Mi az a DLL fájl? (Dinamikus linkkönyvtár)

A DLL fájl, a Dynamic Link Library rövidítése, egy olyan fájltípus, amely utasításokat tartalmaz, amelyeket más programok bizonyos dolgok végrehajtására felhívhatnak. Így több program megoszthatja az egyetlen fájlba programozott képességeket, sőt akár egyszerre is.

Például több különféle program meghívhatja a veryuseful.dll fájlt (természetesen ezt készítettem), hogy megtalálják a merevlemezen lévő szabad helyet, keressenek egy fájlt egy adott könyvtárban, és kinyomtassanak egy tesztoldalt az alapértelmezettre. nyomtató.

A futtatható programokkal ellentétben, mint például az EXE fájlkiterjesztés, a DLL fájlok nem futtathatók közvetlenül, hanem más, már futó kódokkal kell meghívni őket. A DLL-ek azonban ugyanabban a formátumban vannak, mint az EXE-k, és egyesek akár az .EXE fájlkiterjesztést is használhatják. Míg a legtöbb Dynamic Link könyvtára a .DLL fájlkiterjesztéssel végződik, mások használhatnak .OCX, .CPL vagy .DRV.

DLL fájlok.


DLL hibák javítása

A DLL-fájlok - a sok fájlszám és a használatuk gyakorisága miatt - általában a Windows indításakor, használatakor és leállításakor tapasztalt hibák nagy százalékának középpontjában állnak.

Bár könnyen lehet, hogy egyszerűen letölti azt a hiányzó vagy nem található DLL fájlt, ez ritkán a legjobb út. További információért olvassa el cikkünket: Fontos okok, hogy ne töltsön le DLL fájlokat.

Ha DLL hibát kap, akkor a legjobb megoldás az, hogy megtalálja az adott DLL problémára vonatkozó hibaelhárítási információkat, így biztosan megoldja a megfelelő és végleges megoldást. Lehet, hogy még rendelkezünk egy speciális javítási útmutatóval is. Van egy listánk a leggyakoribb DLL hibákról és azok kijavításáról.

Ellenkező esetben a DLL hibák kijavításáról olvashat általános tanácsokat.


További információ a DLL fájlokról

A „dinamikus” szót a Dynamic Link Library-ben azért használják, mert az adatokat csak akkor használják egy programban, amikor a program aktívan kéri, ahelyett, hogy az adatok mindig rendelkezésre állnának a memóriában.

Alapértelmezés szerint rengeteg DLL fájl érhető el a Windows rendszeréből, de harmadik féltől származó programok is telepíthetik őket. Azonban nem gyakori a DLL fájl megnyitása, mert soha nem kell módosítani egyet, ráadásul ez valószínűleg problémákat okoz a programokkal és más DLL-ekkel.

A DLL fájlok azért hasznosak, mert lehetővé tehetik egy program számára, hogy különálló modulokká különítse el a különféle összetevőket, amelyek aztán hozzáadhatók vagy eltávolíthatók bizonyos funkciók felvétele vagy kizárása céljából. Amikor a szoftver így működik a DLL-ekkel, a program kevesebb memóriát használhat fel, mert nem kell mindent egyszerre betölteni.

Ezenkívül a DLL-ek lehetővé teszik a program egyes részeinek frissítését anélkül, hogy az egész programot újra kellene építeni vagy újratelepíteni. Az előny még akkor is felerősödik, ha több, ha egy program a DLL-t használja, mert az összes alkalmazás kihasználhatja az egyetlen DLL fájl frissítésének előnyeit.

Az ActiveX-vezérlők, a Vezérlőpult fájljai és az eszközillesztők azok a fájlok, amelyeket a Windows dinamikus hivatkozási könyvtárakként használ. Ennek megfelelően ezek a fájlok az OCX, CPL és DRV fájlkiterjesztést használják.

Amikor egy DLL egy másik DLL utasításait használja, akkor az első DLL most a másodiktól függ. Ez megkönnyíti a DLL-ek funkcionalitásának megszakítását, mert ahelyett, hogy csak az első DLL hibásan működne, mostantól a másodiktól is függ, ami az elsőt érintené, ha problémákat tapasztalna.

Ha egy függő DLL-t frissítenek egy újabb verzióra, felülírják egy régebbi verzióval vagy eltávolítják a számítógépről, akkor a DLL fájlra támaszkodó program már nem működik úgy, ahogy kellene.

Az erőforrás-DLL-ek olyan adatfájlok, amelyek ugyanabban a fájlformátumban vannak, mint a DLL-ek, de az ICL, FON és FOT fájlkiterjesztéseket használják. Az ICL fájlok ikonkönyvtárak, míg a FONT és FOT fájlok betűtípusfájlok.