Mi az a .MD fájl? (És hogyan nyitható meg)

Mit kell tudni

  • A legtöbb MD fájl Markdown Documentation fájl.
  • Nyisson meg egyet a MarkPad, a Visual Studio Code vagy más szövegszerkesztő segítségével.
  • Konvertáljon HTML-be, DOCX-be, TXT-be, PDF-be és másokká az adott programokkal vagy másokkal, például a Dillinger-rel.

Ez a cikk leírja, hogy melyek az MD fájlok, hogyan lehet megnyitni a különféle típusokat (több is van), és mit kell tennie az egyik formátumba konvertálásához.


Mi az MD fájl?

Egy .MD vagy .MARKDOWN fájl lehet Markdown Documentation fájl. Ez egy egyszerű szöveges fájl, amely a Markdown nyelvet használja a dokumentum formázásának leírására. A README.md egy általános MD fájl, amely szöveges utasításokat tartalmaz.

A SEGA Mega Drive ROM fájlok az MD fájlkiterjesztést is használják. Egy fizikai játék digitális ábrázolása a SEGA Mega Drive konzolról (Észak-Amerikában SEGA Genesis néven). Az emulációs szoftver az MD fájlt használja a játék számítógépes lejátszására.

Az MD fájlkiterjesztést használó másik fájlformátum a Moneydance Financial Data. Az MD fájl a Moneydance pénzügyi szoftver tranzakcióit, költségvetéseit, részvényinformációit, bankszámláit és egyéb kapcsolódó adatait tárolja. A program újabb verziói azonban .MONEYDANCE fájlokat használnak helyette.

Amikor egy vagy több fájlt MDCD tömörítéssel tömörítenek, az eredményt MDCD tömörített archívumnak hívják, amely szintén MD-vel végződik.

Még egy típusú MD fájl van fenntartva a Machine Description fájlok számára. Ezek olyan programfájlok, amelyeket egyes Unix rendszerekben szoftverprogramok fordításához használnak.

A SharkPort mentett játékfájlokat az MD fájlkiterjesztéssel is tároljuk. Mentik a SharkPort eszköz által létrehozott PlayStation 2 játékokat, amelyeket a mentett játékok számítógépre másolására használnak.

MD fájlok.

Figyelembe véve a fájlkiterjesztés rövidségét, ez egy rövidítés számos technológiai kifejezéshez - néhány példa a mini lemez, a mikrohajtó, a gépfüggő és a gyártótól megszűnt. Az md (make directory) parancssor egy másik parancs. Azonban ezeknek a kifejezéseknek nincs köze az ezen az oldalon ismertetett fájlformátumokhoz.


MD fájlok megnyitása és konvertálása

Mint fentről látható, több különböző fájlformátum létezik, amelyek az MD fájlkiterjesztést használják. Fontos felismerni, hogy a fájl mely formátumban van, mielőtt eldöntené, melyik programot kell megnyitnia vagy átalakítania.

Markdown dokumentációs fájlok

Mivel ezek az MD fájlok csak egyszerű szöveges dokumentumok, bármelyik szövegszerkesztővel megnyithatja őket, például a Windows Jegyzettömbjével vagy WordPadjával. Van egy listánk más szabad szövegszerkesztőkről, amelyeket helyette használhat.

A MarkPad egy másik szerkesztő / megtekintő, amely megnyitja az MD, MDOWN, MARKDOWN és MKD fájlokat.

MarkPad.

MD-t konvertálhat HTML-be a Markdown nevű programmal. A Markdown nyelv készítője, John Gruber adta ki. Egy másik MD-HTML átalakító elérhető a Chrome böngésző Markdown Preview Plus kiterjesztésén keresztül.

Konvertálja az MD-t PDF-be az ingyenes online Markdown konverterrel a Markdowntopdf.com címen.

A Dillinger egy online MD szerkesztő, amely az Ön böngészőjében fut. Ezenkívül konvertálja a jelölési fájlokat HTML és PDF fájlokká.

A CloudConvert segítségével mentse az MD fájlt DOCX MS Word formátumba. Más szöveges formátumok is támogatottak, például a HTML TXT, RTF és PDF.

