Mi az Acquia és hogyan viszonyul a Drupalhoz?

A Drupal egy ingyenes tartalomkezelő rendszer (CMS). Az Acquia egy olyan cég, amely fizetős Drupal szolgáltatásokat kínál, és fontos kóddal is szabadon hozzájárul a Drupal közösséghez.

A kettő közötti zavar azért fakad, hogy ugyanaz a személy, Dries Buytaert indította el mindkét projektet. 2001-ben a Buytaert kiadta a Drupalt nyílt forráskódú szoftverként. Azóta ő és mások ezrei dolgoztak azon, hogy a Drupalt beépítsék a mai nyílt forráskódú CMS-be. Ingyenesen letöltheti, használhatja és módosíthatja a Drupal-t és a Drupal-modulok ezreit.


Az Acquia története

2007-ben, miután a szabadidejében több évig vezetett Drupal fejlesztést, Buytaert bejelentette, hogy egy Drupal vállalatot indít: az Acquia céget. Ph.D. végéhez közeledett. tanulmányait, és úgy döntött, hogy megélhetéssé teszi Drupal iránti szenvedélyét. Honlapján kifejtette gondolkodását:

Tehát mi hiányzik? Ez két dolog: (i) egy vállalat, amely támogat engem abban, hogy vezető szerepet töltsek be a Drupal közösség számára ... és (ii) egy olyan vállalat, amely a Drupal számára az, amit az Ubuntu vagy a RedHat jelent a Linux számára. Ha azt akarjuk, hogy a Drupal legalább 10-szeresére nőjön, a Drupal hobbiprojekteként maradjon, mint ma, és ha rendszeres programozási munkát vállalna egy nagy belga banknál, akkor nyilvánvalóan nem fogja megszakítani.

Ma az Acquia a Drupal szolgáltatásainak keverékét nyújtja. Kritikus szempontból az Acquia nem zárta be a Drupalt a saját szoftverébe. Ahogy Buytaert mondta:

Az Acquia nem fog elágazni vagy a közeli forrásból származó Drupal-t használni.

Ehelyett az Acquia fizetett Drupal szolgáltatásokat kínál, mint például a speciális Drupal tárhely, a Drupalba történő áttérés, támogatás és képzés. A vállalat az általános Drupal fejlesztésbe is fektet, és ezt a munkát visszajuttatja a közösségbe. Például ingyenesen letöltheti az Acquia Dev Desktop alkalmazást, és futtathat magán Drupal webhelyeket egy Windows vagy Mac számítógépen. A Drupal webhelyén sok ingyenes modult az Acquia karbantart.

Összefoglalva: ha az "Acquia Drupal" üzenetet látja, ez nem azt jelenti, hogy az Acquia a Drupal felett jogosultságot igényel, vagy hogy a Drupal valamilyen speciális verzióját elágazta, amiért aggódnia kell.