Mi az a JPG fájl? (És hogyan nyitható meg)

Mit kell tudni

  • A JPG / JPEG fájl képfájl.
  • Nyisson meg egyet bármely böngészővel vagy képnézegetővel, például IrfanView-val.
  • Konvertáljon PNG, SVG, PDF stb. Egy olyan képátalakító eszközzel, mint a Convertio.

Ez a cikk elmagyarázza, hogy milyen JPG- és JPEG-fájlok vannak, és miben különböznek más képformátumoktól, hogyan nyithatja meg azokat, és mely programok konvertálhatják őket más képformátumra, például SVG, GIF vagy PNG.


Mi az a JPG (JPEG) fájl?

A JPG vagy JPEG fájl (mindkettőt "jay-peg" néven kiejtve) képfájl. Míg egyes JPG képfájlok .JPG fájlkiterjesztést, mások pedig .JPEG fájlokat használnak, mindkettő azonos típusú fájl.

Néhány JPEG Image fájl a .JPE fájlkiterjesztést használja, de ez nem túl gyakori. A JFIF fájlok JPEG File Interchange Format fájlok, amelyek szintén JPEG tömörítést használnak, de nem annyira népszerűek, mint a JPG fájlok.

JPG vagy JPEG fájl megnyitása

A JPG fájlokat minden képnézegető és szerkesztő támogatja. Ez a legszélesebb körben elfogadott képformátum.

JPG fájlokat nyithat meg webböngészőjével, például a Chrome vagy a Firefox segítségével (húzza a helyi JPG fájlokat a böngésző ablakába), valamint beépített Microsoft programokkal, például a fényképnézegetővel és a Paint alkalmazással. Ha Mac számítógépet használ, az Apple Preview és az Apple Photos megnyithatja a JPG fájlt.

JPG fájlok.

A JPG fájlokat széles körben használják, mert a tömörítési algoritmus jelentősen csökkenti a fájl méretét, így ideális a weboldalakon történő megosztáshoz, tároláshoz és megjelenítéshez. Ez a JPG-tömörítés azonban rontja a kép minőségét is, ami erősen tömörítve észrevehető lehet.

Az IrfanView, az Adobe Photoshop, a GIMP és alapvetően bármely más, a képeket megtekintő program, beleértve az online szolgáltatásokat, például a Google Drive is, támogatja a JPG fájlokat.

A mobil eszközök támogatást nyújtanak a JPG fájlok megnyitásához is, ami azt jelenti, hogy megtekintheti őket az e-mailben és szöveges üzenetekben anélkül, hogy szüksége lenne egy speciális JPG megtekintő alkalmazásra.

Egyes webhelyek és programok nem ismerik fel a képeket JPEG képfájlként, hacsak nem rendelkeznek a program által keresett megfelelő fájlkiterjesztéssel. Például néhány alapvető képszerkesztő és megtekintő csak .JPG fájlokat nyit meg, és nem fogja tudni, hogy a nálad lévő .JPEG fájl ugyanaz. Ezekben az esetekben egyszerűen átnevezheti a fájlt, hogy a fájl kiterjesztése a program számára érthető legyen.


JPG vagy JPEG fájl konvertálása

A JPG fájlok konvertálásának két fő módja van. Vagy használhatja a képmegjelenítőt / szerkesztőt új formátumba mentésre (feltételezve, hogy a funkció támogatott), vagy bedughatja a JPG fájlt egy képátalakító programba.

Például a FileZigZag egy online JPG-átalakító, amely számos más formátumba mentheti a fájlt, beleértve a PNG, TIF / TIFF, GIF, BMP, DPX, TGA, PCX és YUV fájlokat.

Egy másik nagyon egyszerű lehetőség a Resizing.app, és van egy Chrome kiterjesztés, ha sok konverziót tervez végrehajtani. A kimeneti formátumok közé tartozik a PNG, a TIFF, a WEBP és a BMP.

A JPG fájlokat akár MS Word formátumra is konvertálhatja, például DOCX vagy DOC a Zamzar segítségével, amely olyan, mint a FileZigZag, mivel online konvertálja a JPG fájlt. A JPG fájlokat az ICO, a PS, a PDF és a WEBP formátumba is elmenti, többek között.

Ha csak JPG fájlt szeretne beilleszteni egy Word dokumentumba, akkor nem kell átalakítania a fájlt MS Word fájl formátumba. Valójában egy ilyen átalakítás nem eredményez túl jól formázott dokumentumot. Ehelyett használja a Word beépített "beszúrási" opcióját, hogy a JPG-t közvetlenül a dokumentumba dugja, még akkor is, ha már van benne szöveg.

Nyissa meg a JPG fájlt a Microsoft Paint alkalmazásban, és használja a filé > Mentés menü a BMP, DIB, PNG, TIFF stb. konvertáláshoz. A fent említett többi JPG néző és szerkesztő hasonló menüopciókat és kimeneti fájlformátumokat támogat.

A Convertio webhely használata az egyik módja a JPG konvertálásának EPS-be, ha azt szeretné, hogy a képfájl ebben a formátumban legyen. Ha ez nem működik, akkor próbálja ki az AConvert.com oldalt.


Még mindig nem tudja megnyitni a fájlt?

Egyes fájlformátumok olyan fájlkiterjesztéseket használnak, amelyek .JPG fájlnak tűnnek, de valójában nem kapcsolódnak egymáshoz. Ilyen például a JPR (JBuilder Project vagy Fugawi Projection), a JPS (Stereo JPEG Image vagy Akeeba Backup Archive) és a JPGW (JPEG World).

A .JPG ugyanaz, mint a .JPEG?

Tehát van-e különbség a JPEG és a JPG között? A fájlformátumok azonosak, de az egyiknek van egy extra betűje. Tényleg ... ez az egyetlen különbség.

A JPG és a JPEG egyaránt képformátumot képvisel, amelyet a Joint Photographic Experts Group támogat, és pontosan ugyanaz a jelentése. A különböző fájlkiterjesztések oka a Windows korai verzióinak oka, amelyek nem fogadják el a hosszabb kiterjesztést.

A HTM és HTML fájlokhoz hasonlóan a JPEG formátum első bevezetésekor a hivatalos fájlkiterjesztés JPEG volt (négy betűvel). Abban az időben azonban a Windows előírta, hogy az összes fájlkiterjesztés nem haladhatja meg a három betűt, ezért a .JPG-t pontosan ugyanahhoz a formátumhoz használták. A Mac számítógépeken azonban nem volt ilyen korlátozás.

Az történt, hogy mindkét fájlkiterjesztést mindkét rendszerben használták, majd a Windows megváltoztatta követelményeiket, hogy elfogadja a hosszabb fájlkiterjesztéseket, de a JPG továbbra is használatos volt. Ezért mind a JPG, mind a JPEG fájlok keringtek és továbbra is készülnek.

Bár mindkét fájlkiterjesztés létezik, a formátumok pontosan megegyeznek, és bármelyiket át lehet nevezni a másikra anélkül, hogy a funkcionalitás csökkenne.