MIDI fájl (mi ez és hogyan nyitható meg)

A .MID vagy .MIDI kiterjesztésű fájl (ejtsd: "mid-ee") egy Musical Instrument Digital Interface fájl.

Ellentétben a szokásos audiofájlokkal, mint az MP3 vagy WAV, ezek nem tartalmazzák a tényleges audio adatokat, ezért sokkal kisebbek. Ehelyett elmagyarázzák, hogy milyen hangokat játszanak, mikor játszanak, és hogy az egyes hangoknak milyen hosszúnak vagy hangosnak kell lenniük.

Az ilyen formátumú fájlok alapvetően utasítások, amelyek elmagyarázzák, hogyan kell a hangot előállítani, ha azt egy lejátszó eszközhöz csatolják, vagy betöltik egy adott szoftverbe, amely tudja, hogyan kell értelmezni az adatokat.

Ezáltal a MIDI fájlok tökéletesek a zenei információk megosztásához hasonló alkalmazások között és alacsony sávszélességű internetkapcsolatokon keresztüli átvitelhez. A kis méret lehetővé teszi az olyan kis eszközökön történő tárolást is, mint a hajlékonylemez, ami a korai PC-játékok általános gyakorlata.

A MIDI fájlformátumról a MIDI.org oldalon olvashat bővebben: A MIDI-ről.

A .MID fájlkiterjesztésű fájl ehelyett MapInfo Data fájl lehet. Megnyithat egyet a GDAL segítségével.


MIDI fájlok lejátszása

A MIDI fájlok a Windows Media Player, Winamp, VLC, WildMidi, TiMidity ++, NoteWorthy Composer, WildMIDI, Synthesia, MuseScore, Amarok, az Apple's Logic Pro és nagy valószínűséggel más népszerű médialejátszók segítségével nyithatók meg.

Ha online szeretne játszani, próbálja ki az Online Sequencert.

Néhány ilyen asztali program MIDI fájlokat nyit meg Linuxon is, nevezetesen a TiMidity ++, WildMIDI és Amarok.

A Midi Sheet Music egy hordozható program (nem kell telepítenie), amely képes lejátszani a fájlt is, sőt, a hang lejátszása közben valós időben megmutatja a kottákat is. Ez lehetővé teszi konvertálását kottákká is, amelyeket PDF-fájlként vagy több PNG-képként kinyomtathat vagy elmenthet a számítógépére.

Az Sweet MIDI Player egy MIDI lejátszó iPhone és iPad készülékekhez, de csak a fájl 75 százalékát játssza le, hacsak nem fizet. Az Android-felhasználók a Fun Fun MIDI Player vagy a MIDI Voyager Karaoke Player alkalmazással nyithatnak meg MID fájlokat.


Hogyan lehet átalakítani a MIDI fájlt

A FileZigZag egy ingyenes online fájlkonverter, amely képes a MIDI fájlokat MP3, WAV, AAC, FLAC, OGG, WMA és számos más audio formátumra konvertálni. Más eszközök ugyanolyan jól működnek, amelyek közül néhány szerepel ebben az ingyenes Audio Converter szoftverprogramok listájában.

A SolMiRe MIDI to MP3 Converter egy másik webhely, amely MIDI fájlokat konvertál MP3-ba, de kínál további testreszabási lehetőségeket, amelyek a FileZigZag-on keresztül nem érhetők el.

A fenti Midi Sheet Music program segítségével a fájl konvertálható kottává.


Még mindig nem tudja megnyitni a fájlt?

Ezen a ponton, ha kipróbálta a fentieket, és egyik webhely vagy program sem nyitja meg a fájlt, fontos tudni, hogy egyes fájlok ugyanazokat a betűket osztják meg a fájlkiterjesztésben, még akkor is, ha a formátumuk nem kapcsolódik egymáshoz.

Más szavakkal, a fájlja MIDI-nek vagy MID-nek tűnhet, amikor valójában valami hasonló, például MII. Ebben a helyzetben, ha valóban van MII fájlja, akkor Wii Virtual Avatar fájlja van.

Egy másik ilyen kinézetű fájlkiterjesztés az MDI, amelyet a Microsoft Document Imaging fájlokhoz használnak. Ha rendelkezik ezzel a fájllal, akkor nem fog működni a fent hivatkozott programokkal, ehelyett Microsoft Office vagy MDI2DOC átalakítóra van szükség (DOC konvertáláshoz).

Ha már tudja, hogyan nyissa meg a Musical Instrument Digital Interface fájlokat, és inkább annak letöltését keresi, próbálkozzon a Hit Trax-szel.