulhat, hogy egy másik készüléket létrehoznak a számítógépén, hogy lejátszási listát készítsenek a saját személyes zenedhez vagy egy videó sorozathoz.

Az M3U8 fájlok abszolút útvonalakat, relatív útvonalakat és URL-eket használhatnak arra, hogy konkrét médiafájlokra és / vagy a médiafájlok teljes mappáira hivatkozzanak. Az M3U8 fájl egyéb szöveges információi lehetnek a tartalmat leíró megjegyzések.

M3U8 fájlok.

Egy hasonló formátum, az M3U felhasználhatja az UTF-8 karakterkódolást is, de tartalmazhat más karakterkódolásokat is. Ezért a .M3U8 fájlkiterjesztést arra használják, hogy megmutassák, hogy a fájl valójában UTF-8 karakterkódolást használ.


M3U8 fájl megnyitása

Az M3U8 fájlokat a legtöbb szövegszerkesztő szerkesztheti és olvashatja, beleértve a Windows Jegyzettömbjét is. További lehetőségekért lásd a legjobb ingyenes szövegszerkesztők listáját.

Mint azonban az alábbiakban látható, ennek az M3U8 fájlnak a Jegyzettömbön történő megnyitása csak a fájl hivatkozásának olvasását teszi lehetővé. Valójában nem játszhat le ilyen zenefájlokat, mivel ez a szövegszerkesztő nem ugyanaz, mint a médialejátszó vagy a médiakezelő szoftver.

M3U8 fájl a Jegyzettömbben.

A VLC, az Apple iTunes, a Windows Media Player és a Songbird csak néhány példa olyan programokra, amelyek képesek megnyitni és használni az M3U8 fájlokat. Az M3U8 fájlok Linuxos megnyitásának másik módja az XMMS, míg a Mac felhasználóknak képesnek kell lenniük az M3U8 fájlok lejátszására a CocoModX szolgáltatással (a fent említett néhány Windows-kompatibilis program mellett).

Íme egy példa ugyanarról az felülről származó, de VLC-ben megnyitott M3U8 fájlra, amely összegyűjti a szöveges fájlban hivatkozott összes zenefájlt, és lejátszás céljából betölti őket a médialejátszóba.

M3U8 fájl VLC-ben.

Az M3U8 fájlok online megnyitásának egyik gyors módja a HSLPlayer.net. Ez a weboldal azonban nem fog működni, ha egy M3U8 fájlt tárol a számítógépén vagy más eszközön. Csak akkor használhatja a HSLPlayer.net webhelyet, ha rendelkezik URL-címmel az .M3U8 fájlhoz, és az általa hivatkozott fájlok szintén online vannak.

Ezen programok közül néhány lehetővé teszi egy M3U8 fájl létrehozását is. Például, ha egy csomó fájlt tölt be a VLC-be, használhatja a Média > Lejátszási lista mentése fájlba ... opció M3U8 fájl létrehozásához.


M3U8 fájl konvertálása

Ha az M3U8 fájlt MP4, MP3 vagy bármilyen más média formátumba konvertálja, akkor először meg kell értenie, hogy az M3U8 fájl egy egyszerű szöveges fájl - semmi több, és kevesebb. Ez azt jelenti, hogy csak szöveget tartalmaz, semmi, ami valóban "lejátszható", például az, hogy egy MP4 vagy MP3 fájl lejátszható egy médialejátszón.

Valószínűleg egy fájlkonverter, amely képes konvertálni az M3U8 által hivatkozott audio- vagy videofájlokat más audio / video fájlformátumokba, például MP4-ről AVI-konverterre vagy WAV-MP3-átalakítóra (vagy bármilyen másra). az ilyen típusú fájlok változatai).

Az ezzel kapcsolatos egyetlen probléma az, hogy az M3U8 fájlok néha olyan médiafájlokra mutatnak, amelyek egyszerre több különböző helyen vannak. Ez magában foglalhatja a mappákat egy vagy több belső merevlemezen, flash meghajtón és / vagy külső meghajtón.

Ebben az esetben nem javasoljuk, hogy a fájlok megkereséséhez manuálisan keressen rá mindegyikre. Ehelyett csak használja az M3UExportTool ingyenes programot. Az M3U8 vagy M3U fájl segítségével azonosítja az összes médiafájl helyét, majd azokat egyetlen helyre másolja. Innen könnyedén konvertálhatja őket egy video- vagy hangátalakítóval.

Az M3U8X egy hasonló program, amelynek hasonlóan kell működnie, mint az M3UExportTool. A szoftver használatához RAR-nyitóra vagy kibontó programra van szükség.

Nincsenek letöltési hivatkozások olyan dedikált lejátszási lista-konverterekre, amelyek olyan konvertálást hajtanak végre, mint az M3U8 M3U, de néhány M3U8 operátor, mint például a VLC, újramentheti a nyitott M3U8 lejátszási listát egy másik formátumra, például M3U, XSPF vagy HTML, amely lényegében ugyanaz. dolog, mint átalakulás.


Még mindig nem tudja megnyitni a fájlt?

Ha nem tudja megnyitni az M3U8 fájlt a fenti módszerekkel, akkor nagy esély van arra, hogy a fájl valójában nem ebben a lejátszási listában található. Egyes fájltípusok olyan fájlkiterjesztést használnak, amely nagyjából úgy néz ki, mint az .M3U8, tehát bölcs dolog lenne, hogy ellenőrizze újra a fájlkiterjesztést.

Az M3U8 és M3U megjelenésű fájlkiterjesztések egyik példája az MU3, de ez a fájl valójában a Myriad Packed Musical Score fájlformátumban található. A megnyitásához Myriad Harmony Assistant vagy Melody Assistant programjára van szükség.