Egy másik online kipróbálható Markdown konverter elérhető a pandoc oldalon. Sok formátumot támogat, beleértve a DocBook v5, ICML, LaTeX, S5 és MediaWiki fájlokat.

SEGA Genesis / Mega Drive ROM fájlok

Az ebben a formátumban lévő MD fájlok az SBWin segítségével BIN-be (a Sega Genesis Game ROM fájlformátumba) konvertálhatók. Ebben a formátumban a Gens Plus segítségével megnyithatja a ROM-ot! vagy a Kega Fusion.

Moneydance pénzügyi adatfájlok

A Moneydance megnyitja az adott programban létrehozott MD fájlokat. A program alapértelmezés szerint MONEYDANCE fájlokat hoz létre, de mivel a régebbi formátumot helyettesíti, így is képes megnyitni az MD fájlokat.

Az MD fájl konvertálásához olyan formátumba, amely felhasználhatóvá teszi más szoftverekben, például az Intuit Quicken vagy a Microsoft Money alkalmazásban, használja a filé > Export menü a Moneydance-ben. A támogatott exportformátumok közé tartozik a QIF, TXT és JSON.

A Microsoft Money 2009 óta megszűnt, de lehet, hogy szerencséje lesz az MD fájlt olyan formátumra konvertálni, amelyet a Microsoft a szoftverpótlóval, a Money Plus Sunset nevű fájlval konvertál. A fájl kiterjesztése .MNY.

MDCD tömörített archív fájlok

Az mdcd10.arc fájltömörítés / dekompressziós parancssori szoftver képes megnyitni az MDCD tömörített fájlokat.

A fájlok kibontása után újra tömörítheti őket egy új formátumban, például ZIP, RAR vagy 7Z, a legtöbb fájltömörítő és kicsomagoló eszközzel. Lényegében így lehet "konvertálni" ezt a fajta MD fájlt.

Gépleírás fájlok

A Machine Description fájlokként szereplő MD fájlok hasonlóak a fent említett Markdown Documentation fájlokhoz, mivel egyszerű szöveges fájlok, amelyeket bármilyen szövegszerkesztővel el lehet olvasni. Az ilyen típusú MD-fájlok megnyitásához használhatja a fenti hivatkozások bármelyikét.

Valószínűleg kevés oka van a Machine Description fájl konvertálására más formátumra, de ha valamilyen más szövegalapú formátumra van szüksége, akkor a szövegszerkesztők biztosan megteszik.

SharkPort mentett játékfájlok

A PS2 Save Builder segítségével MD fájlok nyithatók meg, amelyek SharkPort mentett játékfájlok. Számos más hasonló fájlformátumot is megnyithat, például PWS, MAX, CBS, PSU, NPO, SPO, SPS, P2M, XPO és XPS.

A PS2 Save Builder eszköz használható az MD fájl konvertálására is ugyanabba a formátumba.


Még mindig nem tudja megnyitni a fájlt?

Elég egyszerűnek kell lennie ahhoz, hogy a fájlja megnyíljon a fenti programok egyikében, tekintettel arra, hogy több fájlformátum használ MD-fájlt. Ha azonban rosszul olvassa a fájlkiterjesztést, nagyon valószínű, hogy ezek közül a programok közül egyik sem fog működni a fájljával.

Olvassa el újra a fájlkiterjesztést, hogy megbizonyosodjon arról, hogy nem téveszti-e össze egy hasonlóan írt kiterjesztéssel. Például az MDB fájlok nem működnek a fenti szoftverrel, mivel Microsoft Access fájlformátumban vannak. Ugyanez vonatkozik másokra, például az MDW, MDD, DM, MDF, MDX, MDI, MNY, MDJ és ND fájlokra.

Keresse meg a fájl végéhez csatolt tényleges betűket és / vagy számokat, hogy többet megtudjon a fájl formátumáról, beleértve azt is, hogy mely programok képesek megnyitni / lejátszani / olvasni a fájlt, és hogyan lehet konvertálni a fájlt más formátumba. .